Top News
1623 prikaza

Ovaj svećenik je razlog Trumpovog napada na Tursku

Andrew Brunson
STRINGER/REUTERS/PIXSELL
Samozatajni misionar više od dva desetljeća živi i radi u Turskoj, a sada se našao u središtu rata

Već 23 godine Andrew Brunson tiho je služio mise u drevnom gradu Izmiru na turskoj Egejskoj obali. Sagradio je zajednicu male crkve s oko 25 redovnih na misi, poučavao djecu ronjenju, organizirao filmske večeri i piknike te se ponosio porijeklom dugog reda pastora.

Sada je prezbiterijanski misionar završio u središtu međunarodne diplomatske i gospodarske krize koja je navela turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana da optužuje SAD da pokušava ubiti njegovu zemlju.

Uhićenje Brunsona u listopadu 2016. i kasnija optužnica za špijunažu i veze s terorističkim organizacijama učinila ga je mučenikom u očima kršćanskih aktivista koji su na svoju stranu povukli i Bijelu kuću.

Posljednjih mjeseci Donald Trump proglašava ga "finim gospodinom i kršćanskim vođom", koji je "progonjen u Turskoj bez razloga". Potpredsjednik Mike Pence izjavio je kako bi Turska trebala pustiti Brunsona ili "suočiti se s posljedicama". Državni tajnik Mike Pompeo upozorio je na "značajne sankcije".

Erdoganove pristaše na Trgu Taksim u Istanbulu Analiza Ekonomix Turska je početak: Prijeti nam novi gospodarski krah

Ovog su mjeseca sankcije i provedene: SAD su udvostručile tarife za čelika i aluminij, dovodeći ekonomsku krizu koja je već mjesecima kuhala ispod površine.

Brunson je odrastao u Sjevernoj Karolini, najstariji od sedmero djece u duboko religioznoj obitelji. Njegova majka, Pam, rekla je da je gotovo umro od bolesti kada je bio dijete, piše britanski Guardian. 

Sredinom 1990.-ih preselio se u Tursku i nastanio se sa suprugom Norinom i troje djece u Izmiru, trećem po veličini grad u zemlji, s liberalnim ugledom. Njegova Crkva uskrsnuća jedna je od šačice kršćanskih mjesta štovanja.

Njegova sestra Beth Herman priča da je vodio jednostavan obiteljski život. "Grilanje, piknik, plivanje, noći za igru, filmske večeri ... na mnoge načine bio je to život tipično američke obitelji iako žive tako daleko", rekla je prošle godine.

TAyyip Erdogan Financijski kaos Ekonomix Sultan s Bospora u panici - Turska na rubu kolapsa

"Na neki način, vjerujem da su živeći u Turskoj da se još više približavaju kao obitelj, jer su se se toliko snažno oslanjali jedni na druge i uspostavile vlastite tradicije zato što su u vjerskoj manjini".

Gotovo prije dvije godine, Brunson je uhićen i optužen za planiranje rušenja turske vlade. Pet mjeseci kasnije formalno je optužen za špijunažu i veze s terorističkim organizacijama.

Bio je povezan s Fethullahom Gülenom, kojeg turski režim smatra odgovornim za neuspjeli pokušaj vojnog udara u 2016. godini. Tisuće ljudi, uključujući akademike, djelatnike javnog sektora i novinare uhićeni su u velikim čistkama nakon neuspjele pobune. Brunson, koji je prvotno zadržan s još 21 optuženikom u ćeliji izgrađenoj za osam zatvorenika, suočen je s mogućom kaznom od 35 godina zatvora.

Evanđeoski kršćani u SAD-u brzo su prihvatili njegov slučaj, tvrdeći da su optužbe protiv njega bile neutemeljene te da ga progone zbog vjere.

Donald Trump i Ivanka Trump NOVA KNJIGA Top News "Odnos Trumpa i kćeri Ivanke je izopačen, tu nešto ima"

Američki centar za pravo i pravosuđe, konzervativna kršćanska organizacija, lobirao je za Bijelu kuću i druge u korist Brunsona. Pokrenuta je i peticija u prilog pastoru koji je izjavio da je "kršćanstvo na suđenju". Gotovo 600.000 ljudi ju je potpisalo.

Trumpov prvi tweet o Brunsonu objavljen je u travnju: "Pastir Andrew Brunson, lijep gospodin i kršćanski vođa u Sjedinjenim Državama, progonjen je bez ikakva razloga u Turskoj. Tvrde da je špijun, ali ja sam više špijun od njega. Nadam se da će mu biti dopušteno da se vrati kući svojoj lijepoj obitelji kojoj pripada!"

Kasnije će Trump objavljivati da Brunsona treba što prije pustiti jer je nevini čovjek od vjere. 

Prošlog je mjeseca, prema objavama turskih vlasti, Brunson bio prebačen u kućni pritvor zbog bolesti. Navodno je izgubio više od 20 kilograma dok je bio u zatvoru.

Rekao je sudu da protiv njega nema nikakvih konkretnih dokaza. "Isusovi su učenici patili u njegovo ime, sada je na mene red. Ja sam nevin čovjek po svim tim optužbama. Ja ih odbacujem. Znam zašto sam ovdje. Ovdje sam da patim u Isusovo ime. "

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 22:21 15.Kolovoz 2018.

    Samim time što je zatucani prezbiterijanac u muslimanskoj Turskoj je valjani razlog da ga se objesi za jaja.Kakva drskost-još i misionar!