Top News
689 prikaza

Plenki se mora zabrinuti zbog ovakvog SDP-a

Pregled tjedna
express
Svim problemima i rekordno niskoj popularnosti najveće oporbene stranke, čini se da je Bernardić potpuno siguran

Ivica Todorić je na slobodi nakon što su mu anonimni donatori prikupili milijun eura za jamčevinu. Gazda je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora. Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

U pritvoru je bio 13 dana. Na izlasku iz pritvora dočekala ga je supruga Vesna, koja ga je čekala, u društvu vozača, u Mercedesu ML. Todorić nije bio voljan za davanje izjava medijima. Tek je na pitanje kako mu je bilo u Remetincu, odgovorio: "Gdje? U Londonu?" Po Todorića je došao automobil kojeg je pravosudni policajac pozvao da uđe u krug zatvora.

Pročitajte više na: Todorić: 'Ne znam tko je sve platio moju jamčevinu'

Prije četiri godine Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, kupio je u ime Grada Zagreba četvorosobni stan na Jarunu. Isti je potom iznajmljen atletičarki Sandri Perković za 1352 kune mjesečno, a sada se bivšoj Bandićevoj saborskoj i skupštinskoj zastupnici prodaje. Bandićeva nekadašnja zamjenica u Saboru godinama je plaćala zaštićenu najamninu u iznosu od 1352 kune mjesečno za stan i to u ulici Borovci gdje se puno manji stanovi iznajmljuju za dvostruke veće iznose. Zašto je vrhunska sportašica dobila takvu povlasticu iako zarađuje stotine tisuća kuna od pobjeda na natjecanjima? Zašto je dobivala novčane nagrade od Grada Zagreba iako je imala povlašteni najam stana? 

Pročitajte više na: Bandićevo mito: Stanovima "kupuje" sportaše, udruge...

"Borba protiv korupcije", "Za jako gospodarstvo", "Birajte oni koji znaju", "Na strani običnih ljudi", "Birajte jednog od vas"... To bi mogli biti samo neki od slogana Ivice Todorića i njegove još neimenovane političke stranke. Pa kolikog god apsurdno zvučali. Nakon što je pušten na slobodu iz remetinečkog zatvora, nekadašnji gazda Agrokora može presudu čekati na slobodi. A do nje će proći godine, možda i čitavo desetljeće. Todorić je još iz Londona uspio stalnim objavama na svojem blogu barem malo ponukati kritičko razmišljanje prema Vladi Andreja Plenkovića. Te objave su pristrane, prešućuju niz činjenica, ali ipak imaju svoju promidžbenu svrhu. Isto će Todorić pokušati i sa strankom. "Izlazim na izbore. Idem osvojiti vlast", bez zadrške je najavio prvi dan na slobodi.

Pročitajte više na: Pucanj u prazno: Gazda bi na izbore, misli da ga vole

Vodi se hibridni rat protiv mene, očito nekome smetam, često voli ponavljati ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević. I to ponavlja baš svaki put kad mediji iz njegova sektora iščupaju nešto što je prešutio javnosti. A toga je u zadnje vrijeme sve više. Izgleda da su se u hibridni rat sad uključili i veprovi. Jer su se prije osam mjeseci našli na nišanu, da citiramo ministra Krstičevića, pobjedničke Hrvatske vojske koja ih je, pod paskom specijalaca OSRH, gađala iz vojnog helikoptera. Punih osam mjeseci Ministarstvo obrane javnosti nije iskomuniciralo da je zbog lova na vepra službenim helikopterom pokrenulo stegovne postupke protiv pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz Divulja. Oglasili su se tek nakon što je Dnevnik.hr u četvrtak objavio da su pripadnici HRZ-a Divulje sjeli u vojni helikopter nakon obuke i njime otišli loviti vepra na Dinari. Pritom su lov i snimali. MORH se oglasio tek tad.

Pročitajte više na: Krstičević zataškao 'aferu veprovi' - što je sljedeće?

Hrvatska demokratska zajednica otporna je na sve afere. I dalje je prvi izbor građana. Tako bi dobili 29,3 posto potpore i već su 3. mjesec "zacementirani" s gotovo jednakom potporom, pokazuje Crobarometar NoveTV. SDP pak, pitaju li se birači, proživljava svoje najgore dane. Trenutačno ta stranka može računati na potporu samo 14,6 posto birača i to je drugi najlošiji rezultat stranke otkad se sustavno provode ovakva istraživanja, odnosno od 2000. godine. Lošiji su bili samo u siječnju 2004. godine, kada su uživali potporu od 13 posto. 

Politički analitičar Žarko Puhovski kazao je u razgovoru za Express da se trend ponavlja: "SDP pada i HDZ raste što god da se dogodilo na tzv. gro-planu, a Živi zid je dosegnuo svoj plafon, može rasti za 1-2 postotka i jedino je pitanje do kuda može SDP padati, a oni zdušno rade na tome da padaju sve dublje i dublje, no oni imaju jednu otpornu biračku jezgru koja je fanatično uz tu stranku što god da se dogodilo. Slično kao što je HDZ imao svoju biračku jezgru kad je bio kao stranka suđen zbog ekonomskog kriminaliteta."

Pročitajte više na: SDP ima svoje fanatike i - nikog više

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.