Top News
1061 prikaza

Plenkijev udarni tjedan: Ovako želi ostati na vlasti

Tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj
express
Dopustio je povratak Karamarkovog kadra u vladu, ali promjene u stranci bi mu trebale omogućiti ostanak u premijerskoj fotleji

Kako je prošli tjedan obilježila ostavka Martine Dalić na poziciju ministrice gospodarstva, tako su ovaj tjedan obilježile druge velike promjene po Banskim dvorima.

Novi ministar gospodarstva je Darko Horvat, novi potpredsjednik Vlade je Tomislav Tolušić, aktualni ministar poljoprivrede. Horvat, inače, dugogodišnji HDZ-ovac obnašao je dužnost ministra poduzetništva u kratkotrajnoj vladi Tihomira Oreškovića, a svi upozoravaju da je on kadar Tomislava Karamarka. 

Osim toga, Horvat je jedan od onih koji su uvjeravali javnost na sva zvona da će HDZ uspjeti dohvatiti saborsku većinu, presložiti vladu i postaviti Zdravka Marića za novog premijera. "Gospodin Marić ima jako velikog iskustva u financijskom svijetu i bit će odličan premijer", govorio je prije nešto manje od dvije godine tadašnji ministar Horvat. 

Pročitajte više na: Voli Karamarka, a Plenki mu je ispunio san

Daleko najvažniji događaj je dolazak američkog ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa koji je u Zagrebu boravio tri dana, a sastao se sa samim državnim vrhom. Tijekom posjeta je Sessions posebno istaknuo suradnju na polju suzbijanja organiziranog kriminala.  Američki ministar izjavio je da je u posljednje tri godine uhićeno 118 ljudi te su zaplijenjeni droga i oružje. Samo u ožujku hrvatska policija u suradnji s DEA-om, primjerice, zaplijenila je 100 kilograma kokaina. 

Kako prenosi Hina, SAD ima najbliskiju suradnju s Hrvatskom, a takva postignuća želi proširiti u čitavoj regiji, zaključio je Sessions koji je hrvatskog ministra policije Davora Božinovića ugostio u siječnju u Washingtonu.

Pročitajte više na: SAD su nam odlični saveznici: Ovi ministri to dokazuju

Da se cure i dečki iz malo je reći samodopadno nazvane "Grupe Borg" nisu onako razigrali i aferom "Hotmail" politički ubili ministricu Martinu Dalić, umalo i Vladu, Boris Vujčić bi možda i trebao tražiti novi posao. Ovako, s obzirom na to da je Saboru u lipnju i srpnju preostalo još samo dva tjedna zasjedanja, moralo bi se dogoditi nešto i veliko i iznenadno da Vujčić ne ostane na mjestu prvog čovjeka Hrvatske narodne banke. Poslovni dnevnik na svojoj naslovnici je podsjetio da je Dalić, još dok je bila vrlo cijenjena ministrica, potpredsjednica Vlade, s impresivnim životopisom i kao nesumnjiva stručnjakinja, bila HDZ-ov čovjek koji je od Vujčića trebao preuzeti guvernersku poziciju u HNB-u. A onda su iz mjesecima neprekinute stalne sveopće uzbune oko Agrokora na sve strane stali curiti mailovi, ministrica Dalić je politički uništena i više nema teoretske šanse da ona preuzme HNB.

Pročitajte više na: Dalićka ostala i bez HNB-a i spasila posao Vujčiću

Kad smo već kod afere Hotmail , jedna od pomalo kolateralnih žrtava je Vladina glasnogovornica Sunčana Glavak. Ona odlazi s te pozicije, službeno, kao zamjena Horvatu u Saboru. Naravno, postavlja se pitanje tko će je naslijediti i hoće li to biti dosadašnji premijerov savjetnik Krešimir Macan ili netko potpuno drugi. Macan je u vrijeme Glavakine smjene boravio u Azerbajdžanu i ničim nije dao naslutiti hoće li njemu Plenković povjeriti upravljanje Vladimin PR-om. 

Glavak u Sabor odlazi s mjesta glasnogovornice Vlade, kao sljedeća na rang listi HDZ-ovih kandidata iz 3. izborne jedinice, jedni će reći zato što je sljedeća plasirana na popisu za popunjavanje HDZ-ove kvote, dok će oni zluradi reći da je još dobro i potrajala u Vladi jer se još jesenas naveliko pisalo o katastrofalnoj medijskoj strategiji Vlade, o tome da usred turbulentnih događaja ekipa Andreja Plenkovića ne uspijeva istaknuti ono što radi dobro, pa se primjećuje samo ono što radi loše.

Takvi će još primijetiti i to da je Glavak zapravo jako dobro potrajala u Vladi jer je sam premijer Macana u Vladu pozvao još jesenas kako bi ovaj, pored žive i zdrave i ovlaštene na poziciji glasnogovornice - pored Glavak - stao popravljati ozbiljno uzdrman rejting i sliku premijera i Vlade. I od prvog trenutka pozicije nje i njega bile su jasne. Nju je vlada naslijedila još iz doba dok je HDZ vodio Tomislav Karamarko, pa ju se i danas nerijetko doživljava kao "Karamarkov kadar".

Pročitajte više na: Ovako je Sunčana Glavak odletjela s Plenkijevog dvora

Nakon što je organizirao skandaloznu komemoraciju za haškog osuđenika Slobodana Praljka po njegovu ispijanju otrova u sudnici, Hrvatski generalski zbor nedavno je podigao spomenik peterostrukom ubojici i samoubojici, generalu oduzetih odlikovanja i činova, Ivanu Koradeu. 

Korade, inače zapovjednik Sedme gardijske brigade koji je podigao zastavu na kninsku tvrđavu 1995. godine, prije deset godina sam sebi je oduzeo život nakon obračuna s hrvatskom policijom u krvavom pohodu u kojem je ubio staricu i 15-godišnje dijete, zbog čega mu je državni vrh oduzeo sedam državnih odličja. Pa ipak, Generalski zbor podigao mu je velebni spomenik na istom onom groblju na kojem leže i njegove nevine žrtve. 

Za generale je on heroj, a ne zločinac

Premda je ovaj "heroj" neslavno skončao u potjeri 3600 policajaca, nakon što je smaknuo petero nevinih civila.

Pročitajte više na: Naš kolumnist o licemjerima iz Generalskog zbora

Tijekom vikenda održan je i redovni sabor HDZ-a pa možemo izvući nekoliko poučaka. Karlo Ressler predstavio je novi Statut stranke istaknuvši kako se na njemu radilo pet mjeseci. Podsjetio je da je aktualni Statut stranke donesen 2000. godine.   

- Bilo je to u jednom sasvim neusporedivom društvenom i političkom okruženju. Zato je postao nedovoljno koherentan. Hrvatsko društvo se mijenja i zato se mijenja i Statut HDZ-a. Želimo biti ukorak s vremenom - rekao je Ressler. 

Puno više od samog predstavljanja novog statuta može se izvući iz činjenice da je Ressler, posinak Vladimira Šeksa, nastupao odmah poslije premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića. Nekakva generalna pretpostavka je da redoslijed govornika naglašava i gdje ih se vidi u hijerarhiji organizacije i pitanje je kako će Milijan Brkić podnijeti da je mlađahni Ressler imao priliku predstaviti se široj HDZ-ovoj publici prije svog, barem načelnog, nadređenog. 

Posebno je zanimljivo da su nekad nedodirljivi gospodari HDZ-a Davor Ivo Stier i Miro Kovač tek satima nakon Resslera obraćali se već poprilično ispražnjenoj dvorani.

Pročitajte više na: Jednim potezom Plenki otkriva što misli o Vasi i Stieru

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.