Top News
6663 prikaza

Plenkijeva čistka: Podijelio otkaze svim Mostovcima!

Andrej Plenković nakon razrješenja trojice ministara
Željko Lukunić (PIXSELL)
Mostovi ministri povlače se s dužnosti, zajedno s čitavom Mostovom garniturom u državnoj upravi

Na kratkoj telefonskoj sjednici Vlade, premijer Andrej Plenković odlučio je podijeliti otkaze Mostovcima. Tako je donešene odluka o razrješenju dužnosti deset državnih tajnika, s njima i svih pomoćnika i ostalih dužnosnika Mosta koji su bili u državnoj upravi.

Tek nekoliko minuta kasnije, Božo Petrov je stao pred novinare i rekao da svi ministri Mosta podnose ostavke. "Više nam je stalo do Ustava Republike Hrvatske nego do fotelja", kazao je Petrov okupljenim novinarima. Prekinuta je tako zakonska nedoumica o pravu na razrješenje ministara s njihove dužnosti.

Podsjetimo, na posljednjoj sjednici Vlade, premijer Plenković tražio je razrješenje Mostovih ministara: "Molim tajnicu da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra." Sjednica Vlade do ove je točke došla nakon glasanja članova Vlade o izjave koju je predložio Plenković o povjerenju ministru Zdravku Mariću. Svi članovi su glasali za prijedlog Plenkovića kao o izjavi Vlade, osim ministara Vlahe Orepića, Slavena Dobrovića i Ante Šprlje

Andrej Plenković i Božo Petrov | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Plenković je tada, praktično, donio odluku da se trojicu ministara razriješi, a kako je riječ o trojici Mostovih ministara, zapravo je jasno da raskidu koalicije koja čini Vladu između HDZ-a i Mosta, sada na putu stoji još samo formalizacija. Osim ukoliko bi se Most povukao s pozicija po kojima podupire ostavku ministra Marića, jer smatra da je bio u sukobu interesa u aktualnoj priči o Agrokoru. Riječ je o Marićevim odlukama u HBOR-u kad se odlučivalo o kreditima za dio kompanija u koncernu Agrokor. "Vrlo jasno govorimo i o tome da činjenica da je jedno vrijeme bio zaposlenik Agrokora, nije mogao znati niti ima odgovornost za ove procese koji su se odvili u proteklim mjesecima i tjednima", iznio je Plenković u svom prijedlogu Vladine izjave. On, naime, tvrdi da Marić nije imao nikakvu posebnu ulogu jer je bio samo jedan od ukupno 25 direktora u Agrokoru, te da nije bio upoznat s onime što je dovelo do kraha koncerna.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ruza 15:17 28.Travanj 2017.

    Plenković ide dalje i bez mosta, pa i nije neka udarna vijest. Primjetila sam kod prezentacije gradonačelnika npr. Rijeka da se mostovci žele nametnuti i potisnuti HDZ, a nisu zreli za takvu mogučnost. Kod mostovaca cijenim domoljublje i ljubav prema bogu.