Top News
772 prikaza

Papa napao smrtnu kaznu: "Ne možemo to više dozvoliti"

Papa Franjo
Siniša Hančić (PIXSELL)
Iako se mnogima čini kako je to samorazumljivo papa Franjo i Crkva na čijem je čelu prvi su puta decidirano rekli kako je smrtna kazna neoprostiva te kontradiktorna temeljnoj poruci vjere

Papa Franjo napravio je velik korak i smrtnu kaznu proglasio neprihvatljivom u bilo kojem slučaju jer je to "napad na dignitet i nepovredivost svake osobe". Taj je put započeo još papa Ivan Pavao II. koji je 1997. godine još dodatno zaoštrio uvjete koji opravdavaju čin, iako je do Franje Crkva ipak kaznu opravdavala u "posebnim slučajevima kada je to jedini praktični način da se zaštite životi osoba od agresora".

Novo učenje priznaje kako moderna društva svakako na raspolaganju imaju nove mehanizme zaštite društva.

Papa je često govorio o toj temi, posebno u kontekstu i tijekom posjete SAD-u gdje mnoštvo katolika, za razliku od Europe, svesrdno podržava smrtnu kaznu, njih čak 53 posto. Na to se osvrnuo i u svom govoru u američkom Kongresu 2015. godine, gdje je posebno istaknuo neke tekovine koje se često pripisuju "liberalnim" političkim ideologijama".

Scena iz filma Sin City Rasprava Life Smrtna kazna: Je li humanije vješanje ili električna stolica

Tijekom tog putovanja papa Franjo se susreo s brojnim bivšim zatvorenicima pa čak i nekima koji su dalje u sustavu. Većina konzervativaca (neovisno o denominaciji) nije bila pretjerano zadovoljna njegovim porukama o imigraciji, zaštiti okoliša, raspodjeli bogatstva i smrtnoj kazni.

"Čini mi se da je katoličanstvo u SAD-u nešto drugačije nego u Europi, gotovo kao neka mutirala vrsta konzervativizma, pa je pitanje kako će oni to doživjeti. Mimo toga, jedan je njemački biskup nedavno izjavio kako je katoličanstvo potpuno nespojivo s konzervativizmom i nacionalizmom", rekla nam je u komentaru Nadežda Čačinovič, dugogodišnja profesorica i teoretičarka kulture.

Jedan je od velikih pobornika smrtne kazne i trenutni američki predsjednik Donald Trump koji se deklarira kao prezbiterijanac.

Ovu izmjenu dao je unijeti i u univerzalni katekizam ili formalni sažetak katoličkog učenja. Duhovni lider 1.2 milijarde katolika rekao je, piše The New York Times, kako će se predano boriti za aboliciju smrtne kazne diljem svijeta.

Vatikan mudra kolonizacija Top News Papa šokirao Vatikan: Oženjeni će moći biti svećenici?

"To je odličan postupak, a iz perspektive katoličkog učenja, iako nisam vjernica, to mi se čini samorazumljivo i kao nešto što bi trebalo biti u središtu vjerskog učenja. No, isto tako smatram da ima još pregršt oblika nasilja koje Crkva kao takva treba jasno i glasno osuditi", kaže Čačinović.

"Sve je dublje shvaćanje da dignitet osobe ne nestaje nakon počinjena zločina. Također, jasno je kako su zemlje razvile sistem koji je dualan, s jedne strane osigurava da žrtve neće morati na ulici gledati one koji su im nešto skrivili, a krivcima se neće oduzeti mogućnost pokajanja", stoji u pismu kojeg potpisuje kardinal Luis Ladaria, prefekt Kongregacije za nauk vjere.

"Otkada sam bio ministrant znam da sam protiv smrtne kazne. Svaki je život svet i svaka osoba ima pravo na život, pa i rehabilitaciju. Osim toga, smrtna kazna ne potiče pravdu, već njeguje osjećaj za osvetom", rekao je svojedobno papa Franjo te naglasio kako se pokazalo da su smaknuti i mnogi nevini ljudi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.