Top News
2855 prikaza

Ovo su zadnje snimke otrovanog Sergeja Skripala

Sergej Skripal, suđenje u Moskvi 2006.
YouTube
Bio je pukovnik u Rusiji, uhvatili su ga i razmijenili za špijune uhvaćene na Zapadu, ubrzo mu je poumirala obitelj

Sedam i pol godina nakon što ga je Rusija izručila Velikoj Britaniji u spektakularnoj razmjeni špijuna, bivši ruski pukovnik Sergej Skripal i njegova kći Julija iznenada su u nedjelju posljepodne kolabirali na ulici u Salisburyju u Engleskoj. 66-godišnji Skripal i njegova 33-godišnja kći sada su u bolnici u kritičnom stanju, navodi BBC, a britanska policija intenzivno traga za "nepoznatom tvari" koja im je umalo došla glave.

Policija je iz predostrožnosti odmah zatvorila restoran u centru grada "Zizzi" i obližnji pab, sve udaljeno oko jednog kilometra od stana u kojem Skripal stanuje i u koji mu je u posjet iz Rusije doputovala kći. Nagla i neobjašnjiva bolest, uslijed koje se oboje očito bore za život u gradskoj bolnici, izrazito podsjeća na slučaj trovanja još jednog špijuna porijeklom iz Rusije, Aleksandra Litvinenka.

Aleksandar Litvinenko u dokumentarcu CBC News Kritičari režima Life Putinove ubojice u Londonu: Najviše vole skupe otrove

Za njega je javna istraga utvrdila da je umro u bolnici u Londonu od posljedica radioaktivnim trovanjem, nakon što su mu otrov podvalili ruski agenti Andrej Lugovoj i Dmitri Kovtun. Zaključak istrage je bio i to da je ubojstvo Litvinenka morao odobriti osobno Vladimir Putin. U slučaju Skripala u prilog tezi da je riječ o trovanju, osim špijunske prošlosti, ide i to što su mu u relativno kratkom vremenu od 2012. poumirali supruga Ljudmila, potom sin tijekom posjeta Sankt Peterburgu, te na kraju i brat.

Časniku ruske vojske život se pretvorio u pakao otkako su ga u Rusiji uhitili u prosincu 2004., a potom i optužili za "veleizdaju kroz špijunažu". Na suđenju je tužiteljstvo dokazivalo da je Skripal u zamjenu za visoke novčane iznose MI-6-u dostavljao podatke o ruskim špijunima u Velikoj Britaniji još od kraja 1990-ih, a da je podatke dobivao iz vojnih obavještajnih krugova u kojima je imao zaduženja pored svoje osnovne vojne karijere.

O njegovom suđenju javnost nije znala ništa sve dok u kolovozu 2006. nije objavljeno da je osuđen na 15 godina zatvora. Kazna mu je ubrzo "zbog lošeg zdravstvenog stanja" te toga što je "surađivao s istražiteljima" smanjena na 13 godina. Nešto manje od šest godina proveo je Skripal u zatvoru u Rusiji prije nego što su sredinom 2010. godine SAD i Velika Britanija s jedne strane i Rusija s druge razmijenili Skripala i još trojicu iz ruskih zatvora za čak desetero agenata ruskog SVR-a koje je FBI pohvatao nešto ranije.

Još dvije godine poslije za Skripalom je u Veliku Britaniju odselila i supruga, da bi ubrzo preminula od metastaziranog raka maternice, a u naredne dvije godine i sin i brat. Povodom nedjeljnog slučaja sa Skripalom glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitri Peškov javno je objavio ovakvu izjavu: "To smatramo tragičnim događajem i nemami nikakvih informacija što je do toga moglo dovesti."

Jedan od vodećih proturerorističkih britanskih policajaca Mark Rowley za BBC4 je rekao na što ga ovaj slučaj podsjeća. "Ako se osvrnemo na slučajeve poput Litvinenkovog i ako se pokaže nužnim, ovu ćemo istragu nastaviti kroz mrežu protuterorističkih aktivnosti", kazao je. Koliko je dramatično bilo ono od čega su umalo na ulici umrli Skripal i njegova kći, pokazuje jedna od nadzornih kamera na ulici koja je uhvatila sina i kći kako hodaju očito sasvim zdravi samo nekoliko minuta prije nego što će kolapsirati na klupi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.