Top News
19822 prikaza

Pet brutalnih oružja na kojima radi ruska vojska

Vladimir Putin
REUTERS
Imaju poprilično ambiciozne planove, no nejasno je je li riječ o muljažama za zastrašivanje ili istini

Od 2000. i dolaska Vladimira Putina na vlast, ruska obrambena industrija doživjela je pravu revoluciju te je odlučeno kako će se za vojsku izdvajati puno veća sredstva nego do sada. No, ta ulaganja uvijek su pratile i napuhani te čak i apsurdni planovi oko stvaranja oružja budućnosti. Primjerice, 2015. je Kremlj tvrdio da će graditi tenkove naoružane laserima, a 2016. bila je riječ o svemirski utemeljenom sustavu proturaketne obrane, piše Business Insider.

Vjerojatno postoje razlozi zašto se te poluistine, pa i laži, i dalje šire.

Nacionalni ponos i kult patriotizma koji okružuje Putina i njegove ljude neki su od glavnih razloga za to, a dio je vjerojatno plan promišljene propagande čiji je cilj pokušaj ponovnog legitimiranja ruske oružane industrije potencijalnim kupcima.

Bez obzira na razloge, posljednjih pet mjeseci bilo je barem pet takvih nevjerojatnih projekata na kojima Rusi navodno rade. 

1. Tenk koji će moći ići po Marsu

Ruski tenk T-14 | Author: Vitaly Kuzmin Vitaly Kuzmin
Krajem kolovoza je Sputnik, ruski medij u državnom vlasništvu, izjavio da će novi T-14 tenk biti pogodan i za "temperature na Marsu". Iako masovno proizvodnja tek treba započeti, Rusija doista gradi novi impresivni tenk, koji je dio njihove nove serije Armata oklopnih vozila. 

Sputnik je svoje tvrdnje temeljio na super-kondenzatorskim spremnicima koji navodno omogućuju normalan rad na temperaturi i do - 14 Celzijusa. No, one na Marsu su u prosjeku oko - 26 Celzijusa, a motor s unutarnjim sagorijevanjem teško da će se moći nositi s temperaturom Marsa. 

2. Budući MiG koji će moći letjeti i u svemiru

Oružja budužnosti koje rade Rusi | Author: Rusko ministarstvo obrane Rusko ministarstvo obrane
Izvršni direktor zadužen za MiG-ove rekao je novinarima krajem kolovoza rekao kako će nasljednik MiG-a 31 biti MiG 41, moći letjeti i u svemiru. Iako postoje nacrti za izradu novog presretača, Rusija svoje nove MiG-ove neće početi raditi prije sredine 2020-ih.

Većina stručnjaka sumnja hoće li Moskva uopće imati novaca za takav projekt. Iako nije potpuno nemoguće da bi MiG 41 mogao letjeti u svemiru, to doista treba dosta pričekati da bi se vidjelo.

3. Nosač aviona od 115 tisuća tona

Oružja budužnosti koje rade Rusi | Author: Rusko ministarstvo obrane Rusko ministarstvo obrane
Rusija je 2015. najavila kako planira izgradnju nosača aviona od preko sto tisuća tona, a taj projekt su nazvali 23000E Storm, a izgradnja bi navodno trebala početi 2019.

No, zbog nekih rezova u budžetu, brodogradnja vjerojatno nije osposobljena za takav zadatak. No,zamjenik premijera Dmitry Rogozin prošli je tjedan izjavio kako Moskva namjera izgraditi "golemi suhi dok na Dalekom istoku na kojem će moći izgraditi nosače aviona teže od 100 tisuća tona". Takav brod bi bio veći od trenutno najvećeg nosača aviona na svijetu, američkog Feralda R. Forda.

4. Bacanje nuklearki iz svemira

Ilustracija ruskog naoružanja | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
U srpnju je Rusija rekla kako gradi svemirski šatl sličan tajnovitom X-37B, ali s jednom razlikom - mogao bi pogoditi zemlju s nuklearnim bojnim glavama dok je u orbiti planeta. 

Ironično, Rusija je optužila SAD 2010. za pokušaj naoružavanja svog X-37B, unatoč činjenici da je letjelica premala. Takvo oružje krši međunarodno pravo.

5. Nuklearne rakete postavljene duž obale SAD-a

Ilustracijua ruskog nuklearnog oružja | Author: Reuters Reuters
U svibnju je bivši glasnogovornik ruskog ministarstva obrane napisao je članak u ruskom tabloidu kako je Moskva potajice "zasijala nuklearne rakete na američkoj obali (one se ukopaju i spavaju sve dok ne dobiju zapovijed za detonaciju". 

 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • GogaŠtef 17:49 14.Rujan 2017.

    Kaj će Rusima sve to smeće, kad kim vudri sve bu prešlo k vragu. A putin bu negde 65 metara pod zemlom zatrpan

  • Adriano385 17:17 14.Rujan 2017.

    Samo ako se priča o zastarjelim tenkovima. SAD ima veću količinu naoružanja od rusa, uključujući nuklearno naoružanje.

  • nelson 10:39 14.Rujan 2017.

    rusi imaju više oružja nego itko na svijetu