Top News
1947 prikaza

Plenki uzvraća udarac: Kreće li u obračun s desnicom?

Pregled tjedna
express
Prosvjedi, konferencije za medije, istupi u saboru samo su manji dio arsenala desnice u napadu na premijera, a sada se čini da će on krenuti u protuofenzivu

Uhićen je Franjo Varga (36) iz Belišća jer je, kako se sumnja, kreirao lažnu dokumentaciju kojom je onda Zdravko Mamić mahao u medijima i na sudu u Osijeku, kako bi si priskrbio oslobađajuću presudu na suđenju zbog izvlačenja milijuna iz Dinama. Varga je, zanimljivo je, ranije radio u – policiji, piše Večernji list. Odnosno, bio je informatičar u PU osječko-baranjskoj. Zbog sumnje u sprječavanje dokazivanja, USKOK je protiv njega pokrenuo istragu, a na osječkom sudu određeno mu je mjesec dana istražnog zatvora, kako ne bi utjecao na svjedoke. A da ga se istražuje, netko mu je - dojavio. I to je daleko najveći problem naše policije i svih istraga, što ogromna većina ima nikakvu operativnu sigurnost i informacije cure na sve strane. 

Pročitajte više na: Jedan detalj otkriva koliko nam je država nisko pala

Prilično se uspaničio Andrej Plenković u vezi najavljenog prosvjeda u Vukovaru. Sazivaju se sastanci s gradonačelnikom Ivanom Penavom, redaju se razgovori s braniteljskim udrugama, šalju se emisari u Vukovar, kreira se medijski pritisak, a politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević čak javno, na televiziji, aludira na neke mračne sile koje stoje iza tog prosvjeda. Što se dogodilo: zar u HDZ-ovoj državi branitelji i domoljubi i hadezeovci ne smiju više prosvjedovati, pa čak ni protiv srpskih ratnih zločinaca, a kamoli Vlade?

Zar je to dopušteno jedino u mandatu SDP-ove vlade? Plenkovića hvala tolika panika da se prošlog vikenda u Vinkovcima pokušao uklopiti u atmosferu desničarskog prosvjeda izjavom kako Slavonija "još osjeća posljedice srpske agresije". Ravno 27 godina nakon početka rata, 20 godina nakon mirne reintegracije i nakon točno 20 godina HDZ-ove vladavine. Penava udara na srpske zločince, desnica udara na Milorada Pupovca, pa je i Plenković udario na srpske agresore. Neka se zna.

Pročitajte više na: Plenković s pravom više strepi od svoje stranke nego od oporbe

Drama oko Uljanika ne staje. Radnici najavljuju nove štrajkove, ne zna se što će biti s proizvodnjom i zaposlenima, sva rješenja koja se predlažu i sve ključne informacije se drže daleko od očiju građana. Paradoks je što bi ti isti građani u konačnici sve to trebali platiti. I to u milijardama kuna. Vlada vrlo loše surađuje s trenutačnom upravom Uljanika, koju vodi Gianni Rossanda. S druge strane, zaratili su i HDZ i IDS, pitaju se tko snosi veću odgovornost i tko treba predložiti rješenje. Strateški partner Danko Končar je, po izjavama iz Vlade, pred izlaznim vratima, a pitanje je kad će i hoće li uopće pronaći novoga. Plan restrukturiranja treba promijeniti, ali nitko od svih uključenih ne otkriva na koji način. Koliki bi trebao biti udio privatnika, koliko države i koliko točno će novca pasti na teret poreznih obveznika u slučaju stečaja?

Pročitajte više na: Velika pljačka u Uljaniku: "To vam je sve za pohapsiti!"

Imao je SDP nekoliko valova odlazaka svojih istaknutih članova, još od 1991. naovamo, ali ovako sveopće urušavanje ove stranke sada u Hrvatskoj se još nikada nije dogodilo. "Bili smo na vlasti, bili smo konstruktivna oporba, a danas smo privjesak manjim strankama i trčimo za njima. Osnovni je razlog zadnji četverosatni sastanak u stranci na kojem je bilo jasno da nijedna strana nema volje izvući stranku iz krize", poručila je javnosti Milanka Opačić, bivša ministrica, do jučer SDP-ova zastupnica u Saboru, SDP-ovka koja je ranije itekako znala postupati i oportunistički u stranci.

Pročitajte više na: Berina rijeka izbjeglica: Evo tko ga je sve napustio

Dejan Lovren našao se u istom košu kao i njegov suigrač iz hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić. Naime, kako stoji u priopćenju Državnog odvjetništva iz Osijeka, protiv Lovrena je pokrenut postupak zbog davanja lažnog iskaza. Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1989.) zbog počinjenja kaznenog djela davanje lažnog iskaza iz članka 305. stavak 1. Kaznenog zakona. (19. 9. 2018.) Okrivljenika se tereti da je 1. rujna 2017. na Županijskom sudu u Osijeku; tijekom rasprave u kaznenom predmetu protiv četvorice okrivljenika zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. i 2. KZ-a, iako ga je raspravni sudac upozorio da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo; svjesno neistinito iskazao kako je aneks ugovora o profesionalnom igranju, na kojem je kao dan zaključenja naveden datum 9. siječnja 2007., a kojim se regulira podjela transfernog obeštećenja između njega kao igrača i matičnog kluba u omjeru 50:50 posto potpisao nedugo nakon potpisivanja svog ugovora o profesionalnom igranju s matičnim klubom od 1. siječnja 2007., iako je znao da to ne odgovara istini, jer navedeni aneks ugovora on tada nije potpisao, piše osječki DORH.

Pročitajte više na: Lovren: "Kad je sranje, onda ide Dejane izvuci nas..."

Nakon dvomjesečne stanke zastupnici su ponovno sjeli u svoje saborske klupe. Ako je suditi po vrućem aktualnom satu, ovo zasjedanje Sabora koje bi trebalo trajati do kraja listopada s dnevnim redom od, zasada, 127 točaka, bit će prepuno optuživanja, prozivanja i tog tako tipičnog ponašanja naših zastupnika.  Među prvima pitanje premijeru Andreju Plenkoviću postavio je šef SAD-a Davor Bernardić, koji unatoč problemima koje ima u stranci, nje htio ispustiti priliku i premijera upitati je li u protekle dvije godine mandata proveo ikakvu reformu, osim što je, kako je naglasio Bernardić, štitio grupu Borg s njim na čelu, koja je izvlačila novce iz Agrokora. "Očekuje li nas sljedeće godine kolaps gospodarstva, zdravstvenog i mirovinskog sustava" pitao je premijera.  "Gledam malo iza vas da ne bi neki krupni kapital ili uvozni lobij nešto naudio, ali vidim samo sitni SDP i jedan grintavi gremij ljudi koji vas napušta svakog dana" započeo je odgovor premijer Plenković. 

Pročitajte više na: Vatreno u Saboru: 3 izjave su obilježile prvi radni dan

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.