Top News
1235 prikaza

Panika u Bijeloj kući: Vodio je Trumpa, sad ga ruši

Donald Trump i Paul Manafort
REUTERS
Paul Manafort uzimao je novac od diktatora, vodio je izbornu kampanju sadašnjem predsjedniku

Paul Manafort, Rick Gates i George Papadopoulos tri su imena zbog kojih bi Donald Trump trebao provoditi besane noći u Bijeloj kući. Prva dvojica su dugogodišnji suradnici i jedno vrijeme su čak vodili Trumpovu predsjedničku kampanju, da bi se ovih dana našli pod optužnicama za urotu protiv Sjedinjenih Američkih Država, laganju istražiteljima FBI-a i skrivanje novca na inozemnim bankovnim računima.

Ovaj treći je nekadašnji nižerangirani službenik u predsjedničkoj kampanji koji je već pristao na suradnju s Robertom Muellerom i njegovim timom istražitelja koji pokušavaju otkriti točno kakav su utjecaj ruske obavještajne službe imale na američke predsjedničke izbore i koliko su zapravo pridonijele iznenađujućoj Trumpovoj pobjedi. U danima i satima nakon uhićenja Manaforta i Gatesa razvijale su se teorije o tome zašto je Mueller počeo s njima.

Donald Trump i Paul Manafort Paul Manafort Top News Trumpov kraj? - Šef kampanje optužen za urotu

Najizglednija je da istražitelji žele prisiliti dvojac na suradnju, slično kao što su već uradili s Papadopoulosom. Naime, Papadopoulos je bio neplaćeni savjetnik za vanjsku politiku u Trumpovu izbornom stožeru i priznao je da je lagao FBI-u kad su ga pitali je li imao kakvih kontakata s ruskim državljanima. Ključna točka njegova svjedočanstva mogao bi biti britanski profesor Joseph Mifsud.

Naime, George je bio uvjeren da Mifsud ima odlične veze s ruskim vlastima te da može pomoći Trumpu i njegovim suradnicima zato što zna da Rusi imaju mnoštvo prljavih tajni o Hillary Clinton. Riječ je bila o tisućama e-mailova te je razumno pretpostaviti da se tu priča o e-mailovima ukradenima iz računalnog sustava Clintoničine kampanje i stožera Demokratske stranke, koji su objavljeni preko WikiLeaksa nešto prije izbora prošle godine.

"Mjesecima je pokušavao iskoristiti profesorove (Mifsudove) veze s Rusima kako bi dogovorio susret između predstavnika (Trumpove izborne) kampanje i ruskih vladinih dužnosnika", stoji u opsežnim dokumentima o Papadopoulosovu priznanju i optužnici za laganje istražiteljima.

Donald Trump i Paul Manafort | Author: REUTERS REUTERS

Dokumenti otkrivaju i da su članovi Trumpova izbornog stožera prihvatili te pokušaje i posebno je zanimljiva jedna fusnota kad su visokorangirani članovi Trumpova izbornog stožera raspravljali o logistici susreta između Trumpa kao kandidata za američkog predsjednika i Vladimira Putina. Gotovo zakopano negdje oko polovice užasno suhoparnog pravnog dokumenta skrio se možda i ključni dokaz čitave sage.

"Trebamo porazgovarati. Treba nam netko da je jasno da DT (Donald Trump) ne ide na takvo putovanja. Treba biti netko niže rangirani da ne bismo slali bilo kakve signale", stoji u jednom od e-mailova koje je FBI otkrio. Tek nakon što su priveli Manaforta i Gatesa, FBI je objavio sve što su radili s Papadopoulosom te je baš zbog toga većina analitičara uvjerena da je čak i Manafort samo stepenica do još viših razina.

U satima nakon objave optužbi i priznanja očekivalo se da će Trump pokušati što prije distancirati se od, praktički osuđenog, bivšeg savjetnika. Trump je ispunio očekivanja i počeo govoriti da je Papadopoulos bio tek jedan beznačajni dužnosnik u golemoj kampanji, ali ne kaže se bez razloga da internet sve pamti, a ni FBI nije sklon zaboravljanju.

Paul Manafort Paul Manafort Top News Trump u problemima: FBI stisnuo 'PR-a koljača'

"31. ožujka 2016. godine je optuženi Papadopoulos nazočio ‘sastanku o nacionalnoj sigurnosti’ u Washingtonu, zajedno s tad kandidatom Trumpom i drugim savjetnicima za vanjsku politiku. Kad se predstavio grupi, rekao je da ima odlične veze koje može koristiti za dogovaranje sastanka između kandidata za predsjednika Trumpa i predsjednika Putina", stoji u FBI-evim dokumentima.

Osim toga, u razgovoru s urednicima Washington Posta krajem ožujka 2016. godine Trump je nahvalio upravo Georgea. Šef Posta, Frederick Ryan, pitao je Trumpa može li otkriti neka od imena stručnjaka koje želi da ga savjetuju po pitanjima vanjske politike, a Trump je kao iz topa spomenuo nekoliko stručnjaka za obranu i terorizam, da bi u tom nabrajanju rekao: "George Papadopoulos, on je konzultant za energetiku i naftu, sjajan tip".

U određenim krugovima špekulira se da bi Manafortovo ispitivanje moglo početi njegovim radom za odbjeglog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i 12 milijuna dolara koje je za taj rad dobio između 2012. i 2014. godine. Sudeći prema izjavama koje dolaze iz Muellerova ureda, u tome bi moglo biti i nešto istine zato što se Manafortu na teret stavljaju i brojne financijske malverzacije povezane s lažnim prijavama novca zarađenog za lobiranje za druge države te laganje oko bankovnih računa u inozemstvu.

Kako su druge kolege iz Expressa već pisale, Center for Public Integrity nazvao je 1992. Manafortovu lobističku tvrtku skoro ekskluzivnim pružateljem usluga onima koji najgore krše ljudska prava.

Nastavak čitajte na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 18:12 06.Studeni 2017.

    Ajde dosta o Trumpu,više mi ga je pun kukuruz.