Top News
2722 prikaza

Murganić i muljaža s darovima za siromašne

Nada Murganić
Patrik Macek (PIXSELL)
Najnovije priopćenje ministarstva Nade Murganić već je peta službena verzija sve sramotnijeg skandala

Odgovor iz ministarstva ministrice Nade Murganić koji su Expressu, mora im se priznati, poslali u rekordnom roku, glasi ovako: "Malodobno dijete gđe Gerber Sertić, tajnice kabineta Ministrice, pohađa 3. razred osnovne škole. Malodobno dijete je pohađalo navedeni vrtić, za vrijeme dok službenica nije radila u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku."

Riječ je o Kristini Gerber Sertić o kojoj smo poslali upit nakon što su se pojavile glasnine da njezina kći pohađa privatni katolički vrtić "Blažena Hozana" iz kojega su ministrica i državna tajnica u ministarstvu Margareta Mađerić u srijedu na stražnji ulaz pobjegle pred kamerama Nove TV čija novinarka ih je pitala zašto su paketi s oznakom Europskog socijalnog fonda, dakle za siromašnu djecu, završili u privatnom vrtiću.

Nada Murganić Grinč iz Vlade Top News Sramotni gaf: Ministrica ukrala Božić siromašnoj djeci

Samo nekoliko minuta prije bijega od novinara, ministrica i tajnica u vrtiću su dočekane pljeskom jer su za blagdan svetog Nikole darovale vrtiću u ime ministarstva poklone među kojima su čokolade, pelene i bojanke, sve s naljepnicama na kojima piše "Za najpotrebitije." U pozivu medijima, inače, nigdje se nisu spominjali "najpotrebitiji", odnosno siromašni, još točnije, da bi pokloni trebali biti za njih.

A sve i da jesu, širom ostaje ostavljeno u zraku visjeti pitanje – što bi siromašni ili "najpotrebitiji" radili u vrtiću koji je privatan, za koji se plaća? Od tog trenutka dalje, skandal se po sve koje se on dotaknuo, pokazao efektan u smislu živog blata. Ravnateljica vrtića, časna sestra Antonija Matić, kazala je ovo: "Ovo jest privatni katolički vrtić, ali mi ćemo ove poklone koje smo dobili darovati djeci odnosno roditeljima koji nisu u mogućnosti svome djetetu priuštiti neki poklon za blagdan svetog Nikole.

Za broj tih siromašnih rekla je da ih "ima više u naselju Trnje" i konačno i ovo: "Vrtić je spremio svoje poklone koje je sveti Nikola podijelio." Odjednom je službeno bila riječ o poklonima samog vrtića. Na kojima se tko zna kako našao niz službenih oznaka jednog fonda EU-a i ministarstva. Uslijedilo je propćenje ministarstva. I to ovakvo:

Nada Murganić | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

"U svrhu promocije i osiguravanja vidljivosti projekata koje provodi Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a financiraju se sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), Ministarstvo je uručilo higijenske potrepštine i edukativne materijale koje će javna ustanova Dječji vrtić Blažena Hozana podijeliti obiteljima slabijeg ekonomskog statusa, od kojih neki polaze Dječji vrtić Blažena Hozana."

Na taj način ministarstvo Nade Murganić ustvrdilo je da su pokloni od ministarstva, i to iz novca EU fonda za pomoć siromašnima. Ispalo je tako da netko nije govorio istinu; ili njeno ministarstvo ili časna sestra ravnateljica. Drugo, ispalo je i to da ministarstvo tvrdi da privatni vrtić ipak na tko zna kakav način pohađaju i djeca "najpotrebitijih" koji su tko zna kako iznašli novac za svaki mjesec plaćati vrtić koji je sigurno sve samo ne najjeftiniji.

U tom trenutku mediji su još uvijek bili spremni protumačiti da je bila riječ o paničnom krkljancu u komunikacijama zbog sasvim slučajno neugodne situacije, te da će novi dan donijeti suvisla objašnjenja. To se nije dogodilo i skandal se zakotrljao kako spada tek u četvrtak 7. prosinca.

Nada Murganić Brzinom munje Top News Predomislili se: Nestao je sporni nacrt Obiteljskog zakona

Nakon prve verzije poziva za medije, potom činjeničnog sukoba s time kad su novinari vidjeli u vrtiću o čemu je riječ, pa treće verzije iz usta ravnateljice vrtića, četvrte verzije iz priopćenja ministarstva u srijedu, uslijedila je i peta verzija – još jedno priopćenje ministarstva. Ministrica je tu poručila da pokloni ipak jesu iz ministarstva, a to se onda sukobljava s onime što je u kamere kazala časna sestra ravnateljica.

Ministrica Murgarić je poručila i to da su pokloni nabavljeni iz promotivnih sredstava dotičnog EU fonda, a ne iz sredstava namijenjenih humanitarnih organizacijama.

"To su sredstva namijenjena za edukaciju i zapošljavanje kadrova te, među ostalim, za različite oblike promidžbe tih aktivnosti, odnosno tih fondova. Odlučili smo taj dio promidžbe, a radi se o iznosu od 50.000 kuna, koristiti tako da donesemo simbolične poklone tamo gdje postoje potrebe, stavimo oznake naših fondova i na taj način predstavljamo ono što ti fondovi rade. U prosincu, koji je mjesec darivanja, u program su stavili nekoliko škola i vrtića, gdje kroz poklone, čija je vrijednost do 2000 kuna, predstavljaju te fondove na najbolji način te oni postaju vidljivi upravo onima za koje su i namijenjeni", navela je u priopćenju.

ČS Antonija Matić, ravnateljica katoličkog Dječjeg vrtića Blažena Hozana | Author: screenshot/NovaTV screenshot/NovaTV

I sve bi bilo u redu po ministarstvo da se ovim priopćenjem nije otvorilo nekoliko vrlo sumnjivih mjesta. Naprosto je činjenica da je ministarstvo dan ranije objavilo ovo: "Ministarstvo je uručilo higijenske potrepštine i edukativne materijale koje će javna ustanova Dječji vrtić Blažena Hozana podijeliti obiteljima slabijeg ekonomskog statusa, od kojih neki polaze Dječji vrtić Blažena Hozana."

Što je dakle istina, polaze li "najpotrebitiji" privatni vrtić ili ne, ono što je bilo činjenica u srijedu ili u četvrtak? Jesu li pokloni od vrtića ili ministarstva? A s današnjim priopćenjem otvara se pitanje i kako je moguće da odjednom "pokloni najpotrebitijima" postaju "simbolični pokloni najpotrebitijima"? Zašto netko siromašne dariva simboličnim, a ne pravim poklonima koji će im nešto promijeniti u čupavim životnim uvjetima?

Također, zašto bi se "najpotrebitije" darivalo tako da to u suštini ne bude humanitarno darivanje, nego promotivno? Što se njima EU-fondovi takve vrste imaju reklamirati kao da su oni ti na čiju savjest treba apelirati da se uključe u akcije pomoći siromašnima i nekoga darivati? Zdrav razum bi pretpostavio da se promotivne akcije takve vrste, po definiciji, imaju odnositi isključivo na apeliranje onih kojih bolje žive i bolje stoje kako bih se potaklo na akciju pomoći siromašnijima od njih.

Marin Strmota i Nada Murganić Najava ministarstva Top News "Ukinut ćemo porezne olakšice zaposlenim roditeljima"

Ovako ispada da je ministarstvo iskoristilo privatni katolički Dječji vrtić Blažena Hozana kako bi preko tog vrtića provelo navodnu kampanju koja je uzburkala hrvatsku javnost. Na televizijskoj snimci se jasno vidi da vrtićka djeca primaju nekakve darove, za koje vrtić tvrdi da su vrtićki, da je vrtić podijelio vlastite darove vrtićkoj djeci. Zbunjuje, međutim, to što se na snimci vidi da su pred kamerama izloženi baš pojedini artikli s naljepnicama koje poručuju da je riječ o poklonu ministarstva.

Kako je sve skupa nejasno koji je čiji dio, stječe se dojam da se na kraju promovira isključivo taj vrtić. Privatni. Doduše, s ovim razvojem događaja sve ovo ispalo je sve samo ne promotivno. Svaka druga varijanta krkljanca s priopćenjima i izjavama može značiti nešto samo puno gore.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Truthmp3 04:01 08.Prosinac 2017.

    U svijetu Sergeja privatni vrtići rezervirani su isključivo za bogatu "elitu", a siromašnima je mjesto u ubožnicama.