Top News
4443 prikaza

Plenki nije panj. On zna tko su mu gospodari

Papa Franjo, Andrej Plenković, 7. 10. 2017., Vatikan
Lana Slivar Dominic/PIXSELL
Mi nismo u prilici da biramo čije ćemo, a nečije moramo, ćate biti - ne zato što smo baš toliko nevažni, nego zbog toga jer smo uveliko odabrali

Da nije konteksta, bio bi to enciklopedijski primjer urbanog rasizma u kojem pripadnik elite, predodređen da do posla, stana, plaće, ušteđevine i statusa dođe bez žuljeva i znoja, demonstrira što misli o onome tko mu ne može parirarti i tko, zbog toga kakav je, ne zaslužuje ništa više od prezira začinjenog sarkazmom. 

Zastupnika Mosta Miru Bulja, 46-godšinjeg Sinjanina, narodnog tribuna koji manjak formalne naobrazbe kompenzira energičnošću, premijer Andrej Plenković, diplomat, poliglot i nekadašnji pripadnik crvene buržoazije, nazvao je – panjem, točnije Panjem, pozivajući se na televizijski lik kako bi, kao, promijenio značenje onome što zbilja misli. 

Malo prije toga Bulj se podigao sa saborske stolice, nagnuo nad mikrofon i s papira pročitao pitanje predsjedniku Vlade Republike Hrvatske tražeći od njega odgovor kad će početi voditi suverenističku politiku i, samim time, prestati djelovati kao “briselski ćato” na privremenom radu u Zagrebu. 

To je taj vražji kontekst u kojem bi se i doktora znanosti moglo nazvati panjem, a da ne zvuči samo kao uvreda. 

Nije, dakle, Miro Bulj iznenada dobio priliku nešto upitati premijera, pa za sekund, dva rekao prvo čega se sjetio, znajući još dok izgovara da neće ispasti najpametniji, ali da ima i glupljih pitanja. Recimo: je li Zemlja ravna ploča, je li na kraju svemira ograda, ako se muška sportska ekipa zove momčad, zašto se ženska ne zove curčad...?

Bitan član jedne od većih opozicijskih stranaka, čovjek koji je dva puta bio dio većine i sudjelovao u zakonodavnoj vlasti, na papir je napisao, pa pročitao pitanje o suverenističkoj politici, držeći se ozbiljno kao da upravo objavljuje da se Sinjska Gospa odselila u Dublin i ne namjerava se vraćati. 

Kolaž Frano Panj i Miro Bulj Čovik i po Top News Tko je Frano Panj i zašto Plenki misli da je isti Bulj?

Hrvatska je članica Europske unije, NATO-a i Ujedinjenih naroda. Ima zastavu, himnu, granice, nogometnu reprezentaciju i domenu na internetu, pozivni telefonski broj i, još, vlastitu valutu. Ima i Vladu, predsjednicu, Sabor, Akademiju znanosti i nekoliko nacionalnih kazališta, kinematografiju i vlastitu diskografsku nagradu. I sa svim time, opet, Andrej Plenković ne vodi suverenističku politiku, a upravo to što je ne vodi pokazuje da ili Miro Bulj stvarno nema blagog pojma o čemu govori ili politiku razumije i stvarnost poznaje koliko i panj.    

Liberalizacijom tržišta struje, Hrvatska elektroprivreda je izgubila monopolistički položaj i stekla mogućnost da zadrži nacionalni prefiks i promijeni strukturu vlasništva. Nekadašnja državna naftna kompanija sad je – mađarska. Dok se režalo na Istanbulsku konvenciju, vlasnici najveće privatne tvrtke postali su Rusi. Od svih koje posluju u Hrvatskoj, samo je jedna zbilja u hrvatskom vlasništvu.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • staribrod 11:46 20.Travanj 2018.

    Što reći...možda ja mogu iz prve ruke kao član...više bivši nego sadašnji. Strašni smrad izdaje građana RH, ne izdaje države nego građana. Država je dioničko društvo, pa samo stariji ljudi i kreteni će biti dio tog sustava...ostali bježe van