Top News
3253 prikaza

Pet mitova o socijalizmu, iznenadit će vas

Prosvjedi Demokratskih socijalista SAD-a
1/3
Wikipedia/CC BY 3.0
Komunizam je svakako propao, ali je socijaldemokracija nedvojbeno bila najuspješnija moderna ideologija ili politički pokret

Socijalizam u SAD-u u posljednje se vrijeme nalazi na istaknutim pozicijama na kojima nije bio desetljećima. Političari poput Bernieja Sandersa i Alexandrie Ocasio-Cortez socijalističke politike smatraju rješenjem za zla koja prijete naciji, od sve većeg političkog utjecaja na "jedna posto onih na vrhu" do nedostatka univerzalnog zdravstvenog sustava. Kritičari, među kojima i predsjednik Donald Trump, smatraju kako socijalizam vodi u tiraniju i siromaštvo. Neizbježno. No u raspravu je uključeno i niz zabluda koje se vrte oko ove teme, piše Sheri Berman za Washington Post. 

Mit 1.

Socijalizam je jedinstvena koherentna ideologija

Socijalističke grupe imaju različite nazive, poput demokratskih socijalista, no razlike između njih su iluzija, napisala je to kolumnistica Jenna Ellis u svom tekstu objavljenom prošle godine u Washington Examineru

"Svi su prethodnici marksističkog-lenjinističkog komunizma", napisala je. 

A po uvodniku u časopisu Investor’s Business Daily "svi oblici socijalizma su isti". Mnogi napadi na socijalizam, kao i ankete koje pokazuju njegovu iznenađujuću popularnost, uzimaju zdravo za gotovo što je to filozofija podložna oštroj prosudbi.

Socijalizam ima višestruko značenje i tumačenja koja se odmah na početku, prije tih rasprava, moraju razdvojiti. Postavlja se pitanje je li socijalizam sustav koji mora istisnuti kapitalizam ili onaj koji može iskoristit tržišnu mogućnost za progresivne ciljeve. Karl Marx koji je predvidio da će povijesne sile neminovno dovesti do smrti kapitalizma i vladine kontrole nad industrijom, bio je najpoznatiji zagovornik prve vrste socijalizma. Nestrpljivi Vladimir Lenjin  tvrdio je da ne treba čekati da povijest odradi svoje, već da avangarda treba uništiti kapitalizam.

Alexandria Ocasio-Cortez Ocasio-Cortez Top News Nekad siromašna konobarica, a sad osvaja Ameriku

Ostali socijalisti nisu prihvatili tu nasilnu, nedemokratsku prirodu, iako su se složili da je kapitalizam nepravedan i nestabilan. Uloga ljevice po mišljenju tih "demokratskih socijalista" kao što je bio češki filozof Karl Kautsky bila je podsjetiti građane na nedostatke kapitalizma, i ponuditi im alternativni ekonomski sistem koji bi stao na kraj privatnom vlasništvu i potaknuo kontrolu nad sredstvima proizvodnje. 

Prosvjedi u SAD-u pod vodstvom Alexandrie Ocasio-Cortez | Author: CAITLIN OCHS/REUTERS/PIXSELL CAITLIN OCHS/REUTERS/PIXSELL
Sanders i Ocasio-Cortez prihvaćaju termin "demokratski socijalist" no politike koje oni zagovaraju stavljaju ih puno bliže još jednoj socijalističkoj tradiciji - socijalnoj demokraciji. Socijaldemokrati kažu da je moguće i da je poželjno reformirati kapitalizam. Ova tradicija dominirala je europskom ljevicom nakon 2. svjetskog rata i utjecala na američku Demokratsku stranku, posebno tijekom razdoblja New Deala, osiguravajući socijalnu sigurnost, osiguranje u slučaju nezaposlenosti i osmosatno radno vrijeme.

Mit 2.

Socijalizam i demokracija su nespojivi

U govoru prošlog mjeseca o krizi u Venezueli Trump je tvrdio da socijalizam "uvijek dovodi do tiranije". Socijalizam je "pseudo znanost" nametnut političkom tiranijom, napisao je Lee Edwards iz Heritage Foundation u prosincu prošle godine.

Komunisti naravno odbacuju demokraciju, no ostali socijalisti su ju snažno podržavali. U mnogim dijelovima svijeta, uključujući i Europu, oni su bili najkonzistentniji zagovornici demokracije. Eduard Bernstein, jedan od očeva socijalne demokracije, opisao je demokraciju kao " sredstvo i cilj. To je oružje u borbi za socijalizam i forma u kojoj će se socijalizam realizirati".

Ivanka Trump REP VS DEM Top News Svi se rugaju Ivanki Trump - evo zašto je ispala glupa

Konzervativci s druge strane demokraciju su smatrali "despotizmom mnoštva" a liberali poput Alexis de Tocquevillea i Johna Stuarta Milla bili su otporni i na širenje franšize, jer su smatrali da bi previše moći u rukama radnika ugrozilo ekonomske elite koje su neophodne za stabilnost društva. Samo organizacija i pritisak stranaka ljevice razbili su liberalni i konzervativni otpor demokraciji u Europi.

Nakon ruske revolucije predanost demokraciji postala je glavna i ključna razlika između socijalista i komunista. Boljševici su se odvojili od Socijalističke internacionale 1919. godine jer se socijalisti nisu htjeli postaviti kapitalizmu "svim dopuštenim snagama, uključujući i oružanom silom". Nakon 2. svjetskog rata socijalizam i socijalističke stranke postale su oslonac demokratskih sistema u Europi. 

Mit 3.

Svi socijalisti žele ukinuti tržišta i privatno vlasništvo

Profesor liberalnog prava Cass Sunstein piše da kada birači shvate da socijalizam znači državno vlasništvo nad "zrakoplovnim kompanijama, bolnicama, restoranima i robnim kućama" to ih baš i neće oduševiti. Socijalizam dovodi do "konfiskacije privatnog vlasništva diktiranjem privatnog ponašanja", tvrdi Charlie Kirk, osnivač i izvršni direktor Turning Point USA.

Po ovom pitanju, tradicije nude drugačije odgovore. Komunisti kada su došli na vlast uklinili su privatno vlasništvo i tržište. Demokratski socijalisti kažu kako se nadaju, načelno, da će kapitalizam dugoročno nestati, no u međuvremenu zagovaraju djelomične izmjene u vlasništvu i kontrole ekonomskih resursa, nacionalizaciji banke. 

Socijalni demokrati umjesto ukidanju privatnog poduzetništva okrenuli su se preraspodjeli privatnog poduzetništva. Većina zagovaratelja poput Sanders, Ocasio-Cortez i senatorice Elizabeth Warren zalažu se za univerzalnu zdravstvenu zaštitu, besplatno fakultetsko obrazovanje, veće poreze na bogatstvo, što su stvari koje se mogu postići unutar kapitalističkog sistema. 

Mit 4.

Socijalizam se urušava kada ga se pokuša implementirati

"Socijalizam nikada neće uspjeti", napisao je Mark J. Perry, profesor sa Sveučilišta Michigan. Slično je napisao i Paul R. Gregory u tekstu Why Socialism Fails.

Komunizam je svakako propao, ali je socijaldemokracija nedvojbeno bila najuspješnija moderna ideologija ili politički pokret. Stabilne europske demokracije nastale su nakon 2. svjetskog rata, između ostalog i zbog progresivnog oporezivanja i intervencijama država u gospodarstvo i društvo. Bez impresivnih ekonomskih rezultata koje je proizvelo tržište, velika poboljšanja u standardu života na Zapadu ne bi bila moguća. 30 godina nakon 1945. godine bilo je razdoblje najbržeg europskog rasta u Europi. No bez socijalne države korist od rasta ne bi se raspoređivala toliko široko, nejednakost se dramatično smanjila tijekom poslijeratnih desetljeća. 

Dijelovi svijeta koji se smatraju s najvećim razvojem "socijalne demokracije" poput skandinavskih zemalja, uspješni su po gotovo svakom mjerilu. Rast je jak, nezaposlenost niska, ekonomije slove kao visoko konkurentne, a kvaliteta života ekstremno je visoka.

Mit 5.

Socijalizam nudi gotova rješenja za brojne aktualne probleme

Zagovornici socijalizma danas ga promiču gotovo kao lijek. Moguć je i kao odgovor na klimatske promjene, pisao je komentator za The Guardian.

"Popravilo bi to i sustavno uskraćivanje ljudi različite boje kože" kaže Connie M. Razza iz Demosa. Izašlo bi se puno dalje od političke reforme da bi se preoblikovale "temeljne strukture koje osiromašuju ljude i drže ih u nadničarskom ropstvu", kaže Julia Salazar, senatorica iz New Yorka i demokrat socijalista.

Donald Trump PROPAST Top News Pet razloga zašto Trump neće osvojiti drugi mandat

No mnogima od njih nedostaje jasan plan s čim će zamijeniti kapitalizam i kako bi taj novi ekonomski poredak doveo do rasta, učinkovitosti i inovacija koje su potrebne da bi se postigla preraspodjela i podigli standardi života. Nije jasno imaju li realne planove za ostale društvene kontroverze kao što su migrantsko pitanje. Mnogi tvrde da se većina trenutačnih problema može riješiti novim politikama koje su upalile sredinom do kraja 20. stoljeća, poput Green New Deala, te povećanjem državnog novca u zdravstvenom sustavu, obrazovanju i infrastrukturi, te višim porezima.

Republikanci tvrde da bi te inicijative uništile rast i bacile SAD u isti koš sa državama poput Venezuele. Istina je da su konzervativci isto tvrdili u prošlosti oko državnih inicijativa poput osiguranja i Medicarea. Sigurno je legitimno pritiskati zagovornike povećanja državnog trošenja da kažu gdje bi oni pronašli novac za ove programe. Ekonomist Paul Krugman, simpatizer mnogih socijaldemokratskih politika kritizirao je ljevicu koja tvrdi da se ti programi mogu realizirati uz tiskanje više novca ili posuđivanje.

U poslijeratnom razdoblju prevladavala je kombinacija rasta i jednakosti. Ako socijalisti žele uvjeriti Amerikance, Europljane i ostale kako imaju najbolje rješenje za trenutačne probleme, moraju pokazati da njihove politike mogu generirati značajna bogatstva i resurse, uz istovremeno, pravedniju raspodjelu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zaplotnjak 11:47 04.Ožujak 2019.

    Mi socijalizam imamo sedamdesetak godina i mogu potvrditi da ovo nisu mitovi nego istina.

  • BESTpartizan 09:32 04.Ožujak 2019.

    socijalizam je bio za radnika