Top News
6414 prikaza

Ovo je princ koji je u S. Arabiji ugrabio vlast bez premca

Mohammed bin Salman
REUTERS
U svojoj zemlji kontrolira sve, jahtu kupuje iz hira za pola milijarde dolara, prinčeve suparnike je pohapsio...

Uz takvo gomilanje moći u rukama saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, bilo je pitanje vremena kad će se po medijima na Zapadu početi izrađivati njegovi profili. Business Insider podsjeća da 32-godišnji član samog vrha kraljevske obitelji danas upravlja vojnom, vanjskom, ekonomskom politikom, čak je utjecajan i u svakodnevnom vjerskom i kulturnom životu.

Njega se smatra onime koji je pokrenuo nedavnu protukorupcijsku čistku, što je posljednji komad slagalice u okrupnjavanju moći u Saudijskoj Arabiji kakvo nije viđeno desetljećima.

Mohammed bin Salman | Author: REUTERS REUTERS

O najranijem dijelu njegovog života malo je poznato. Ne više od toga da je on najstariji sin treće supruge kralja Salmana i da je jako puno vremena proveo prateći svog oca. New York Times je 2015. iznio detalje o tome koliko je neočekivan bio njegov uspon na vlast, jer princ Mohammed bin Salman al Saud ima tri polubrata koje se do tada smatralo kandidatima za najviše uloge u vlasti. Sve ih je preskočio.

Business Insider navodi da princ Mohammed ima diplomu prvostupnika iz prava sa Sveučilišta Kralj Saud u Rijadu, te da je prošao nekoliko savjetničkih pozicija uz svog oca. Ono što list ne navodi jest da je riječ o sasvim drugačijem pravu nego u najvećem dijelu ostatka svijeta.

Mohammed bin Salman Koracima predaka Top News Saudijski princ Mohammed: Najopasniji čovjek na svijetu

Ono se bazira na šerijatskom pravu, no krajnje specifičnim čini ga to da je pravo u toj zemlji još uvijek nekodificirano. Suci su slobodni mnoštvo stvari tumačiti i provoditi po svom nahođenju. A kazne poput javnog kamenovanja, odsijecanja glave, udova, vješanja predviđene su, među ostalim, i za stvari poput "vještičarenja", preljuba, krivovjerja...

Business Insider našao je shodnim primijetiti da princ voli vodene sportove poput vodenog skijanja, da voli iPhone i druge Appleove aparate. Te da mu je omiljena zemlja Japan gdje je 2008. proveo medeni mjesec sa svojom suprugom, princezom Sarah. Za njega je neimenovani član dinastije Saud svojedobno kazao za New York Times da je odavno bilo jasno da se priprema za budućnost u vladi. "Uvijek je jako pazio na svoj imidž", kazao je. A to je značilo da nikada nije pio alkohol, pušio niti je do kasno lumpovao.

Jahta Serene | Author: Wikipedia/CC0 Wikipedia/CC0

Nedavno je ipak pokazao određenu strast. Tijekom odmora na jugu Francuske, primijetio je veliku jahtu "Serene" bivšeg ruskog tajkuna Jurija Šeflera koji se svojedobno obogatio na votki. Princ je ponudio 500 milijuna eura (!) za nju, Šefler se s jahte pokupio istog dana. To je bio i jedan od argumenata onih koji su kritizirali njegovu "sječu prinčeva" od prije nekoliko dana, da zaključe kako je u progonu korumpiranih prinčeva postojao još barem jedan istaknuti kandidat.

Princ prijestolonasljednik Mohammed na velika vrata u zapadnim medijima pojavio se u siječnju 2015. kad ga je kralj Salman imenovao ministrom obrane, odmah nakon što je naslijedio prijestolje od svog upravo umrlog oca kralja Abdullaha. Tada je imao 29 godina. Danas ima 32 i još uvijek je najmlađi ministar obrane u svijetu.

Kao ministar obrane bio je glavna osoba za ulaska Saudijske Arabije u rat provi šijitskih pobunjenika Hutija u Jemenu. BI ne navodi da je u tom ratu Jemen razoren, da Zapad, bez obzira na politički sukob iza tog rata, vrlo često kritizira Saudijsku Arabiju zbog brojnih tisuća pobijenih civila u bombardiranjima, kao i zbog izbijanja gladi, pa i epidemije kolere u toj zemlji.

Jemenu zaprijetila glad | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Princ prijestolonasljednik Mohammed je i pokretač diplomatskog juriša zaljevskih monarhija u izoliranju Katara. BI nije naveo da je takvim udarom na Katar sredinom ove godine Saudijska Arabija, točnije princ Mohammed, uspio ono što se do tada smatralo nemogućim; u obranu Katara skočili su i Turska i Iran i SAD, dakle uspio je protiv sebe ujediniti mislilo se dozlaboga sukobljene zemlje, zbog čega je i ovaj plan princa Mohammeda zapravo propao.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • maraika 20:26 13.Studeni 2017.

    Oklem mu je mater? da nije iz Posušja?????