Top News
4925 prikaza

Ovoliko bi koštala Bijela kuća kad bi išla na prodaju

Bijela kuća
Thinkstock
Rezidencija je na odličnoj poziciji, ima ogromnu okućnicu, spektakularan luksuz, 132 sobe...

Svaka nekretnina ima tržišnu vrijednost u ovisnosti o ponudi i potražnji. I Bijela kuća, na adresi 1600 Pennsylvania Ave NW, Washington, DC 20006., također je nekretnina. Koliko onda može vrijediti ta nekretnina s obzirom na stanje na tržištu? Prema podacima tvrtke za poslovanje s nekretninama Zillow Group sumnje nema, riječ je o 379,9 milijuna dolara. Takvo je stanje danas, a prvi put Zillow je vrijednost Bijele kuće izračunao 2009., navodi Business Insider.

Zillow posjeduje jednu od najvećih baza podataka nekretnina u SAD-u, vrijednost im računa pomoću posebnog algoritma, što ne čudi s obzirom da su tvrtku osnovala dvojica visokih bivših direktora Microsofta. Oni danas tvrde da je tijekom dva mandata predsjednika Baracka Obame vrijednost Bijele kuće porasla za 15 posto. "Vrijednost kuća diljem zemlje u najbržem je usponu od 2006., mnoga tržišta bilježe nove rekorde i to je dovelo do toga da Bijela kuća danas vrijedi više nego ikad prije", naveli su iz Zillowa u priopćenju.

Reggie Love i Barack Obama Ispovijest Reggieja Lovea Top News Bio je Obamin DJ, messenger, trener, konobar... Sve.

Prema podacima S&P/Case-Shiller, u listopadu su vrijednosti kuća u Americi dosegnule cijene iz doba uoči izbijanja financijsko-nekretninske krize. Zillow si je dao truda, pa je izračunao i koliko bi koštala mjesečna stanarina u Bijeloj kući. Naravno, u slučaju da predsjednik s obitelji unutra u tom trenutku nije stanar kao državni službenik. Riječ je o 2,1 milijuna dolara mjesečne stanarine, o iznosu do kojega se dolazi kad se uzme u obzir da zgrada ima 132 sobe, da je na odličnoj lokaciji, da ima 73.000 metara okućnice, 5100 metara četvornih stambenog prostora, solarno grijanje, bazen, trijem, 35 kupaonica, sigurnosni sustav, terene za košarku i tenis...

Cijeli popis možete vidjeti ovdje. A što je s bivšim stanarima, konkretno s obitelji Obama? Za razliku od prethodnika Donalda Trumpa, Barack Obama i obitelj ostaju u Washingtonu. Sele u četvrt Kalorama, u neusporedivo skromniju palaču s devet spavaćih soba, osam i pol kupaonica, zdanje u Tudorovom stilu od opeke iz 1928. godine i stambene površine 762 metra četvorna. Kuću je 2014. kupio Joe Lockhart, čovjek koji je u doba Billa Clintona bio tajnik za medije, i to za pet milijuna dolara. Danas kuća vrijedi sedam milijuna. Vijesti o tome hoće li je Obamini kupiti ili će u njoj živjeti kao podstanari, još uvijek su kontradiktorne. Mjesečna stanarina, u svakom slučaju, prema stanju na tržištu, Obame bi stajala 22.000 dolara mjesečno.

U nastavku pogledajte video Obamine postpredsjedničke rezidencije:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.