Top News
2872 prikaza

Plenki sve pušta: HDZ-ovci su nekad odlazili zbog barake

Andrej Plenković
Patrik Macek (PIXSELL)
Dok se lakoćom riješio utega Mostovaca, sada se nikako ne može ili ne želi riješiti svojih HDZ-ovaca

Ministri iz kvote HNS-a, Predrag Štromar i Blaženka Divjak, nakon neslužbenih ultimatuma da će izaći iz Vlade ukoliko Kuščević ostane ministar, nisu došli na sjednicu Vlade u četvrtak. Opravdali su svoj izostanak drugim obvezama jer je sjednica Vlade trebala biti jučer pa te obveze danas nisu mogli odgoditi. Poslali su svoje tajnike. 

Premijer Andrej Plenković u svom uvodnom govoru nije spomenuo niti ministra uprave Lovru Kuščevića, niti koalicijskog partnera HNS koji je zahtijevao odlazak ministra iz Vlade.

Kako dobiti milijunske nekretnine? Lovro zna

Tako se aktualni premijer sve očitije svrstava na stranu svog teško opterećenog ministra. Prenamjene zemljišta koje su išle samo Lovri Kušćeviću na ruku, neupisana vila, ogroman broj nekretnina koje ne može objasniti kako je sve legalno dobio... I ne planira dati ostavku zbog bilo čega od svega nabrojanoga.

Ovdje ćemo samo povući paralelu s bivšom ministricom Andreom Zlatar Violić koja je dala ostavku nakon što je revizija otkrila da je službenu karticu koristila u privatne svrhe. Tereti ju se da je podigla nešto više 146.000 kuna, iako je ministarstvu vratila više od 159.000 kuna obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu ministarstva. 

Lovro Kuščević Lova do krova Top News Otkrivamo kako je klan Kuščević preuzeo Brač

A ministrica Gabrijela Žalac je u svom dvorištu imala novi Mercedes za koji tvrdi da je majčin iako ga je vozio i njezin suprug. Unajmljen je od poduzetnika koji otvoreno kaže da je prijatelj s ministricom i obitelji i koji je prolazio na javnim natječajima Vlade. Plaćene račune za najam nisu pokazali. Pokazali su tek ugovor i pravdali se GDPR-om. Ministrica i danas dolazi na posao i na sjednice Vlade.

Gabrijela Žalac i Lovro Kuščević | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Ministar Tomislav Tolušić je, eto slučajno, zaboravio napisati pravu kvadraturu svoje kuće u Viroviti, a i stambeni objekt od stotinjak kvadrata nazvao je kućicom za roštiljanje. On isto sjedi na svojoj poziciji, apsolutno uvjeren da mu se neće ništa dogoditi. 

A Mirela Holy je, primjera radi, morala otići zato što je pokušala zaštiti jednu tajnicu od otkaza. Istini za volju, ona je pisala šefu Hrvatskih željeznica da zaštiti suprugu jednog SDP-ovca, ali ona sama nije zamračila neku milijunsku nekretninu.

Franjo Lucić i Alojz Tomašević Šta im je? Top News HDZ-ov kadar: Piju, tuku, siluju, slikaju se goli...

"Poštovani predsjedniče Vlade gospodine Milanoviću, podnosim ostavku na funkciju ministrice zaštite okoliša i prirode slijedom činjenice da sam svojim nepromišljenim e-mailom gospodinu Reneu Valčiću, predsjedniku uprave HŽ Holdinga, nanijela političku štetu Vladi RH", napisala je u svojoj ostavci Holy.

Odlazak zbog barake

Još jedan primjer pokazuje koliko se nisko spustila ljestvica Andreja Plenkovića.

U vladi Tihomira Oreškovića najkraći mandat imao je Mijo Crnoja, koji je dobio mjesto ministra branitelja. Na toj se funkciji zadržao jedva tjedan dana, ali je pod pritiscima podnio ostavku nakon što se otkrilo da da je Crnoja kao svoju adresu prijavio ulicu u Samoboru, iako mu obitelj živi u Zagrebu.

Da stvar bude gora za Crnoju, na prijavljenoj adresi bila je samo trošna baraka, koja nikako nije izgledala kao mjesto gdje netko živi. Tako se zakotrljala priča i po kojim je uvjetima dobio kredit za izgradnju kuće u Samoboru, koja nije bila izgrađena.

Crnoja je nakon optužbi u Banske dvore donio opsežnu dokumentaciju, koju su dva dana pregledavali pravni stručnjaci. Nakon dva dana Crnoja je sam odstupio i izjavio da ne želi biti uteg Vladi. U usporedbi sa pustim nekretninama i mutnim poslovima Lovre Kuščevića, Crnojin potez iz današnje perspektive izgleda kao viteški čin.

Da je nekad bilo poštenije govori još jedan primjer iz Plenkovićevog kružoka. Kad je u prosincu prošle godine Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo da su Martina Dalić i Zdravko Marić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti bilo je jasno da se neće ništa dogoditi niti jednom od njih dvoje. Zakon ne predviđa sankcije za takve krimene, a Marić je, također, i dalje ministar.

Tomislav Tolušić NOVI RAT Top News Kako su sve mogli Tolušiću smjestiti drogu i prostitutke

Dalićka je podnijela ostavku pod strašnim pritiskom kad se ispostavilo da je osobno surađivala s odvjetnicima i ekonomistima na izradi lex Agrokora i to ekonomistima i odvjetnicima koji će kasnije masno naplatiti svoje usluge upravo Agrokoru. Do zadnjeg dana štitila je vladinog povjerenika Antu Ramljaka, ali i on je otišao praktički u paketu s Dalićkom. 

Nezavisni financijski stručnjak ili nešto više

"Ante Ramljak, kao osoba s dugogodišnjim radnim iskustvom u financijskoj industriji, sastao se tijekom ožujka s predstavnicima Sberbanka, VTB-a, Zagrebačke banke, Erste banke, Raiffeisen banke, Privredne banke i više predstavnika dobavljača. Sastao se nakratko i s mlađim analitičarom Knightheada, koji je želio prikupiti informacije općenito o Agrokorovu okruženju", stoji u očitovanju Vlade i Ramljaka iz studenog 2017. godine.

Martina Dalić i Ante Ramljak | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Ramljak je sebe legitimirao tek kao čovjeka s iskustvom. U isto vrijeme, otkrivaju objavljeni mailovi, on je bio jedan od glavnih članova u grupi koja je kreirala lex Agrokor i na kojeg se Martina Dalić direktno oslanjala. 

A to je potpuno različito od neovisnog financijskog stručnjaka kojeg se samo pita mišljenje što se događa. 

Podsjetimo ovdje na slučaj Miomira Žužula. Nekadašnji ministar vanjskih poslova ostat će upamćen kao prvi član Vlade koji je dao ostavku pod optužbama za korupciju i sukob interesa. Kako je Express već ranije pisao, Žužul je nekoliko puta bio pod povećalom javnosti.

Ivo Sanader Ćaćin uspon Top News Sanaderovi počeci: Htio se obogatiti na golišavim fotkama

Najprije da je u Veroni, pod izlikom da ide na operu, zapravo s tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom sjedio s Amerikancima i nagovarao ih da kupe našu najveću farmaceutsku tvrtku Pliva. Žužul je bio sumnjičen i za utaju poreza, pa zatim da je supruzi namjestio kupovinu samoborske tvornice čarapa, kao i da je svojedobno, za gradnju auto-cesta grčevito lobirao za Bechtel ubirući za to izdašne honorare. 

Bilo je to u mandatu Ive Sanadera čime će se tek početi kasniji trend sumnji i dugih procesa protiv njegovih ministara.

Pripremite dokumente, ali za koga?

Plenković, u maniri pravog HDZ-ovca, do posljednjeg daha brani svoje podređene i ne pada mu na pamet zahtijevati ili davati ostavke ministrima. Mostovcima je podijelio ostavke jer je dobio poslušnije ministre iz HNS-a i svi se sjećamo famozne rečenice upućene tajnici: "Pripremite dokumente". 

Andrej Plenković i Gabrijela Žalac Upomoć tata! Top News "Plenki je Gabin politički otac, ona u njemu vidi Boga"

Dokumenti su pripremljeni, ispečatirani i potpisani, a fotelje se nisu stigle ni ohladiti od prijašnjih ministara da bi novi već zasjeli u njih. Sada, Plenki ne priprema nikakve dokumente. Barem ne vidimo da ih priprema. Sada, Plenki strpljivo brani sve gore afere svojih ministara. Oni sami neće otići. Ima li on hrabrosti i volje ih maknuti? Možda.

Važnije je pitanje ima li on političku podršku za rekonstrukciju Vlade? Sumnjamo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.