Top News
1440 prikaza

Plenki i Pupovac idu u rat zbog Martine Dalić?

Andrej Plenković i Milorad Pupovac
Goran Stanzl/PIXSELL
Izvanredni sastanak koalicijskih partnera trebao bi razjasniti hoće li ministricu Dalić stići ikakva kazna

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a i Furio Radin, predstavnik manjinaca u saboru, potvrdili su za portal Index da traže hitan sastanak koalicije zbog mailova Martine Dalić

"Mislim da nove okolnosti zahtijevaju hitan sastanak koalicije", istaknuo je Radin. 

"SDSS kao i drugi koalicijski partneri traže razgovor koalicije o pitanjima koja proizlaze iz objavljenih mailova. To je prvo. Drugo - SDSS ima interesa zaštititi pozitivne rezultate svih vladinih politika uključujući i one koje se odnose na Agrokor, a nema interesa da štiti ono što predstavlja balast i što predstavlja teret bilo za vladu bilo za koaliciju", istaknuo je Pupovac. 

Za stav je Index pitao i HNS, čiji je predsjednik Ivan Vrdoljak u srijedu najavio kako neće napustiti vladajuću koaliciju. 

"Ako su mailovi autentični, Martina Dalić mora otići iz vlade", rekao je njihov izvor iz HNS-a. 

Martina DAlić i Ante Ramljak Ministrica Top News 5 načina na koje Martina Dalić skida odgovornost sa sebe

Ovdje vrijedi podsjetiti da ovo nije prvi put da je Pupovac ispuštao nekakve dimne signale. “Ono što je interes mojega kluba i mene kao predsjednika stranke je da se štetne posljedice krize Agrokora što moguće prije otklone i u kadrovskim i drugim aspektima”, izjavio je Pupovac prije nekoliko mjeseci. I tada se mislilo da je Dalićka gotova priča. Pa evo, tri mjeseca kasnije se opet raspravlja o identičnoj temi gdje su identični glavni akteri, a ako ćemo se igrati proroka, bit će identičan i rasplet. 

Expressov kolumnist Tomislav Klauški je već upozoravao da Pupovac rijetko nešto kaže, ali njegove povremene izjave su važnije od svih nasrtaja oporbe. Vrijedi podsjetiti da je premijer Andrej Plenković u iznimno škakljivoj situaciji. Saborska većina nikad nije bila pretjerano moćna, a nakon izglasavanja Istanbulske konvencije je bilo jasno da ne može potpuno kontrolirati ni svoju stranačku vojsku na Markovom trgu. 

Međutim, Plenković je već nekoliko puta vidio da može računati na zastupnike nacionalnih manjina i da su oni, u principu, ti koji ga drže u Banskim dvorima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.