Top News
4277 prikaza

Ovo su svi lažirani potpisi za propale referendume

Narod odlučuje
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Donosimo kompletne podatke o mrtvima, maloljetnima, kopiranima, izmišljenima, višestruko potpisanima...

Sada je to i službeno. Ministarstvo uprave izašlo je s podacima koji pokazuju da referendumske inicijative za niti jedno od pitanja skupina "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj" nisu uspjele prikupiti dovoljan broj pravovaljanih potpisa građana. O tome je na sastanku Vlade govorio i premijer Andrej Plenković.

"Vezano za potpise inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, prema informacijama koje je ministar uprave Lovro Kuščević dobio danas na temelju rada APIS-a, koji je bio zadužen da prebroji potpise, i posebnog povjerenstva koje je dodatno verificiralo to izvješće, čini se da niti jedna inicijativa nije prikupila dovoljan broj potpisa", prenijela je HINA Plenkovićeve riječi sa sjednice.

Zagreb: Okupljanje GI "Narod odlučuje" uoči predaje Zahtjeva za raspisivanje referenduma Saboru Referendumi Top News 'Masovni lažni potpisi bili bi organizirano kazneno djelo'

Neophodnih potpisa je trebalo biti najmanje 374.740, koliko iznosi 10 posto svih državljana Republike Hrvatske s pravom glasa.

Ministarstvo uprave na svojim stranicama je objavilo potpune rezultate. Građanska inicijativa "Narod odlučuje" navela je da je predala 405.342 potpisa, a zapravo ih je podnijela 412.325. Od tog broja ispravno je bilo 371.450 potpisa, nevažećih je utvrđeno čak 40.875, što je 9,91 posto od ukupnog broja provjerenih potpisa.

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" za svoje drugo pitanje navela je da je predala 407.469 potpisa i time skoro da je pogodila; zapravo je bilo 407.835 potpisa na njihovim listama, od čega se ispostavilo da je ispravno 367.169 potpisa. Nevažećih potpisa registrirano je provjerom 40.666, odnosno 9,97 posto ukupnog broja provjerenih potpisa.

Konačno, građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" tvrdila je da je predala 377.635 potpisa. I ovdje je predanih potpisa bilo bitno više, ukupno 390.916. Samo što je ovom slučaju neispravnih potpisa bilo najviše od svih, čak 44.974, odnosno 11,5 posto, što znači da je ispravnih bilo samo 345.942.

Prikupljanje potpisa za konzervativne inicijative za referendume 2018. | Author: Dalibor Urukalović/PIXSELL Dalibor Urukalović/PIXSELL

Popisi i brojke utvrđenih nepravilnosti također su jako zanimljivi. Kod potpisa "Istina o Istanbulskoj" kontrolori su pronašli 8000 duplih potpisa, zatim 2594 potpisa osoba čiji navedeni OIB ne postoji, 428 navedenih potpisnika bili su maloljetni, 158 ljudi uopće nisu hrvatski državljani. Mrtvih, a potpisanih bilo je 240 osoba.

Slijedi podatak da je za 33.554 potpisa utvrđeno da im osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača, u tu kategoriju očito spadaju one nedavne neslužbene tvrdnje o kopiranju lista iz inicijative o braku, pa je ispalo da su se pojedine potpisnice onda u međuvremenu udale, zatim neispravan OIB, nečitko upisani podaci, prazan redak što uključuje niz situacija, od prekriženog retka do manjkavih osobnih podataka, bez imena, prezimena ili OIB-a, pa još ispravljani ili nadopunjavani podaci i slično.

Na tom tragu je i brojčana situacija s prvim pitanjem inicijative "Narod odlučuje". Ovdje je dvostrukih potpisa bilo 7488, 1844 navedenih OIB-a ne postoji, 365 potpisanih su maloljetnici, 332 potpisana nisu hrvatski državljani, 120 potpisanih bili su mrtvi u trenutku "kad su se potpisali". Ostale navedene situacije s potpisima neispravne su u slučaju 30.762 potpisa.

Zvonimir Troskot Sumnje ministra Top News Šef Ustavnog suda o mogućem lažiranju potpisa za referendum

Za drugo pitanje iste inicijative situacija je skoro identična. 7443 njih potpisali su se dva ili više puta, 1807 OIB-a ne postoji, 354 je bilo maloljetnika, 321 osoba nisu bili hrvatski državljani, mrtvih je bilo 115, a neuredna potpisna situacija s nemogućim identificiranjem s točnim imenom, prezimenom, OIB-om odnosila se na 30.626 navodna potpisnika.

Tako se pokazala točnom logika komentara Jadranke Sloković za Express netom nakon curenja neslužbene informacije da nijedno pitanje nije skupilo dovoljno potpisa.

"Ako bi se pokazalo, govorimo hipotetski, da niti jedna inicijativa nema dovoljno pravovaljanih potpisa, to bi značilo da nepravovaljanih ima zbilja dosta. To onda očito ne bi više bila tek sporadična pojava s tu i tamo nekim potpisom", kazala je prije nekoliko dana.

Navodna djevojačka prezimena na listama što su ih neslužbene informacije tada spominjale, a sada ih potvrđuju pojedini elementi statistike s kojom su izišli resorno ministarstvo i Vlada, komentirao je, i on u tom trenutku hipotetski, za Express stručnjak za ustavno pravo Mato Palić:

"To bi značilo da su se žene koje su se u međuvremenu udale, na novim potpisnim listama potpisivale djevojačkim prezimenom. Koja je logika da netko potpiše sebe krivim prezimenom?"

Zagreb: Okupljanje GI "Narod odlučuje" uoči predaje Zahtjeva za raspisivanje referenduma Saboru | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

On je tada objasnio i daljnju proceduru. Rekao je da ministarstvo s konačnim podacima ide prema Ustavnom sudu koji onda odlučuje je li zadovoljen osnovni uvjet za svaku pojedinu referendumsku inicijativu, odnosno je li prikupljeno dovoljno pravovaljanih potpisa.

"Ako bi se pokazalo da referendumske inicijative nisu udovoljile tom uvjetu, onda se o valjanosti referendumskih pitanja niti ne odlučuje. Ne, nakon odluke Ustavnog suda više nema instance na kojoj se bilo tko može žaliti", kazao je.

Prema ovim podacima, tom uvjetu referendumske inicijative nisu udovoljile. No, onda se otvara drugo pitanje, a to je masovnost nevažećih potpisa i pitanje koliko je ta masovnost posljedica neurednosti vođenja popisa, aljkavosti pojedinih aktivista pojedinih inicijativa, odnosno, je li bilo organiziranog krivotvorenja potpisa. Ako bi se potpis ili lista referendumske inicijative tretirali kao službena isprava, onda bi se otvorilo pitanje eventualnog kaznenog djela krivotvorenja službene isprave.

Tomislav Gojmerac Nazad u 19. stoljeće Top News Tužba obiteljaša Ustavnom sudu: Informatiku van iz škola!

Takva, tada hipotetska kaznena prijava, objasnili su za Express tada pravni stručnjaci, nije se mogla podnijeti prije konačnog izvještaja. I zbilja, odmah po objavi, HNS je kao politička stranka podnio u srijedu kaznenu prijavu DORH-u protiv organizatora građanskih inicijativa "Narod odlučuje i "Istina o Istanbulskoj" kako bi se utvrdila kaznena odgovornost i sankcionirali svi koju su sudjelovali u unošenjima OIB-a preminulih osoba i stranih državljana, te onih koji su kopirali liste s prošlog referenduma o braku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.