Top News
839 prikaza

Plenki troši šakom i kapom, a i Beru stišću kamate

Tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj
express
Rastrošni ministri opet naručuju skupocjene automobile, rastrošni povjerenici naručuju skupocjene savjetnike, a Bero skuplja lovu za dugove

Kad je premijer najvažnija vijest tjedna nismo sigurni je li to dobro ili loše. S jedne strane može to značiti da je povukao odlučne i odlučujuće postupke, ali istovremeno može značiti da je anemično vodio vladu prepunu različitih interesa. Za Andreja Plenkovića mogli bismo reći da se nije proslavio ovog tjedna. Pogotovo zato što je u Strasbourgu, pred Europskim parlamentom, opet počeo drviti onu staru i, da se ne lažemo, ofucanu priču, da nam je rat kriv za sve loše što se u Hrvatskoj događa.

I dok premijer krivi rat završen prije više od dva desetljeća, stranka mu radi iza leđa, a vjerojatno i neki ministri. Da plastično ilustriramo koliko je davno rat završio, djeca rođena nakon Oluje ovih dana odlaze u Irsku. U čitavom kuršlusu oko Ante Ramljaka u Agrokoru, premijer izbjegava pitanje vlastite odgovornosti i pitanje odgovornosti vlastitih ministara. Tek kad netko istupi u javnost s neugodnim informacijama, premijer će reagirati.

Tako Martina Dalić može početi pakirati kofere u Vladi jer je teret zadnjeg političkog skandala, astronomskih honorara legiji savjetnika Ante Ramljaka i unosnih poslova koje je dobila skupina tvrtki starih poslovnih ortaka iz kruga Dalić - Škegro - Ramljak, bio previše čak i poslovično staloženom Andreju Plenkoviću.  Premijer je izgubio živce, kažu naši izvori, nakon intervjua koji je Borislav Škegro dao televiziji N1, u kojemu je angažman Ante Ramljaka i Martine Dalić prikazao kao svojevrsno žrtvovanje za Hrvatsku, jer su oboje “s većih plaća prešli na manje”. 

To je istina za Martinu Dalić, koja je u Vladu došla iz MMF-a, ali ne i za Ramljaka. Dalić je, kao pokroviteljica cijele operacije Agrokor, načinila silnu reputacijsku štetu premijeru, koji je može sanirati njezinim odlaskom. Škegro je naljutio Plenkovića i izjavom kako je politički položaj Martine Dalić u Vladi stabilan, stabilniji nego ikad, te priznanjem kako on zna tko je pisao “lex Agrokror”.  Razmetljivi Škegro time je učinio baš ono što Plenković ne trpi - prikazao je premijera kao neku vrstu marionete, Grande Guignola na koncima koje vuku on i drugi “maheri”. 

Pročitajte više na: Vasini HDZ-ovci slave, Dalićka će dobiti nogu iz Vlade

Istovremeno s takvim pričama, pojavila se i informacija da je jedan HNS-ovac, bivši maneken, dobio mjesto konzula u New Yorku. Razumljivo je da Donald Trump šalje sebi drage ljude u razna veleposlanstva, pa Amerika ih ima posvuda i mogu si ih priuštiti, gotovo je nepojmljivo da Hrvatska šalje čovjeka bez dana diplomatskog iskustva na tako važnu poziciju. Još uvijek aktualni glasnogovornik HNS-a Boris Blažeković ovih dana s razlogom pjevuši evergreen Franka Sinatre 'New York, New York'. Odbor za vanjsku politiku potvrdio je odluku Vlade RH iz studenog prošle godine, pa je ovih dana imenovan na mjesto generalnog konzula RH u najatraktivnijem gradu na svijetu.

Pročitajte više na: Kajao se što je glasao za HDZ, ali prihvaća fotelju u New Yorku

Da malo bacimo oko na drugu stranu političkog spektra očekivali bismo nešto uređeniju situaciju, ali i SDP puca pod teretom gotovo 10 milijuna kuna dugovanja koje im je na vrat natovario bivši kolega Milan Bandić. Podsjetimo, riječ je o originalnom iznosu od 4,3 milijuna kuna koje su, navodno, potrošene za predizbornu kampanju Milana Bandića 2009. godine dok je on još bio član SDP-a. Kampanju je osmislila tvrtka Designsystem koja je naručivanje spotova povjerila tvrtki Advans, a plaćanje je na kraju došlo Televiziji Sljeme koja traži povrat novca za sav zakupljeni medijski prostor. I nakon doista maratonske sjednice na najvišim razinama stranke postignut je dogovor. Dugovanje će najveća oporbena stranka otplaćivati putem rata, a u zamjenu će Bandić odustati od jednog drugog sudskog procesa koji se također vodi protiv SDP-a. Šef stranke Davor Bernardić nije htio otkriti detalje otplate, ali je rekao da će trajati čak šest godina.

Pročitajte više na: Bandić slavi - Bero popustio i platit će dugove

U sjeni svih tih događaja odigravaju se razne političke igrice kao što je naručivanje skupih službenih automobila za ministre i političare. Vlada nabavlja novih deset VIP limuzina. Nakon što su prošle jeseni nabavili dva blindirana vozila raspisan je natječaj vrijedan 30 milijuna kn. Za svako pojedinačno vozilo u prosjeku planiraju potrošiti oko 480.000 kuna, no među željenim automobilima je i deset znatno skupljih osobnih vozila visoke klase. Kako piše Jutarnji list, riječ je o  metalik crnim vozilima snage minimalno 280 konja s pogonom na sva četiri kotača, zatamnjenim staklima i opremljenim pretincima za hlađenje u stražnjem putničkom djelu.  Također, trebaju imati grijana prednja i stražnja sjedala, nosače zastavica na prednjim blatobranima. Tim kriterijima odgovaraju Audi A8, Mercedes S klase ili BMW 7, kojima je cijena od 820.000 do 1,1 milijun kuna. 

Pročitajte više na: Traže VIP limuzine, a privatno voze 'krntije' stare 20 godina

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 14:04 12.Veljača 2018.

    koja je ona babuskara na slici, a stoji iza plenkija i bere?