Top News
3525 prikaza

Plenkija nisu prevarili, ali zato jesu Amerikance

Andrej Plenković pokazuje mobitel
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Nekadašnji Obamin protukandidat na izborima za predsjednika nasjeo je na šalu ruskih komičara

Američki ministar za energetiku Rick Perry nasjeo je na šalu ruskih komičara koji su identičnu foru pokušali podvaliti i Andreju Plenkoviću koji ih je razotkrio. Kako donosi Bloomberg, Perryja su nazvali komičari Aleksej Stoljarov i Vladimir Kuznjecov poznati pod nazivom Vova i Lexus i predstavili se kao ukrajinski premijer Vladimir Grojsman

Tijekom 22-minutnog razgovora raspravljali su o mogućem popustu na kupovinu američkog ugljena, komentirali odluku predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju SAD-a iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjena, a pohvalili su se komičari i uspjehom ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka koji je proizveo biogorivo iz svinjskog izmeta i alkohola.

Glasnogovornici su potvrdili da se poziv stvarno odigrao i da je Perry doista "popušio foru". 

"Ministar Perry posljednja je meta dvojice ruskih šaljivdžija koji redovito zbijaju šale na račun visokih državnih dužnosnika i slavnih osoba", stoji u kratkom priopćenju američkog ministarstva energetika

Rick Perry | Author: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL

Sličan poziv dobio je prije nešto više od mjesec dana i hrvatski premijer, ali on nije pao na njihovu foru.

Vova i Lexus, koji inače rade za rusku državnu televiziju Rusija 24, upitali su Plenkovića o odnosima NATO-a i Ukrajine, a naš Plenki ih je uspio razotkriti tek nakon što im je lukavo postavio pitanje u koji restoran su išli kad je posjetio Kijev. Komičari su rekli kako su posjetili "Plavu kamenicu", gay bar iz kultnog filma Policijska akademija.

Iz Vlade su potvrdili kako se razgovor doista dogodio te su dodali da je sam Andrej Plenković prepoznao kako nije riječ o stvarnom Groismanu i da ovakve šale drži simpatičnima.

Transkript razgovora prenosimo u cijelosti.

KOMIČARI: Želim razgovarati s tobom o pitanju NATO-a i ukrajinskih odnosa s NATO-om jer, kako što znate, bio je summit u Bruxellesu. Gospodin predsjednik bio je na tom summitu.

PLENKOVIĆ: Da.

KOMIČARI: Imate li neki savjet? Koja je najbolja stvar za učiniti? Vi kao zemlja članica NATO-a možete nas obavijestiti u kratkom roku.

PLENKOVIĆ: Nisam vidio predsjednika. Nisam imao nikakav kontakt s njim. Moram priznati da bi o tim detaljima bilo najbolje razgovarati kada osobno dođete u Hrvatsku.

KOMIČARI: S obzirom na NATO, nadamo se da podržavate naše opredjeljenje po tom pitanju?

PLENKOVIĆ: Naravno! To je naša principijelna pozicija.

U jednom trenutku, razgovor se promijenio.

PLENKOVIĆ: Kakva je situacija u Ukrajini? Kakva je politička situacija?

KOMIČARI: Sve na istoj razini hibridnog rata. Rusija ne ide dalje od naših teritorija u Donbassu. Stalo dolaze pojačanja. No, sukoba za sada nema. Nadam se da će u budućnosti završiti. Moramo naučiti iz vašeg iskustva, iskustva povratka zemlje u mirno nakon dugog rata.

PLENKOVIĆ: Da, naravno. Uskoro ćemo se sastati s predsjednikom. I mi smo u stanju raspravljati o svim tim dijelovima u detalje.

KOMIČARI: Hvala. Hvala ti i za sankcije protiv Rusije.

PLENKOVIĆ: To je također dio naše cjelokupne politike.

No, sljedeći dan je Andrej Plenković nešto posumnjao i zvao je "Groismana" natrag.
KOMIČARI: Rečeno mi je da imate neka pitanja za mene?

PLENKOVIĆ: Razgovarao sam jučer s vama, a nisam imao vremena da točno razjasnimo kada premijer dolazi u Zagreb.

KOMIČARI: O tom pitanju smo razgovarali sa predsjednikom Petrom Porošenkom. On smatra da je najbolje vrijeme u srpnju. To je njegovo mišljenje.

PLENKOVIĆ: A koji točno datum?

KOMIČARI: Koji datum vi kažete, neka bude tako.

PLENKOVIĆ: Ja sam mislio da, kada dođe gospodin premijer, da ga odvedem u neki jako dobar hrvatski restoran. Mislio sam da to bude poput onog gdje je on mene vodio kada sam bio zadnji put u Kijevu. Kako se točno zove taj restoran, ja se ne mogu sjetit?

KOMIČARI: Da, zove se Plava kamenica.

PLENKOVIĆ: Mislio sam da je nešto na "K".

KOMIČARI: Ne. To je bila Plava Kamenica, najpoznatiji gay bar u Kijevu.

Andrej Plenković pokazuje mobitel | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL Hrvoje Jelavić/PIXSELL

PLENKOVIĆ: Mislite da je bio gay bar? Da vaš premijer voli tako ići u gay bar? Baš sam se mislio da je on tako zabavan.

KOMIČARI: Mi smo europske sile. I Ukrajina, i Hrvatska. Mi smo u skladu s europskim vrijednostima i tolerancijama. To je normalno da šefovi država idu u gay barove.

PLENKOVIĆ: Samo je problem što pravi premijer mene nije vodio tamo. Pravi premijer je mene vodio drugamo. Ja vam čestitam. Pravi ste, ali nismo ni mi loši. Drago mi je da smo se čuli.

KOMIČARI: Hajde možemo se onda negdje susresti na pristojnom mjestom, a ne u tim pubovima gdje vas je vodio ministar Groisman.

PLENKOVIĆ: Odakle ste?

KOMIČARI: Uskoro ćete saznati.

PLENKOVIĆ: Imate smisla za humor. Svi Slaveni imaju smisla za humor. To je opći doprinos.

KOMIČARI: Hvala vam!

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.