Top News
703 prikaza

Plenki trlja ruke jer više nije glavna vijest u zemlji

Pregled tjedna
express
Najvažniji čovjek u državi može s osmijehom promatrati kako mu drugi događaji otimaju medijski prostor

Ivice, čeka te marica. U toj jednoj izjavi, koja se pojavila i na naslovnici 24sata još prije nekog vremena, možemo sažeti prošli tjedan u Hrvatskoj.

Daleko najvažnija vijest nam je tako stigla iz Londona gdje je sud napokon odlučio da će Ivicu Todorića izručiti Hrvatskoj. Gazdu, nekad najmoćnijeg čovjeka države, a možda i regije, sada čeka ispitivanje u Zagrebu, a vjerojatno i optužbe za financijske malverzacije. 

Ivica Todorić mogao bi, i to poprilično skoro, londonsku adresu zamijeniti remetinečkom. Visoki sud u Londonu donio je konačnu odluku o pravu na žalbu osnivača Agrokora Ivice Todorića na odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj. Žalbu su mu odbili tako da se Todorić vraća kući. Već sada se čini da će neko vrijeme provesti u zatvoru Remetinec gdje su prije njega boravili brojni posrnuli pripadnici hrvatske elite. Kako će mu biti iza rešetaka? Razumno je za očekivati da će biti sam u ćeliji, kako su neki raniji zatvorenici boravili radi njihove sigurnosti. Sjetimo se samo generala Vladimira Zagorca koji je bio smješten na ženski odjel remetinečkog zatvora, sve zbog sigurnosnih razloga. Imamo državu kakvu smo sebi napravili, rekao bi Tuđman, dodajući da će nam biti onako kako zaslužimo.  Teško, međutim, da su i najokorjeliji skeptici sanjali da će u toj državi sitni prijestupnici guliti robiju dok će krupni guliti - krumpir.

Pročitajte više na: Pripreme za Gazdu - on je najbogatiji Hrvat iza rešetaka

U kolekciju svojih skandala, HRT je dodao još jedan. U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" predstavljen je "Festival domoljubnog filma Gordan Lederer", a tijekom predstavljanja voditeljica Ljiljana Vinković reklamirala je, između ostalog, revizionističku knjigu i film "Mit o Jasenovcu". Knjiga "Mit o Jasenovcu" Romana Leljaka, kako tvrdi Javna ustanova Spomen područje Jasenovac, relativizira fašizam, umanjuje broj žrtava logora i simpatizira ustaški pokret i NDH. Prije mjesec dana naveli su i kako je Leljak kroz film i knjigu "iskazao neskrivene simpatije prema ustaškom režimu, a NDH u početnoj fazi nastajanja prilikom proglašavanja rasnih zakona od milja naziva 'mlada hrvatska država".  Leljak je do sada više puta proglašavan falsifikatorom, ali nekako mu uvijek uspijeva dobiti termin u televizijskom eteru. U hrvatske medije dospio je zbog istraživanja Hude jame, jednog od najvećih postratnih zločina nad zarobljenicima: uvjerljivo najviše prostora dobio je na ekranima Hrvatske radiotelevizije.

Pročitajte više na: Krao opremu u JNA, sad promovira laži o Jasenovcu

Dvije godine trebalo je da se dokaže ono što se već unaprijed znalo. DORH nema elemenata za kazneni progon Hrvoja Hribara, bivšeg čelnog čovjeka Hrvatskog audiovizualnog centra. U svojem priopćenju za javnost su obrazložili:  'Nakon što su u predmetu formiranom povodom izvješća Državnog ureda za reviziju o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja i poslovanja Hrvatskog audiovizualnog centra za 2015. godinu provedeni izvidi, tijekom kojih je pribavljena i analizirana relevantna dokumentacija te su uzete izjave osoba, zaključeno je kako iz utvrđenih činjenica ne proizlazi sumnja u kaznenu odgovornost odgovorne osobe Hrvatskog audiovizualnog centra.' Shodno tome, nema "bitnih obilježja bilo kojeg kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, nema osnove za poduzimanje drugih radnji u nadležnosti Državnog odvjetništva."

Pročitajte više na: Hribar: "DORH je stavio točku na prljavu, klevetničku priču"

Kad ste upisali program edukacije? Koliko je plaćen? Tko i kako ga je platio? Tri jednostavna pitanja s tri još jednostavnija odgovora koja stanu u jednu jednostavnu proširenu rečenicu, ali to su tri pitanja na koja prošle godine nismo dobili odgovore od Davora Bernardića. Naime, šef SDP-a pohvalio se još u prosincu prošle godine na svojoj Facebook stranici da je uspješno završio Chief Executive MBA (CEMBA) program Cotruglija i nas je tada zanimalo nešto više o tehnikalijama samog programa. Zanimalo nas je i kako šef najveće oporbene stranke, a time i nominalni šef oporbe, nađe vremena u svom užurbanom rasporedu za pohađanje još jedne edukacije.

Pročitajte više na: Beru proganjaju zbog afere koju smo otkrili prošle godine

Tri desetljeća provela je u istoj stranci, u SDP-u. Sada kad je otišla, izgleda je odlučila zanemariti sva svoja ranija uvjerenja. Riječ je o Milanki Opačić, a prema svemu sudeći ona je odlučila prikloniti se Milanu Bandiću u Saboru. Još prošlog tjedna je Express pisao o tome kako se govorka o takvoj opciji, da bi se danas opet počelo govoriti o tome nakon što su Bandić i Opačićka bili na koncertu Zdravka Čolića u Areni. Sama Milanka već neko vrijeme ne želi ni potvrditi ni demantirati hoće li se pridružiti Bandićevom klubu zastupnika u saboru. S određenom dozom sigurnosti možemo reći da bi ona time, kao bivša ministrica socijalne politike i posebno senzibilizirana za pitanja žena, okrenula leđa svojim uvjerenjima. Bandić je jedan od najvećih ženomrzaca u hrvatskoj politici što je potvrdio brojnim istupima i to pred okupljenim novinarima. Sjetimo se samo kako je zgrozio javnost kad je rekao da bi bio najbolje žensko jer svima daje. Takvim riječima komentirao je optužbe u aferi Štandovi gdje se zagrebačkog gradonačelnika teretilo za protupravno ustupanje štandova referendumskoj inicijativi Narod odlučuje. 

Pročitajte više na: Zašto borac za prava žena ide najvećem ženomrscu?

Na sjednici Glavnog odbora SDP-a članovi su trebali odlučiti hoće li se uvrstiti službeni prijedlog jednog od članova tog tijela da se raspiše unutarstranački referendum za opoziv predsjednika SDP-a Davora Bernardića i raspisivanje izbora unutar stranke. Neslužbeno se doznaje kako SDP-ovci koji su za opoziv Davora Bernardića nisu uspjeli uvrstiti točku o opozivu na dnevni red jer su imali 38 ruku a trebalo im je 44 .

Pročitajte više na: Besmrtni Bero: Nikako ga ne mogu maknuti

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.