Top News
2720 prikaza

Pijani Strache nam je Hrvatsku nazvao sranjem i bio u pravu

Pretraživanje kontejnera u potrazi za PET ambalažom ili hranom
Ivo Cagalj (PIXSELL)
Politički ubijeni bivši vicepremijer Austrije nastupio je na snimci odvratno, ali je u vezi naše domovine rekao brutalnu istinu

Poslovično mirnu Austriju ovih dana trese ogroman politički skandal. Nedavno je objavljena kompromitirajuća videosnimka koja otkriva kako su Heinz-Christian Strache, austrijski vicekancelar i predsjednik desničarske Slobodarske stranke Austrije (FPÖ), te njegov intimus Johann Gudenus, predsjednik zastupničkog kluba FPÖ-a, u srpnju 2017., dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, navodnoj ruskoj milijarderki nudili, između ostalog, prednost pri dodjeli javnih natječaja u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a.

Iako je navodna Ruskinja nekoliko puta naglašavala kako se radi o ilegalnom novcu, Strache i Gudenus nisu se dali smesti te su, u zamjenu za ruski novac, obećavali (austrijska) brda i doline. Većina Austrijanaca je još u nevjerici, i to ne samo zato što su ih FPÖ-ovci iznenadili svojom retorikom i "balkanskim" razumijevanjem politike nego zato što je ovaj skandal ozbiljno naštetio ugledu Austrije u Europi i svijetu.

Heinz-Christian Strache U susjedstvu Top News Nazvao Hrvatsku s*anjem, pa odletio s vlasti

Za razliku od Vlade RH, koja se ne bi raspala ni da na nju padne atomska bomba, austrijski kancelar Sebastian Kurz ekspresno je raspustio koalicijsku vladu i najavio prijevremene izbore. Ključna odluka Sebastiana Kurza te vjerojatno početak njegove predizborne kampanje smjena je toksičnog ministra unutarnjih poslova i glavnog ideologa krajnje austrijske desnice Herberta Kickla, nakon čega su svoje ostavke dali svi ministri iz FPÖ-ove kvote.

Stracheov skandal nije samo skandal austrijskog FPÖ-a nego i skandal europskih nacionalista, koji se idući tjedan spremaju na osvajanje Europskog parlamenta. Iako je svima bilo jasno da je vladajuća plavo-tirkizna koalicija bila neugodan brak iz interesa, ovaj najnoviji skandal notornog FPÖ-a je samo pokazao ono što je mnogim Europljanima već odavno jasno: europski desničari i nacionalisti su destruktivni licemjeri koji su spremni za šaku eura strancima ponuditi svoju "domovinu" kao na pladnju.

Unatoč tome što se oni predstavljaju kao borci protiv korupcije i "vladajuće elite" te za "malog čovjeka", ova posljednja afera razotkriva oportuniste koji su ušli u politiku ne zbog borbe za opće dobro nego zbog vlastite koristi. Svima je jasno da nisu ništa neviniji od ostalih te da su njihovi politički ideali samo pitanje visine financijskih aranžmana.

Aljona Makarova (u elipsi) s Johannom Gudenusom i Heinz-Christianom Stracheom | Author: YouTube YouTube

No, ne treba gajiti iluzije da je ostatak političke scene u Austriji i Europi nešto bolji i moralniji. I narodnjačka i socijaldemokratska politička opcija su korumpirane i vješte u izvlačenju financijskih sredstava iz državnih proračuna putem natječaja, donacija i nevladinih organizacija. Iako je sama Austrija uređeno društvo kojim vlada pravo i zakon, sve sam uvjereniji da je austrijska politička scena u konačnici samo "Balkan koji je uspio".

Iako ovaj austrijski skandal nema izravne veze s Hrvatskom, sad već bivši austrijski vicekancelar u jednom trenutku snimljenog razgovora s navodnom Ruskinjom naglasio kako je "Hrvatska sranje" te da se "tamo ne isplati ulagati". To što je šef austrijskih desničara bio pijan, ne znači da je lud. Sažeo je čovjek ukratko sve ono što ljestvice konkurentnosti i lakoće poslovanja pokazuju već godinama o Hrvatskoj. Nije problem to što je on o Hrvatskoj rekao nešto loše; veći je problem to što je izrekao brutalnu istinu.

Iz entuzijazma stvaranja jedne mlade i potentne države koja je zaista mogla postati nova Švicarska te za koju su mnogi u ratu podnijeli veću ili manju žrtvu, iznikla je amoralna močvara u kojoj samo mogu uspjeti krokodili.

Hrvatska je danas društvo nejednakih, koje je u službi nekolicine kriminalaca i onih koji im sve to odobravaju.

Heinz-Christian Strache, Johann i Tajana Gudenus Banjalučanka Top News Tajana je upozorila muža: "Ova Ruskinja je namještaljka"

Građani su osuđeni na vladavinu primitivizma, korupcije i nepotizma, svakodnevno prebrojavanje krvnih zrnaca, povremeno teroriziranje religijskih fundamentalista, robovanje besmislenoj birokraciji i nepravednom poreznom sustavu, iživljavanje policije, zastarjeli obrazovni sustav koji ne zna i ne može iskoristiti učenički potencijal, zdravstveni sustav na aparatima, mizeriju od mirovine (ako je uopće dožive) i umiranje u mukama i siromaštvu u dobi daleko ispod prosjeka razvijenog dijela Europske unije.

To je današnja Hrvatska. Nitko normalan neće uložiti svoj novac u državu u kojoj nema ni zakona ni pravde. I zato je pijani austrijski desničar potpuno u pravu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • kusstjepan 15:09 25.Svibanj 2019.

    Kaj to rvacka lopovska banda na vlasti ne cita ....?!