Top News
7563 prikaza

Plenki je HDZ-ovu desnicu razbio 'neutronskom bombom'

Cipele ubijenih žena u obiteljskom nasilju, Markov trg
Sandra Šimunović/Pixsell
Kad su ga desničari u HDZ-u napali, zaprijetio im je i izborima nakon kojih bi struktura ostala ista, ali ljudi, živa sila ne bi

U Hrvatskoj je 2010. od strane intimnih partnera ili bliskih osoba ubijeno 59 žena. Godinu dana kasnije ubijeno je 49 žena; 2012. usmrćena je 51 žena, godinu dana kasnije deset manje, pa onda njih 35, dok je iduće godine bilo najmanje ubojstava - njih 33. Dvije sljedeće godine broj usmrćenih opet se povećao za 10; 2016. ubijene su 43 žene, kao i lani...

Prosvjed za Istanbulsku konvenciju Manipulacije Top News Laži o Istanbulskoj konvenciji koje se šire Hrvatskom

Istanbulska konvencija ima jedan jedini cilj: smanjiti te brojke, onemogućiti nasilje u obitelji, stvoriti mrežu ustanova koje će se za to profesionalno brinuti, a nad njima će bdjeti posebno tijelo sastavljeno od međunarodnih stručnjaka. Istanbulska konvencija temeljni je dokument, jači od Ustava i domaćih zakona, koji predviđa uspostavu mreže za zaštitu žena od obiteljskog nasilja, ali ne samo u sferi zakona nego i u stvarnom životu.

Sigurne kuće, telefoni, profesionalci koji se bave prevencijom i sanacijom rodnog nasilja, međunarodna kontrola provođenja konvencije, sve je to sadržano u ovom dokumentu, nakon čije ratifikacije ništa više neće biti isto. Nasilnici će, naime, biti pod ozbiljnim nadzorom. Mogućnost ozbiljnih kazni je veća, a odštete za nasilje više neće biti moguće izbjeći. U slučaju da lokalne vlasti izvrdavaju ove propise, međunarodna kontrola bit će iznad lokalnih vlasti.

"Primjenom konvencije država bi morala osigurati besplatnu pravnu pomoć za žrtve u prekršajnim postupcima, što sad nije slučaj. Žrtva u prekršajnom postupku danas nema uvijek mogućnost dati iskaz pred sucem. Monitoring kojim međunarodno neovisno tijelo može utvrditi stanje smatram izvrsnim, pogotovo jer država ratifikacijom ima obvezu informirati žrtve kako podnijeti pritužbe međunarodnim tijelima", pojasnila je za 24sata odvjetnica Ines Bojić.

Nasilje u obitelji | Author: Thinkstock Thinkstock

To su naši "suverenisti" shvatili kao narušavanje državnog suvereniteta - i pravilno su shvatili; svaka međunarodna konvencija jest iznad ustava, no kad imamo posla s međunarodnim sudskim instancijama, onda će mogućnost "sinkope" i sličnih sudskih svinjarija koje će pogodovati nasilnicima nad ženama biti dramatično smanjena.

Stranačka desnica odabrala je krivu metu. Pokušaji da se iza borbe protiv nasilja prošverca fantom "rodne ideologije" nisu uspjeli, premda su ideolozi udara plasirali nekoliko vještih bajki, razumljivih i uzrastu od sedam godina: nakon ratifikacije dječaci će u školama lakirati nokte, nositi suknjice, igrati se barbikama, u javnim će ustanovama morati graditi po tri zahoda, za muškarce, žene i treći spol, i tako dalje i tomu slično.

U Bibliji će Otac biti zamijenjen pojmom Roditelj. Najbizarniji primjer rodne kataklizme dao je Ladislav Ilčić: "Zamislite da muškarac od 190 centimetara i 90 kila kaže da je žena te zaigra neki ženski sport u njihovoj ekipi. Pa rasturio bi žene! Žene se isto tako ne natječu u muškim timovima. Eto, tako bi i žene patile zbog rodne ideologije...", rekao je.

Nasilje u obitelji ISTANBULSKA KONVENCIJA Life "Muž mi sprema sačekušu kad izađem iz sigurne kuće"

"Meni se čini da se suočavamo s bizarnim pojavama. Prvo, Istanbulska konvencija ima dovoljan broj ratifikacija i stupila je na snagu. Drugo, ono što se osporava su doista konstrukcije koje straše ljude o tome da će biti ukinuta razlika između muškaraca i žena, da će imati zajedničke zahode. To se meni čini neozbiljnim, ali je zastrašujuće zato što će polarizirati političku scenu u Hrvatskoj i skrenuti pozornost s važnih socijalnih i ekonomskih problema. Svi koji se zalažu za Istanbulsku konvenciju koriste jedan te isti argument, a to je da se pročita ono što piše. Ono što piše ne odgovara socijalnoj panici koja se stvara oko toga. Kaže se da će postojati tijelo koje će odlučivati, ono će se baviti pitanjima primjene konvencije, ali ne definicijama nego pojavom nasilja u obitelji. U tom pogledu Hrvatska ima prilično moderno i napredno zakonodavstvo i lošu praksu. Neratifikacija znači dati prednost lošoj praksi. Istanbulska konvencija uvodi visoke razine zaštite od nasilja, posebno žena. Nama se govori da ćemo uvesti rezerve na pojam roda. To je besmislica. To ništa ne znači, nijedna konvencija ne može se interpretirati na način da ćemo jedan pojam zamijeniti drugim, konvenciju prihvaćamo onakvom kako piše. Mi smo normalna civilizirana zemlja i ne možemo se, poput Afganistana, pozivati na rat. Ovdje se prizivaju primjeri Poljske, ali vidi se da se ništa nije postiglo. Kad se uspoređujemo s drugima, treba se usporediti sa susjednim zemljama. BiH je u tom pogledu u još lošijem stanju, a ratificirala je konvenciju sa željom da se situacija popravi...", rekao je dr. Josip Kregar na N1 televiziji.

Ladislav Ilčić, pored njega Tonči Matulić | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Jurica Galoić/PIXSELL

Veliki mudrac Sun Tzu u "Umijeću ratovanja" kaže: "General je vješt u napadima kad njegov neprijatelj ne zna što braniti, a general je vješt u obrani kad njegov neprijatelj ne zna što napasti"... Andrej Plenković postupio je prema ovom starom, dokazanom pravilu. Namamio je svoje protivnike u uski klanac na kojemu se nimalo ne snalaze, omogućio im iluziju da ga napadaju, a onda ih – jednog po jednog – iscipelario, jer nisu imali pojma ni gdje se nalaze, ni što brane, ni što napadaju, ni tko im glavu nosi.

Ulazeći na sjednicu vrha HDZ-a, čak je i Dado Milinović – doktor medicine, usto ginekolog, bistar i okretan političar – rekao da ulazi kao protivnik konvencije, no dopušta mogućnost da ga se razuvjeri. Rekao je, međutim, i nešto važnije – da je pročitao konvenciju, ali će mu "trebati vremena da je shvati"...

Stranačka desnica, koja Plenkovića već godinu dana tretira kao Trojanskoga konja, pokušala je izvršiti udar na šefa stranke, koji je trebao preduhitriti njegov zaokret od desničarske prema stranci desnog centra. Htjeli su mu onemogućiti ratifikaciju konvencije, postaviti klip pod kotače i približiti ga rubu litice, s koje će ga – u pogodnom trenutku – gurnuti.

Kolinda Grabar Kitarović podržava Istanbulsku konvenciju VJERODOSTOJNO Top News HDZ je prije tri godine tražio ratifikaciju Istanbulske

Pritom su napravili seriju ozbiljnih pogrešaka. Andrej Plenković pročitao je konvenciju, dokument od 22 stranice, s 80-ak stranica popratnih komentara, i razumio ga – a većina napadača nije učinila ni jedno ni drugo. Argumentom sile nisu ga mogli savladati, a silom argumenata nisu raspolagali. Plenković je diplomirao pravo, govori pet jezika, stažirao je u Londonu, temeljit je, štreber, odlikaš – a takvih među njegovim protivnicima baš i nema.

Kad su došli na sjednicu, on ih je predriblao jer je znao i što u konvenciji piše, i što ne piše, i što njegovi protivnici znaju, a što im je "špansko selo". Kako bi rekao stari dobri Sun Tzu: "Prilika da osiguramo sebe od poraza leži na našim rukama, ali priliku da se pobijedi neprijatelj može ti dati jedino neprijatelj"...

Plenković je zaprijetio i izborima: rekao im je otvoreno da je spreman za tu opciju, koju 40 posto njih neće preživjeti. Izbori bi za vrh HDZ-a proizveli efekt neutronske bombe: zidovi i zgrade bi preživjeli, ali ljudi, živa sila, ne bi. Izbori su rizik za sve, no poraz ne bi svima značio isto. Plenkovićeva je budućnost sigurna, a mnogi od njegovih protivnika ostali bi bez posla, Sabor bi mogli vidjeti na televiziji, dok bi se neki među njima zacijelo našli na meti istražnih organa. Bio je to poker, a činjenica da ga je zaigrao Plenković, poznat kao ziheraš, jasno govori da su njegove šanse za pobjedu već unaprijed bile goleme.

Davor Ivo Stier i Andrej Plenković | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

"Njemu je ova igra dobrodošla", kaže nam sugovornik blizak Trgu žrtava fašizma i nastavio:

"Prvo, on zna da je koalicijski potencijal HDZ-a smanjen. S njima danas ne želi ni Most, ni Živi zid, ni HSS. Žele samo manjine, ali one žele s Plenkovićevim HDZ-om. Sa Stierovim ili Kovačevim HDZ-om vjerojatno ne bi htjele. U tom smislu, Plenki se mora pozicionirati bliže centru, dalje od desnice. To je uvertira i za scenarij koji nas, prema svemu sudeći, neizbježno čeka, a to je velika koalicija. Ratifikacijom konvencije bit će trasiran put prema njoj, dok će Plenković, unutar stranke, stvoriti preduvjete za poraz desničara na unutarstranačkim izborima, kad god oni bili..."

Plenkovićevi protivnici napravili su još jednu pogrešku. Računali su na kratko sjećanje Hrvata i – što je neobično – pogriješili. Većina današnjih protivnika konvencije još su je jučer zdušno zagovarali, a u konvenciji se od tada nije ništa promijenilo. Upoznaj sebe, upoznaj svoga neprijatelja. Tisuću bitaka, tisuću pobjeda, kaže naš Sun Tzu, prvi diplomat među ratnim stratezima. Plenković, naime, nije Fabije Kunktator, koji izbjegava sve bitke - on izbjegava samo one koje ne može dobiti, ali ulazi u sve one gdje mu je pobjeda zajamčena. Glavni njegov protivnik - bivši prijatelj Davor Ivo Stier - Plenkovića je napao zbog promoviranja "rodne ideologije", a sam ju je zdušno promovirao.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • CroViktoria 17:49 24.Ožujak 2018.

    Objasnite mi kako si tu čovjek može pomoći? Šta će tu promijeniti ili pak neće promjeniti ako muškarac dođe u ženski WC?

  • Avatar Luna Lipa
    Sarkazam. 11:26 23.Ožujak 2018.

    Od rata na ovamo HDZ radi vlasti koristi te iste lažne domoljube koji lažima i ničim drugo ne znaju manipulirati. Tko je na to šutio, zna se. Ne bih dalje zbog psihičkih problema, što od rata, što od rata nadalje.

  • nelson 10:24 23.Ožujak 2018.

    smirio ih je