Top News
1101 prikaza

Ovako bi mogao izgledati najskuplji razvod u povijesti

Jeff i Mackenzie Bezos
Jorg Carstensen/DPA/PIXSELL
Najveći problem s milijarderima jest to da su njihova bogatstva vrlo kompleksna i većinski neopipljiva, a s Bezosom su mahom vezana uz Amazonove dionice

Jeff Bezos, utemeljitelj i CEO Amazona, najavio je ove srijede na Twitteru kako se on i njegova supruga, MacKenzie Bezos, razvode nakon 25 godina braka.

Pitanje se postavlja bi li najbogatiji čovjek na svijetu mogao završiti upleten u najskuplji razvod svih vremena. To ovisi o više varijabli, ali neki stručnjaci već sad su uvjereni kako će ovo zaista biti najskuplji razvod ikad, skuplji od trenutno najskupljeg, a to je razvod Aleca Wildensteina, francuskog milijunaša i kolekcionara umjetnina kojeg je razvod od supruge Jocelyn koštao 3.8 milijarde dolara.

Bezos, koji je 'težak' gotovo 137 milijardi dolara, mnogo više ima na 'bubnju' od samo, recimo, nekretnina ili pokretnina, što je čest slučaj s parovima koji toliko vrijede. 

"Najveći problem s milijarderima jest to da su njihova bogatstva, laički rečeno, vrlo kompleksna i većinski neopipljiva, a s Bezosom su mahom vezana uz Amazonove dionice", objašnjava odvjetnica specijalizirana za razvode Jacqueline Newman, iz kompanije Berkman Bottger Newman & Rodd, a prenosi Business Insider.

Savezna država gdje Bezosi obitavaju, Washington, dodatno komplicira stvari jer je kod nje zakon (kao i u Kaliforniji) da se sve stečeno u braku dijeli točno po pola. 

No, i to se može zaobići ako su Bezosovi potpisali predbračni ugovor, ili čak neki ugovor nakon braka.

"Često vrlo imućni ljudi imaju predbračne koji točno definiraju tko dobiva što", objašnjava odvjetnica.

Je li to slučaj i s bračnim parom Bezos - ne zna se. Ako nemaju, MacKenzie bi mogla dobiti do 66 milijardi sudeći po vrijednosti Amazona i prema zakonima savezne države.

"Da bi Bezos to onda isfinancirao, morao bi prodati dionice, što bi moglo 'razrijediti' njegovo vlasništvo i kontrolu nad kompanijom", objašnjavaju odvjetnici. Bezos trenutno posjeduje oko 80 milijuna dionica, što je oko 16 posto Amazona.

Jeff i Mackenzie Bezos | Author: DANNY MOLOSHOK/REUTERS/PIXSELL DANNY MOLOSHOK/REUTERS/PIXSELL
Situacija je vrlo komplicirana kada je milijarderima njihova net vrijednost usko vezana uz dionice kompanije, a onda se u to uplete razvod. Ako njoj preda dio dionica, na gubitku je, ako ih proda, onda ima gotovinu za isplatu, ali opet je izgubio dio kontrole.

No, to ne znači da će se to konkretno dogoditi u ovom slučaju.

"Odvjetnici kažu da bi MacKenzie, s kojom Bezos ima četvero djece, voljela da obiteljsko bogatstvo raste, pa neće napraviti ništa što bi naškodilo Bezosovoj kontroli nad kompanijom, a opet biti će namirena. Teško da će se postotak njegovog udjela smanjiti za više od 1 posto, tj. na 15 posto", kažu iz odvjetničkog ureda.

No, postoji još jedan problem, a to je kako vrednovati takvu imovinu, koja nije nekretnina, pokretnina ili čisti novac. Kako se točno u datom trenutku, s obzirom na fluktuacije, vrednuje dionica ili čitav drugi niz nematerijalnih dobara i bogatstava, poput vlasništva nad Washington Postom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.