Top News
1504 prikaza

Plenkiju se odbjegli Maminjo smije iz Međugorja

Tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj
express
SDP je već dulje vrijeme u totalnom rasulu, a čini se da je napokon riješeno kako će okrenuti novu stranicu

Nogomet je igra u kojoj 22 igrača naganjaju loptu 120 minuta i onda Hrvatska pobijedi na penale. Barem takav dojam ostavlja protekli tjedan na Svjetskom prvenstvu u Rusiji gdje je Hrvatska dva puta dramatično pobjeđivala nakon isteka 120 minuta igre. Pobijedili su reprezentativci prvo Dansku, a potom i domaćina Rusiju. I dok se neviđene drame odvijaju tisućama kilometara daleko, okrenimo se najvažnijim događajima prošlog tjedna u Hrvatskoj.

Vrhovni sud umanjio je kaznu Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, zbog ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima s 15 na jedinstvenu pravomoćnu kaznu od 13,5 godina zatvora. U pravomoćnoj presudi od 12. lipnja, koja je u petak objavljena na internetskoj stranici Vrhovnog suda, stoji da je djelomično prihvaćena Vasiljkovićeva žalba. Za prve dvije točke optužnice izrečene su mu kazne od po sedam godina zatvora, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 13 godina i šest mjeseci, donosi Hina. U ostalim dijelovima Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu koju je splitski Županijski sud objavio 26. rujna prošle godine.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubojstvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u veljači 1993. u Bruškoj kraj Benkovca. Već krajem 1990-ih Draganu Vasiljkoviću bilo je jasno da mu zbog svega onoga što je radio u ratu u Hrvatskoj prijeti da zaglavi iza rešetaka, brat bratu, otprilike do kraja života. O svom angažmanu među "Knindžama" u Krajini, Vasiljković je po Beogradu tada naivnijim građanima pričao da je sve što je među Knindžama radio kao vojni instruktor bilo da je pazio da su uredni, obrijani, da se ne opijaju i slično. Da budu pristojni, umiveni i mirisni ljudi koji su si iz razonode komplimentirali tako što su sami o sebi pjevali kao o četnicima. Dokumentarni materijal o Vasiljkovićevom putu tijekom rata, a internet ga je pun, svjedoči, međutim, da je on među srpskim pobunjenicima u Krajini bio na glasu kao besprimjerni heroj.

Pročitajte više na: "Kad mlatite Hrvate, radite to kako treba"

Davor Bernardić, izgleda, ipak neće ostati na čelu SDP-a nakon velike pobune koja se podigla protiv njega. Prema informacijama i od nekih njegovih bliskih suradnika, svi su shvatili da se stranka neće oporaviti ako on ostane predsjednik. U ovom trenutku smišljaju strategiju kako najbezbolnije osigurati tranziciju i nove unutarstranačke izbore, na kojima se SDP-ovci mogu nadati da će izabrati karizmatičnijeg i sposobnijeg lidera prije izbora za Europski parlament, koji će biti veliki test stranke. Zasad traju pregovori o tome kako osigurati da Bernardić sam podnese ostavku kao najelegantniji način. U tom slučaju trebao bi preuzeti privremeno stranku Zlatko Komadina dok se ne provedu novi izbori.

Ako Bernardić ne odstupi, onda ostaje još traženje većine na glavnom odboru. No svako novo lobiranje i prepucavanje pokazuje da su i građani sve apatičniji prema socijaldemokratima, a njihov rejting malo po malo opada. Zato i pokušaj da se osigura miran prelazak i novi izbori bez Bernardića. Jasne su podjele u stranci, ali sad više nema baš pitanja jeste li za odlazak ili ostanak Bere nego su razmimoilaženja u tome kako ga najbezbolnije maknuti.

Pročitajte više na: Beri slažu izlaznu strategiju - više neće voditi SDP  

Boris Vujčić bi, prema svemu sudeći, trebao još šest godina obnašati dužnost guvernera Hrvatske narodne banke. Kako donose mediji, HDZ je s koalicijskim partnerima dogovorio drugi Vujčićev mandat i to u zadnji tren. Stavimo sad na stranu apsurdnu situaciju da se novi guverner dogovara posljednji dan mandata staroga pa će HNB privremeno pasti u ruke Relji Martiću kojem mandat istječe za tjedan dana. Stavimo čak i na stranu da se svojevremeno otvoreno trgovalo Vujčićevom pozicijom. Neuništivi Boris je sve to preživio i u javnost nije izišla niti jedna njegova ružna riječ o političarima, a vjerujemo da bi mnogi imali štošta za reći da tako nešto doživimo na radnom mjestu.

Pročitajte više na: Vujčić Sanaderu: "Kako ću reći ženi da idem na manju plaću"

Pravo ljeto u Hercegovini, u pozadini su se čuli cvrčci, neki od okupljenih podno povećeg križa od sunca su se štitili suncobranom, a sa zvučnika dopiralo je: "... zdravo Marijo milosti puna..." Vjernici su za njim ponavljali u monotonom mantričnom stilu i sve bi bilo u savršenom redu da glas koji je dopirao bez ikakve sumnje nije pripadao trenutno najnepopularnijem bjeguncu pred pravosuđem Republike Hrvatske Zdravkom Mamićem.

"Maminjo" je s trona najnepopularnijeg bjegunca iz Hrvatske svrgnuti uspio čak i "Gazdu", Ivicu Todorića, nakon bijega u Bosnu i Hercegovinu kako bi izbjegao nepravomoćnu presudu od šest i pol godina zatvora po slovu optužnice po kojoj su on i još trojica optuženih kao članovi organizirane skupine iz GNK Dinama izvukli 116 milijuna kuna na transferima nogometaša u inozemstvo. Plus ona sitnica od 12 milijuna neplaćenih davanja državi na ime poreza i sličnog.

Pročitajte više na: Međugorje spalo na niske grane - Mamić im vodi molitve

Odabir članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, koji je ponovno pokrenut nakon tri godine političkih prepucavanja, i ovoga puta potiče niz kontroverzi. Kao što je to bilo i ranije, i ovog se puta duge rasprave vode upravo o članovima tog vijeća tj. o tome mogu li politički povezani pojedinci ili bivši članovi nekih obavještajnih službi biti članovi tog tijela. Jedan od predloženih članova Vijeća je i dr. Gordan Akrap, stručnjak za informacijske znanosti koji je diplomirao na zagrebačkom FER-u u području medicinske elektronike.  Kasnije je Akrap doktorirao na temi iz informacijskih i komunikacijskih znanosti sa zanimljivim mentorstvom. Onim Miroslava Tuđmana. A sin pokojnog predsjednika RH-a ga i predlaže u spomenuto Vijeće.  Bliskost bivšeg predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i aktualni član istog vjerojatno vuče korijene i iz dana provedenih u Hrvatskoj izvještajnoj službi (HIS-u). Tamo je Miro Tuđman bio šef operativcu Akrapu. 

Pročitajte više na: Zašto Tuđman gura bivšeg špijuna u moćno Vijeće?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.