Top News
2572 prikaza

Papin savjetnik optužen za seksualno zlostavljanje

George Pell
1/3
REUTERS
Kardinal je demantirao optužbe, a suđenje počinje 18. srpnja

Kardinal George Pell, jedan od najviših članova Katoličke crkve optužen je za više slučajeva seksualnog zlostavljanja u svojoj domovini Australiji.

Pell je trenutno savjetnik Pape Franje, a 2013. godine imenovan je kao jedan od osam kardinala koji bi trebali reformirati Katoličku crkvu i najviši je dužnosnik Crkve u Australiji.

Pell je naravno demantirao optužbe i najavio da će se čim prije vratiti iz Rima kako bi isprao ljagu koja je bačena na njega.

"Kardinal se raduje da će na sudu moći obraniti svoj ugled", kratka je izjava iz njegovog ureda.

Međugorje Potez iz Vatikana None Papa šalje detektiva u Međugorje: Koliko zarađuju na Gospi?

Policija nije objavila detaljnu listu optužbi niti je objavila bilo kakve informacije o žrtvama, već su samo objavili da ih ima više. Osim toga su demantirali da Pell radi svoje funkcije ima poseban tretman.

Inače, slučajevi seksualnog zlostavljanja i njegovog prikrivanja od strane Crkve zabilježeni su u SAD-u, Irskoj, Brazilu, Nizozemskoj, Njemačkoj i Australiji.

Pell je do sada najviše rangirani član Crkve kojeg se optužuje za seksualno zlostavljanje.

Pell je u Vatikanu zadužen za financije, i zapravo ima funkciju i status kao ministar financija u nekoj državi.

Pell je ranije optuživan, što je također demantirao, da je sudjelovao u prikrivanju slučajeva seksualnih zlostavljanja koje su počinili svećenici u Melbourneu, dok je tamo bio biskup od 1996. do 2001. godine.

Jedino što je priznao bilo je da je njegov prethodnik, biskup Frank Little, koji je preminuo, uništavao dokumente kako bi zaštitio svećenike.

Pell će se morati pojaviti na sudu 18. srpnja, kada bi se trebala i objaviti i cijela lista slučajeva i žrtava i detalji optužnice. 

Ovaj bi slučaj mogao imati jako negativan utjecaj na Crkvu, naročito u Australiji gdje vjernici, prema svim provedenim anketama sve manje vjeruju Crkvi.

Istraga koja je provedena 2013. pokazala je da je sedam posto svećenika u Australiji počinilo seksualno zlostavljanje, 1880 žrtava je identificirano, a 4.444 žrtve su prijavile zlostavljanja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar dudek1
    dudek1 17:58 29.Lipanj 2017.

    bozja vojla,ka se moze velecasnik je velecasnik,nikaj hudog protiv njega jer bus nadrapal

  • fukara 17:48 29.Lipanj 2017.

    Gadi mi se i crkva i popovi i pedofili.

  • crazy.dictator 17:05 29.Lipanj 2017.

    nekak sa crkve kao moralne vertikale sve vise i vise otpada pozlata. sada ce skociti dezurni branitelji i reci da su i svecenici samo ljudi. i hitler je bil samo ljud, i pavelic i titek....