Top News
36430 prikaza

Plenki, kupi nam ovu eskadrilu F-16

Američki F16
Wikipedia
Koliko Hrvatskoj stvarno treba nadzvučna komponenta ratnog zrakoplovstva ostaje neodgovoreno pitanje

JetLease, privatna tvrtka za najam zrakoplova iz SAD-a, ima mnoštvo egzotičnih zrakoplova, ali daleko najzanimljiviji je relativno nedavno objavljeni oglas za najam F-16. Portal The Drive javio se tvrtki i tražio nešto više informacija o samom zrakoplovu. Dobili su brdo zanimljivih informacija, ali dvije najvažnije su da JetLease ima tri takva zrakoplova i da nisu demilitarizirani. Riječ je o F-16 AM i BM Block 20 koji su prošli Mid-Life-Update a nekad su bili u jordanskom ratnom zrakoplovstvu. Potencijalni kupci moraju poštivati pravila za međunarodnu trgovinu oružjem, a Hrvatskoj to vjerojatno ne bi bio veći problem.

Primarni zrakoplov izgrađen je 1980. godine, ali je redovno nadograđivan i ima još 8.000 sati leta nakon što je prošao Falcon STAR nadogradnju strukture. Trenutačno ima oko 6.000 sati leta i mogao bi letjeti još solidnih desetak godina, tvrdi The Drive. Početna cijena je 8,5 milijuna dolara po zrakoplovu, a budući da je sve podložno dogovoru, postoji mogućnost da bi u paketu mogli isporučiti rezervne dijelove, obuku pilota te simulatore letenja. 

Izraelski F16 iznad Knina Raspad sustava Top News Sve izglednije: HR nebo čuvat će Talijani i Mađari

Baš u ponedjeljak Večernji list objavio je da krećemo u drugi krug pokušaja nabave borbene eskadrile. Hrvatska se, navodno, ipak kreće prema izboru aviona 4. generacije, a taj bi posao trebao biti dovršen potpisivanjem ugovora s dobavljačem koncem iduće godine. I premda sve sitnice upućuju na to da je zrakoplov američke proizvodnje, lovac F-16 i dalje glavni predmet želja, ima signala da će se ovaj put, uz “vječnog” drugog, švedski JAS-39 Gripen, u igru uključiti i Francuzi sa svojim još uvijek izvrsnim Mirageima koje zamjenjuje novi Rafale.

“Počeo je rad na sastavljanju zahtjeva za ponudu koji će biti upućen zemljama koje budu iskazale interes”, zadnji je citat “transparentnog” informiranja hrvatske javnosti o radu Vladina Međuresornog povjerenstva za nabavu aviona. A povjerenstvo je osnovano u sjeni propala posla i međunarodnog skandala kada su Amerikanci u zadnji tren blokirali nabavu izraelskih F-16 Baraka, za koje je već bio odvojen novac u proračunu za 2018., za prvu ratu kredita. 

I ostao nepotrošen. 

Pregled tjedna Pregled tjedna Top News Hrvatska: Država gdje nitko ništa ne zna

Posljedica tog neuspjeha za ministra obrane Damira Krstičevića i njegovu ekipu u MORH-u je izgubljena mogućnost da i sada oni diktiraju izbor aviona, što se vidi i iz “matematike”, gdje su od 16 članova povjerenstva samo četvorica iz vojske. Formacijski, povjerenstvom supredsjedaju Plenkovićev osobni prijatelj i predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić te direktor Glavnog stožera OSRH kontraadmiral Robert Hranj, no većinu je posla preuzela Plenkovićeva ekipa. A unutar nje, proces nabave usmjerava posebni savjetnik Robert Kopal, Plenkovićev i HDZ-ov “specijalac” za posebne zadatke, podsjeća Večernji.

Prema svim dostupnim informacijama, ponuđeni F-16 u vlasništvu JetLease ne ispunjava želje hrvatskog državnog vrha. S druge strane, ozbiljne analize pokazuju da Hrvatskoj ne treba nadzvučna komponenta vojnog zrakoplovstva. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar hohmann
    hohmann 20:40 03.Rujan 2019.

    hrvatskoj netrebaju takvi skupi ratni avioni treba jako dobri ratni helikopteri i d0bre protivzracne rakete koje i muhu pogadjaju, to je moje misljenje, a vi se gospodo razmislite i nebacajte narodnu lovu u take gluposti

  • 1 07:01 03.Rujan 2019.

    vojska je dala specifikacije, i trojica su dosta za kontrolu.

  • Avatar monster_from_id
    monster_from_id 23:03 02.Rujan 2019.

    u svakoj banana državi najbitnija je stabilnost marionete na vlasti , dakle prvi prioritet je vojska policija i tajne službe. Naravno sve ide po paprenim cijenama specijalno za banana-države kao način izvlačenja profita. Zdravstvo i školstvo i sl. usluge naravno ... prikaži još!o su potpuno nebitne, za njih je kao što znamo "nerealno da se ima novaca".