Top News
1603 prikaza

Plenki se riješio 'Crne Dalije', ali Pupovca ne može

Tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj
express
Luka Modrić dobio je optužnicu zbog laganja, Dalija Orešković je prošlost, a svima nama budućnost je nesigurna

Red laži, red krađe i sve to začinimo s promjenama možda i najvažnijeg, barem za informiranje javnosti najvažnijeg, povjerenstva, onog o sukobu interesa, i dobit ćemo tek još jedan tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj.

Hrvatski sabor u petak je sa 78 glasova potvrdio https://www.express.hr/top-news/plenki-uspio-napokon-se-rijesio-crne-dalije-14536 za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Zastupnici su se izjašnjavali tajnim glasovanjem. Jedina preostala kandidatkinja za to mjesto bila je Nataša Novaković, kojoj je posljednji put do izbora nedostajao jedan glas.  Njezina protukandidatkinja Dalija Orešković povukla je svoju kandidaturu nakon što je dobila povjerenje 46 zastupnika. Tri kluba zatražila su stanku prije glasovanja, a među ostalim na govorit će se i o izboru predsjednice povjerenstva. Nakon što je na Odboru za Ustav uz protivljenje oporbe odlučeno da će se provesti drugi krug glasovanja, SDP i Most najavili su kako u tome neće sudjelovati.

Pročitajte više na: Plenki uspio: Napokon se riješio 'Crne Dalije'

Luka Modrić, proslavljeni hrvatski nogometaš, opet se suočio s opasnim optužbama. U petak je objavljeno priopćenje državnog odvjetništva u Osijeku gdje pišu da je protiv Modrića podignuta optužnica zbog lažnog iskaza. Zbog kršenja kaznenog zakona prijeti mu do pet godina zatvora. Možda i ključni trenutak u čitavom procesu oko Modrićeve promjene iskaza dogodio se kada je njegov odvjetnik Davor Radić sudu u Osijeku ispričao kako je Luka detaljno pročitao iskaz dat u uredima USKOK-a te se potpisao na svaku stranicu dokumenta. Kako je opisao RTL, Radić je potvrdio kako je s Modrićem doista bio na ispitivanju u USKOK-u kao njegov odvjetnik kada je Modrić priznao kako se dijelio novac, te da je Luka taj dan dva puta pročitao sve što je rekao u zapisniku i na svaku stranicu se potpisao. Nikakvih primjedbi nije imao. Ali pred samim Mamićem i sucem - Modrić je sve promijenio.

Pročitajte više na: Modriću prijeti pet godina zatvora zbog laganja

Nešto ranije u tjednu, točnije u utorak, Fabris Peruško izabran je za nasljednika Ante Ramljaka na mjestu izvanrednog Vladinog povjerenika za restrukturiranje Agrokora. Peruško koji je u rad Agrokora uključen kao savjetnik ima i podršku vjerovnika, a poznaje sustav i proces restrukturiranja. Premijer Andrej Plenković rekao je privremeno vjerovničko vijeće pozdravilo odabir novog povjerenika. Predstavnica dobavljača nije komentirala kandidata, naglasio je premijer. "Očekujemo da će suradnja nove izvanredne uprave s dionicima procesa biti kvalitetna i na razini da se postigne nagodba i održi partnerski odnos između kompanija u sustavu Agrokora", naglašava Plenković.

Pročitajte više na: Imamo Ramljakovog nasljednika ime mu je - Fabris Peruško

Bivši blagajnik HAC-a otkrio je za RTL kako je blagajnik ljeti, kad je bio pojačan promet, mogao ukrasti i po 20.000 kuna u 20 smjena i to bez većih poteškoća.  Ispričao je da su on i neki kolege, koji su radili na naplatnim postajama, godinama krali desetke tisuća kuna od cestarina, a da neki to čine i danas. Zbog malverzacija je dobio otkaz, kao i još nekoliko radnika, ali ispričao je da mu se isplatilo.  Objasnio je i cijeli proces krađa, pa je rekao da je prvo trebalo nabaviti prekodirane kartice iz najbliže postaje. Recimo, ako bi vozač dolazio iz Zagreba do Slavonskog Broda i za tu relaciju cestarina je 87 kuna. Vozaču bi naplatio taj iznos, ali bi prekodiranom karticom lažirao da dolazi iz susjedne postaje, što je bio iznos od samo 5 kuna, a razliku u cijeni bi zadržao. Takav je "posao" trajao godinama.  Zbog ogromnog novca, mnogi su blagajnici dolazili u smjenu i usred godišnjeg odmora, ako bi im nedostajalo novca.

Pročitajte više na: Krađe u HAC-u: "Oni ne znaju stati"

Mnogi se utrkuju tko će biti lideri oporbe, ali u Banskim dvorima posebno strepe od jedne osobe. Može Most sazivati sastanke na kojima se traži opoziv Martine Dalić. Može Živi zid u anketama svima tjerati strah u kosti. Može Davor Bernardić udarati Vladu i svejedno držati SDP u debelom minusu. I može Kolinda Grabar Kitarović ritualno granatirati Banske dvore kad si želi popraviti rejting. Ali kad Milorad Pupovac izađe sa svojim prijetnjama, svi u Vladi stanu mirno. Čak i kad se lider srpske manjine te neformalni vođa manjinskog kluba u Hrvatskom saboru izražava u šiframa, svi vjeruju da se njegovih riječi treba najviše plašiti. Jer, manjine su presudan faktor u preživljavanju Vlade. Ovoga tjedna Pupovac je zaprijetio rušenjem Martine Dalić u Saboru. “Ono što je interes mojega kluba i mene kao predsjednika stranke je da se štetne posljedice krize Agrokora što moguće prije otklone i u kadrovskim i drugim aspektima”, izjavio je Pupovac. Na pitanje kako će glasati kad Dalić dođe na dnevni red, pitijski je odgovorio: “O tom potom”. Pupovac drži sudbinu HDZ-a na vlasti još od 2003. godine, kad je Ivo Sanader na pritisak Bruxellesa odbacio koaliciju s pravašima i priklonio se manjinama kroz slavno “Hristos se rodi”. Pupovac je čuvao HDZ sve do kraja, unatoč svim korupcijskim aferama.

Pročitajte više na: Pupovac je ozbiljnija prijetnja HDZ-u od čitave oporbe

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.