Top News
1656 prikaza

Pada SDP-ova utvrda: Obersnel ostaje bez većine

Zlatko Komadina i Vojko Obersnel
Goran Kovacic (PIXSELL)
S 21 glasom za i 15 suzdržanih za predsjednika Gradskog vijeća grada Rijeke izabran je Tihomir Čorbašev, član Akcije mladih

Konstituiranje Županijske skupštine Primorsko-goranske županije u ponedjeljak prijepodne nije uspjelo, pa su predstavnici MOST-a i Akcije mladih (AM) najavili svog kandidata za predsjednika skupštine Marija Alempijevića (AM), što je HDZ podupro, dok je župan Zlatko Komadina (SDP) izjavio kako ostaje kod svog prijedloga da za predsjednika Županijske skupštine bude izabran Franjo Butorac (PGS). O tome će se raspravljati na idućoj sjednici županije, na kojoj Komadina vrlo vjerojatno neće imati većinu.

Slična stvar dogodila se i u Rijeci u srijedu, pa se i Vojko Obersnel našao u prilično gadnim problemima.

S 21 glasom za i 15 suzdržanih za predsjednika Gradskog vijeća grada Rijeke na jutrošnjoj konstituirajućoj sjednici izabran je Tihomir Čorbašev, član Akcije mladih, što znači da Vojko Obersnel i SDP-ov koalicijski blok nisu uspjeli osigurati većinu i plasirati svojeg kandidata na čelo tog predstavničkog tijela. Prethodno je s istim omjerom glasova odbijen prijedlog da se za predsjednika imenuje Oskar Skerbec. Za njega je bilo 15 SDP-ovih vijećnika, dok je većina od 21 bila - protiv.

U raspravi koja je trajala oko sat vremena pljuštale su optužbe s obje strane, a koalicija u kojoj su SDP i PGS, HSU, Hrvatski liberali, HSS, IDS i SDSS, koncentrirala se na to da se kod izbora Čorbaševa ne radi o volji građana te da je riječ o stvaranju neprincipijalnog koalicijskog bloka kao produžene ruke HDZ-a. 

Ovime je u Rijeci uspješno formiran veliki 'antisdpovski blok' s 21 zastupnikom pa će se SDP-ov gradonačelnik Vojko Obersnel po prvi puta, otkako je izbora u RH, očito morati prilagoditi novom načinu upravljanja radom bez apsolutne podrške u Gradskom vijeću.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.