Top News
4816 prikaza

Papa: I sam sam bio preblag prema jednom pedofilu!

Papa Franjo
©MASSIMILIANO MIGLIORATO/Milestone Media/PIXSELL
Rekao je da je Crkva zakasnila u progonu zlostavljača, da su svećenici koji se bore protiv takvih pod pritiskom

Papa Franjo izjavio je u govoru pred komisijom koja ga savjetuje o načinima iskorjenjivanja seksualnog zlostavljanja u Crkvi, da je Crkva "zakasnila" u bavljenju s tim problemom. "Kad zakasni savjest, sredstva kojima se može riješiti problem također kasne. Svjestan sam koliko je to komplicirano, ali je takva stvarnost i zato jasno kažem: 'Mi smo zakasnili.'"

O tom govoru izvijestio je Reuters, ali, zanimljivo, ne i Radio Vatikan koji je prenio samo njegovo obraćanje koje je bilo pismeno pripremljeno, dok je Reuters prenio i ono što je Papa Franjo izgovorio povrh pripremljenog govora. No, i taj dio bio je nezamislivo žestok u doba ranijih papa. "Želim biti sasvim jasan; seksualno zlostavljanje je jeziv zločin, potpuno u suprotnosti i u sukobu s onim što nas uče Krist i Crkva", kazao je među ostalim papa.

Vlado Košić Oganj s oltara Top News Košić se kao Šešelj svako malo okomi na Tita

Pozvao je na "nula tolerancije" prema onima koji su "izdali svoj poziv" i na borbu protiv njih. Ono što Radio Vatikan nije prenio jest bilo njegovo vlastito priznanje da mu je jasno iz osobnog iskustva kakve znaju biti posljedice prevelike blagosti prema seksualnim zlostavljačima. Bila je riječ o talijanskom svećeniku Mauru Izoliju. Biskup Cremone za njega je presudio da ga se ima isključiti iz svećeničkog rada s vjernicima, dakle izolirati od vjernika, dok je Crkveni sud odlučio da ga se protjera iz svećenstva.

Papa je trebao odlučiti i pristao je uz biskupa. "Još nisam razumio te stvari kako treba i izabrao sam blažu od dvije kazne. Da bi svećenik nakon dvije godine ponovio nedjelo. Ja sam naučio svoju lekciju", iznenađujuće otvoreno je priznao papa. Rekao je da svi moraju shvatiti da je seksualno zlostavljanje poremećaj za koji je velika vjerojatnost da će onaj tko ga počini, počiniti opet.

Rekao je da će hitno izmijeniti vatikanske procedure za pedofile u Crkvenim redovima, tako da oni na crkvenim sudovima više neće imati nego vrlo uske mogućnosti žaliti se na presudu. "Odlučio sam da onda kada je zločin nad djetetom dokazan da to ubuduće znači da više nema povlačenja. Ako je dokaz tu, onda je točka, onda je gotovo", kazao je. Pojasnio je da su sudovi do sada znali biti previše legalistični, točnije da su dopuštali ublažavanje kazni svećenicima pedofilima kad bi se ovi uspijevali izvlačiti na proceduralne detalje. To više neće moći.

Njegov govor bio je toliko eksplozivan da je u jednom trenutku komisiji koja ga po pitanju borbe savjetuje, priznao da svećenici u toj komisiji "moraju plivati protiv struje", očito misleći na stanje u dijelu Crkvenih krugova, odnosno u Vatikanu. Jedna od posljedica pritisaka jest i to što je dio članova komisije osnovane 2014., odmah nakon imenovanja Jorgea Bergoglia za papu, pod pritiscima napustio komisiju.

Trenutno je jedan od najgorih skandala s pedofilskim zlostavljačima u Crkvi onaj sa suđenjem kardinalu Georgeu Pellu u Australiji. Pell je donedavno bio treći čovjek po rangu u Vatikanu, izrazito moćan i ugledan, unatoč tome što se za njim desetljećima, tada još tek kao jeziva kontroverza, vuklo sve ono što je sada sročeno u optužnicu australskog pravosuđa protiv njega.

Pellu to još niti 2015. godine nije štetilo niti položaju niti ugledu, dotle da su ga te godine, među ostalim zemljama, oduševljeno dočekali i u posjetu Hrvatskoj; kako Kaptolu tako i laički vrlo konzervativni vjerski krugovi poput Udruge Vigilare, točnije Vice Batarela. O razini ogorčenja stanovnika Australije, vjernika, uopće građana, pa i državnih i javnih institucija višedesetljetnim ponašanjem tamošnje Crkve, svjedoči i posljednja studija Sveučilišta RMIT iz Melbourna.

Međugorje: Vjernici pohode brdo Gospinog ukazanja Međugorje Life "40.000 ukazanja Gospe? Pa nije to televizija!"

Studija je znanstveno utvrdila da je ovako učestalo seksualno zlostavljanje djece u Rimokatoličkoj crkvi posljedica kombinacije obaveznog celibata i kulture tajnosti koju skoro 2000 godina provode pape i biskupi. Jedno ranije istraživanje u Australiji procijenilo je da je u toj zemlji u seksualnom zlostavljanju djece sudjelovalo ili sudjeluje više od 20 posto katoličkih svećenika, da je među svećenicima diljem svijeta sedam posto zlostavljača. Kraljevska komisija u Australiji provela je čak i takvo istraživanje da je došla do zaključka da će val otkrića seksualnog zlostavljanja djece tek kulminirati.

U Vatikanu očito pušu novi vjetrovi, a diljem svijeta sve se žešće bore i vjernici i svećenici koji su odani svom pozivu i svi građani. Nakon SAD-a i posebno Irske koja je, kako je u intervjuu prošle godine rekao irskih književnik Colm Toibin "pokazala Crkvi gdje joj je mjesto", sada je očito došao red na Australiju. Kardinal George Pell, ako mu se dokaže makar i dio optužnice, kamoli cijela, bit će vrhunac tamošnje bitke.

Kraljevska komisija predviđa da će na svjetskoj razini borba protiv pedofilskih zlostavljača među katoličkim, pa i drugim svećenicima, kulminirati kad se otvore slučajevi 9600 sirotišta koja tradicionalno vodi katolička crkva diljem svijeta. Od toga 2600 u Indiji i 1600 u Italiji. Trenutno najgori skandal kotrlja se na Guamu, jednom od najkatoličkijih mjesta na svijetu, gdje su žrtve višedestljetnog seksualnog zlostavljanja pedofila nedavno podnijele više od 100 prijava i tužbi protiv pojedinih svećenika.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • erton 15:41 25.Rujan 2017.

    Religija je otrov za razum... ovo je najbolji pokazatelj toga.