Top News
4000 prikaza

Pfizerovo cjepivo poskupjelo je čak dva puta

1/2
Dreamstime
Do kraja drugog tromjesečja, zajedno s ubrzanih, dodatnih 747 tisuća doza, Hrvatskoj bi ukupno trebalo biti isporučeno 1,8 milijuna doza Pfizer/BioNTechova cjepiva, doznajemo neslužbeno

Pfizerovo cjepivo stajalo je 12 eura, potom 15,50 eura, a Europska komisija sad potpisuje ugovore po cijeni od 19,50 eura, otkrio je bugarski premijer Bojko Borisov. U nedavnoj raspodjeli 10 milijuna doza Pfizerova cjepiva, čiju je ubrzanu isporuku dogovorila Komisija, Bugarska je dobila najviše dodatnih doza, oko 1,26 milijuna, a Hrvatska je odmah iza nje sa 747 tisuća dodatnih doza. Europska komisija nikad nije otkrivala cijene po kojima je dogovorila različita cjepiva prošle godine, no iz belgijske vlade u prosincu je nakratko procurio cjenik prema kojemu ispada da je cjepivo AstraZenece stajalo EU 1,78 eura po dozi, a Pfizer/BioNTechovo 12 eura po dozi. Do kraja drugog tromjesečja, zajedno s ubrzanih, dodatnih 747 tisuća doza, Hrvatskoj bi ukupno trebalo biti isporučeno 1,8 milijuna doza Pfizer/BioNTechova cjepiva, neslužbeno doznajemo od upućenih izvora u EU.

 | Author: Dino Stanin/PIXSELL Dino Stanin/PIXSELL

Bugarski premijer Borisov u svom je istupu dodao da se trenutačno pregovara i potpisuje ugovor o 900 milijuna doza cjepiva po 19,50 eura, što je trošak od 18 milijardi eura za daljnje kampanje cijepljenja, vjerojatno na jesen, zimu i tijekom sljedeće godine. Stoga i državni proračuni svih zemalja članica trebaju pronaći sve veće iznose za cjepiva. Zbog pandemije prihodi Pfizer-BioNTecha i Moderne su porasli u samo dva mjeseca od početka cijepljenja, a taj će se trend nastaviti s rastom proizvodnje i prodaje. Primjerice, Moderna je potpisala ugovore za prodaju svoga mRNA cjepiva za ovu godinu u vrijednosti od 18,4 milijarde dolara. Uz to, u vrijeme nestašice cjepiva pojedini EU zastupnici su tvrdili da tvrtke namjerno izazivaju krizu kako bi povećale cijenu, a u prilog je išla činjenica kako su SAD i Izrael uspjeli dobiti velike količine doza zahvaljujući tome što su nudili više novca. Međutim, direktori tvrtki pokušali su objasniti da ne stvaraju umjetnu nestašicu, odnosno da sve ovisi o tome “koliko imaju uvježbanu proizvodnju u kojoj uvijek može doći do određenih problema”. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:12 08.Svibanj 2021.

    cjepiva u prošlosti su iskorijenila mnoge bolesti.