Top News
7049 prikaza

'Plenkija ruše lažni hrvatski domoljubi, plaćaju ih Rusi'

Andrej Plenković
Iz njegovog tabora poručuju Hasi, Esih i Markićki: "A što ste to vi radili u ratu!?"

Ivan Penava nije dio te priče, vidjet ćete, uskoro bi nas sve mogao izenaditi izjavama u kojima će pozvati sve koji pokušavaju parazitirati na njegovu prosvjedu da se maknu jer im tu neće biti mjesta, kaže nam izvor odlično upućen u predstojeći vukovarski prosvjed. Dodaje da Ivan Penava i Darko Milinović nikako "nisu jedno te isto" te da se, povrh svega, "osobno ne vole". No Penava je "zajahao tigra" s kojeg sad ne može sići, naročito ne bezbolno.

Na njegov su se prosvjed nakalemili različiti, proturječni, pa i suprotstavljeni politički interesi, čije subjekte, pa ni planove, nije lako do kraja dijagnosticirati.

"Milinović, Hasanbegović i Markićka parazitski se pokušavaju nalijepiti na Penavin skup te politikantski profitirati na žrtvi Vukovara", kaže nam izvor upućen u organizaciju prosvjeda.

Andrej Plenković vs. Bruna Esih | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

"Sam Penava je više puta naglasio da su takvi postupci degutantni. Da je to novi pucanj u Vukovar! Nakon što je Hasanbegović, po naredbi svojega političkog oca Karamarka, srušio vlastitu, HDZ-ovu vladu, nije mu smetalo što se o famoznom preslagivanju pregovaralo s Pupovcem i s Vesnom Pusić. A sad se licemjerno zgraža nad koalicijom s HNS-om, ali bez Vesne Pusić. Iz Vukovara postavljamo pitanje Hasanbegoviću: Kad ćeš napokon makar spomenuti zločine Armije BiH nad Hrvatima ako ih već nisi u stanju osuditi? Zašto si, poput Vesne Pusić, napadao dr. Franju Tuđmana da dijeli BiH? Zašto, kad već glumiš Hrvatinu, ni dana nisi bio u Domovinskom ratu? Pa tijekom Oluje si imao pune 22 godine?"

Iz vukovarskog HDZ-a postavljaju pitanje i Željki Markić: "Zašto si za Helsinki Watch izdala izvješće o 'ratnim zločinima nakon Oluje' koje Haški sud nije prihvatio? Čime je sve rečeno o njihovoj vjerodostojnosti".

Darku Milinoviću, pak, šalju jasnu poruku: "Zbilja je neukusno da svoju sebičnu borbu za nastavak podobničkog kadroviranja u NP-u Plitvička jezera i svoj panični bijes zato što si prvi put nakon 17 godina imao protukandidata za šefa ličko-senjskog HDZ-a izjednačavaš sa žrtvom Vukovara. Zašto inzistiraš da se predsjednici Kolindi onemogući da obrani svoj mandat? Takvi kao ti nisu dostojni Vukovara!".

Andrej Plenković Atomski zdesna Top News Plenković s pravom više strepi od svoje stranke nego od oporbe

U stranci u svemu vide i prste Kremlja. Na nedavnom predavanju američkog ambasadora na ZŠEM-u bili su nazočni svi HDZ-ovi ljuti desničari atlantisti: Stier, Ćosić i Miro Tuđman, ali pripadnika Karamarkove struje - nije bilo.

Karamarka se, naime, najčešće tumačilo kao političara koji savršeno odgovara Moskvi i Budimpešti. Njegov čovjek, Darko Horvat, ušao je nedavno u Vladu - trebalo je rješavati Agrokor, za što je trebala naklonost Sberbanke (da je nagodba propala s njom bi propala i Vlada), na dnevnom se redu pojavio i problem Uljanika i Trećeg maja, gdje je Danko Končar pokušao upasti u igru, ali je iz nje izbačen - a Rusi bi uskoro mogli postati još važniji kad na dnevni red dođu problemi Petrokemije i rafinerije u Sisku. Jedan ministar koji im je sklon može ih zadovoljiti, ali ne bi bilo loše imati ni cijelu Vladu - ako zatreba...

Rusija nam je, inače, dobar dio 20. stoljeća izvozila lijevi radikalizam, a sad nam izvozi desni, mada je u zadnje vrijeme taj eksport malo utihnuo - bilo bi ljepše da nam izvoze samo kavijar i slične stvari, ali u globalnom sukobu u kojemu Zapad i Rusi jedni drugima rade o glavi nema puno mjesta za hedonizam.

Andrej Plenković vs. Bruna Esih u Saboru | Author:

Češka, Slovenija, Mađarska i Italija već imaju vlade jako sklone Moskvi, Brexit je ojačao utjecaj Moskve i Berlina u Europi, a većina Trumpovih poteza ide im na ruku. Tko zna, možda smo opet žrtve neke nove Jalte? Izbacivanje Rusa iz Makedonije ne ide u prilog toj sumnji, ali svašta je moguće. U ovakvim igrama pravu istinu saznate tek kad ode u zastaru.

Kako god bilo, jedina opasnost koja danas prijeti Plenkoviću dolazi s desna, ali, prema svemu sudeći, nije fatalna.

"Mi ga ne želimo srušiti", kaže jedan izvor s desnice, pa objašnjava:

"Mi ga sad samo ljuljamo, a kasnije ćemo ga potopiti..."

Hoće li? S kim? Kad bi imali na raspolaganju nekog Orbana, potopili bi ga, ali Orbana u Hrvatskoj nema, osim onih "wannabe". Posvuda okolo, smutljivci i smušenjaci, mutikaše, bezglavnici i jalnuški diletanti... Nigdje Orbana.

Gordan Jandroković i Andrej Plenković Ne podcjenjujte ga Top News 'Svileni Plenković'? On je željezna šaka u svilenoj rukavici

U vukovarskoj je priči teško otkriti pravu ulogu famoznog Milijana Brkića. Neki ga vide kao sumnjivca, koji se vješto sakrio iza pažljivo odabranih pijuna. Podsjećaju na dijalog koji se vodio između Davora Ive Stiera i Andeja Plenkovića u trenucima Stierove dekapitacije.

"Znaš li, Andreju, da ti Milijan Brkić radi o glavi?"

To pitanje Stier je postavio Plenkoviću pola sata prije početka sjednice predsjedništva HDZ-a.

"Sve to znam", rekao je Plenković, koji je u društvu Gordana Jandrokovića pozvao Stiera i Miru Kovača da ih obavijesti kako će biti smijenjeni s mjesta političkog i međunarodnog tajnika.

Vladimir Putin, Viktor Orban | Author: LASZLO BALOGH/REUTERS/PIXSELL LASZLO BALOGH/REUTERS/PIXSELL

"Smjena je zbog vaših govora na saboru stranke", otkrio je Jutarnji list Plenkovićeve riječi. Na to je Kovač navodno odgovorio: "U to ne vjerujem".

"Znam da se samo čekala prilika za naše smjene, ali život ide dalje", rekao je Kovač.

Upitno je i kakva je u ovoj priči uloga Kaptola. Klerikalni mediji snažno podržavaju Hasanbegovića i Brunu Esih, cenzuiraju sve napade na njih, štite njihovu domoljubnu nevinost.

"Na njihovu portalu brišu sve što im može štetiti", kaže nam izvor blizak Vladi. Na HDZ-ovu Facebooku pak traje žestoki okršaj između HDZ-ovaca i Esih-Hasanbegovićeve stranke, u kojemu bivšeg Karamarkova ministra kulture napadaju uglavom kao eksponenta politike Bakira Izebegovića, odnosno dovode u pitanje njegovu lojalnost.

Stanoviti Mate Krajina napada Hasanbegovića tvrdnjom da je "glas za Hasu glas za Šefika Džaferovića, Sebija i Bakira", dok Emina Jelušić navodi Hasanbegovićev citat: "Tuđman je učinio zaokret u hrvatskoj politici i prvi put 'isključio' muslimane iz hrvatskih nacionalnih ciljeva i kao imperativ postavio potpuno katoličko-muslimansko razgraničenje u BiH sa svim konzekvencijama koje su iz toga mogle nastati i koje su nastale".

Nema nikakve sumnje da dio ovih napada spada u klasične šovinističke invektive, no kako je rekao jedan promatrač kad je na prosvjedu na Trgu žrtava fašizma neki desničar udario Stjepana Mesića: "E, moj Stipe, ovo je tijesto ispod tvoje oklagije izašlo".

Andrej Plenković vs. Bruna Esih | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Vukovarski prosvjed svakako će biti zanimljiv za analizu. Penavi je - zasad - vrh stranke oprostio ovo soliranje, ali hoće li se na prosvjedu pojaviti Culej, Brkić i Miro Tuđman? Ili će stranka ignorirati skup koji organizira čelnik stranke kako bi prosvjedovao protiv politike te iste stranke, koja trenutačno tvori "najbolju Vladu" i ima "najboljeg premijera"? HDZ je, naime, svih minulih 27 godina vedrio i oblačio hrvatskim pravosuđem i sve što se događalo - i nije događalo - ide njima na dušu.

Imali su Arkana, pustili su ga. Mogli su dići barem optužnice protiv svih kojih su htjeli - Miloševića, vrha JNA, belih orlova, četnika - ali nisu. Istodobno, obični ljudi optuživani su i osuđivani serijski, često puta u odsutnosti, kako bi se poslala jasna politička poruka o nepoželjnosti njihova povratka. Sve je to moguće razumjeti u kontekstu rata i poraća, no ovdje je važnije nešto drugo: prosvjed, očito, nema nikakve veze s kažnjavanjem ili nekažnjavanjem zločina. Penava nije pitao DORH za statistiku progona i kažnjavanja ratnih zločina, njega to nije zanimalo iako je baš to - navodni povod njegova prosvjeda.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ShivaShamboKalidasa 21:30 06.Listopad 2018.

    Malo tko je bio više ruski čovjek i uspješniji u toj ulozi od Berije, a svejedno su ga baš Rusi ubili. Polako sa zaključcima. Upravo je Plenković prebacio pola aktivnog kapitala Hrvatske Rusima u ruke. Naravno da je njihov čovjek. ... prikaži još! Naravno i da Rusi uvijek imaju i igrače u rezervi i daju to Plenkoviću na znanje.