Top News
4831 prikaza

Ovaj Belgijanac pokopat će Uljanik

Jan Pieter De Nul
Screenshot/Twitter
Belgijski milijarder odustaje od gradnje svog najvećeg jaružala u Puli, a Vlada strepi od naplate jamstava

Jan De Nul Grupa (JDN Grupa), vodeća kompanija s područja jaružanja i pomorsko podmorskih i off shore radova, odustala je od dovršetka jaružala (broda za radove na morskom dnu) u pulskom škveru i zahtjeva povrat avansnih uplata, dio kojih je osiguran državnim jamstvima, što bi državi ionako već opterećenoj izdvajanjima za Uljanik, mogao biti dodatni uteg oko vrata, težak oko milijardu kuna. 

Usisni jaružal na vlastiti pogon Willem van Rubroeck Uljanik je ugovorio s luksemburškom kompanijom Dredging and Maritime Management S.A. u sklopu JDN Grupe. Najsnažnije jaružalo na svijetu u more je tada pustila Julie De Nul, kći izvršnog direktora kompanije Jana Pietera De Nula, tradicionalnim presijecanjem konopa. Imenovanje je trebalo uslijediti nakon isporuke. 

Belgijska Jan De Nul grupacija obiteljska je kompanija, sa sjedištem u Luxemburgu, osnovana 1938. godine. Obitelj De Nul jedna je od najbogatijih belgijskih obitelji, vrijednih više od tri milijarde eura. Obitelj se ponosi dugogodišnjom tradicijom izgradnje i održavanja pomorske infrastrukture. Na čelu kompanije od 1978. godine nalazi se Jan Pieter De Nul.

Afera podmićivanja inspektora

Prije nešto više od 10 godina on i njegov brat Dirk De Nul optuženi su za podmićivanje poreznog inspektora, kojem su navodno darovali vilu i nekoliko milijuna franaka kako bi on zažmirio na stanje njihove dokumentacije. Korupcija je otkrivena krajem 90-ih, a tijekom dugogodišnjeg suđenja braća su te optužbe negirala te tvrdila kako su samo koordinirali izgradnju sporne vile, piše Standaard. 

Berge Istra Misterij Top News Kletva Uljanika: Kako su nestali najveći brodovi

"Nije nam mogao provjeriti dokumentaciju, jer je, kako kaže, uvijek imao puno posla. Tražio nas je da organiziramo konstrukciju njegove vile. I to smo napravili. No nismo mu davali novac, iako je on to tražio nekoliko puta", rekao je Jan Pieter De Nul.

Sa svojim bratom Dirkom De Nulom, osuđen je na tri godine uvjetne zatvorske kazne zbog podmićivanja poreznika Willyja Goedgezelschapa. Kako pišu mediji uz već spomenutu vilu porezni inspektor je navodno kupio automobile i dvije kuće u vrijednosti od 370.000 eura.

Korupcija u natječajima

Za kompaniju je bila vezana i afera oko korupcije u natječaju u Ukrajini prije dvije godine, koje su oni nazvali "nezamislivim javnim napadom", piše Standaard. 

Ulaganje u ekologiju

Hrvatska im nije strana, pa je tako njihova podružnica Envisan, dobila zadatak sanacije odlagališta otpada na Jakuševcu u Zagrebu, bio je to projekt koji je trajao četiri godine. Krajem prošle godine kompanija Jan de Nul dobila je nagradu za inovacije i razvoj plovila s manjom emisijom, te time pokazali da se u svom poslovanju bave i brigom o okolišu. 

Skupocjene umjetnine

Braća su i veliki kolekcionari umjetnina, a ljubava prema  skupocjenim umjetninama u obitelji se veže za njihovog djeda i baku, koja je bila poznata kao osoba koja ima nos za lijepe stvari i umjetnine. 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • darko 17:09 25.Travanj 2019.

    Ne mogu vjerovati da netko može staviti takav naslov. Naslov treba glasiti" Uljanik uništava belgijskog miljardera koji je pošteno ugovorio, platio avans i bio prevaren. To je istina dragi moji nesposobni "drugovi" koji ste, sve čega ste se dohvatili u ... prikaži još! u lijevoj ili desnoj vladi, uništili. Uljanik je u ogromnom broju bio u vlasništvu radnika koji su zapošljavali od djece do praunuka, trebalo ne trebalo, koji su svojim kooperanima davali šakom i kapom, jer kad nestane država "plune"i idemo dalje

  • BESTpartizan 09:35 25.Travanj 2019.

    bye bye uljanik

  • zvonek 19:21 24.Travanj 2019.

    nije Belgijanac kriv za propast Uljanika, već cijela politička vrhuška Istre i Hrvatske