Top News
1468 prikaza

Otkriveni novi dokazi manipulacija društvenim mrežama

Donald Trump
REUTERS
Vijesti su to koje se nimalo neće svidjeti američkom predsjedniku i njegovim kolegama

Milijuni tweetova letjeli su u posljednjim danima prije predsjedničkih izbora u SAD-u 2016. godine. U ključnim državama koje su donijele pobjedu Donaldu Trump, imali su veću vjerojatnost nego bilo gdje drugdje u Americi da šire poveznice s lažnim vijestima i hiper-politiziranim sadržajima iz ruskih izvora i WikiLeaksa, pokazuje novo istraživanje objavljeno u četvrtak od strane sveučilišta Oxford.

U cijelom SAD-u tijekom tog razdoblja, prosječno je jedna polarizirajuća priča objavljena za svaku priču koju je proizvela profesionalna novinska organizacija. Međutim, lažne vijesti s Twittera imale su veće koncentracije od nacionalnog prosjeka u 27 država, od kojih su 12 bile odlučujuće države, uključujući Pennsylvaniju, Floridu i Michigan, gdje je Trump osvojio tanku većinu.

Paul Horner Paul Horner Top News Najveći tvorac lažnih vijesti pronađen je mrtav

Iako je nejasno kakav je učinak takav sadržaj u konačnici imao na birače, nova studija samo produbljuje zabrinutost oko toga kako su na izbore 2016. godine mogle utjecati neželjene snage na Twitteru, Facebooku i drugim društvenim medijima. "Mnogi ljudi koriste te platforme kako bi pronašli vijesti i informacije i tako oblikuju svoje političke identitete i ponašanje", kaže Samantha Bradshaw, glavna istraživačica za Oxfordov računalni projekt koji prati strategije dezinformacije širom svijeta od 2014. "Mogu smanjiti kvalitetu informacija, a time smanjuju kvalitetu demokracije".

Napori režima Vladimira Putina bili su među polarizirajućim sadržajem zabilježenim u novoj Oxford studiji. "Znamo da su Rusi puno uložili u društvene medije", izjavila je Bradshaw za Mother Jones, govoreći o izvješćima o Facebookovim oglasima koje su kupili ruski agenti, kao i sofisticiranoj obuci ruskih dezinformacijskih radnika detaljno opisanih u još jednoj nedavnoj studiji od strane tima.

Sumnjivi sadržaj na Twitteru u novoj studiji također je sadržavao polarizaciju videozapisa s YouTubea, uključujući i one koje je proizvela RT mreža pod kontrolom Kremlja koja su prenesena bez ikakvih podataka koji su ih mogli identificirali kao ruski proizvod. Svi videozapisi s usluge YouTube kasnije su uklonjeni, tvrdi Bradshaw; nije jasno je li korisnici izbrisali račune ili je YouTube uklonio sadržaj.

Anthony Weiner Anthony Weiner Top News Doveo je Trumpa u Bijelu kuću, a sad ide u zatvor

Oxfordovi istraživači uhvatili su 22 milijuna tweetova od 1.-11. Studenog 2016. godine, te su proučavali skup podataka kako bi bolje razumjeli utjecaj dezinformacije na američke izbore. Tim je također analizirao propagandne operacije u više od dvadesetak zemalja, kombinirajući izvješća pouzdanih izvora i think tankova i provjeravajući taj podatak sa stručnjacima na terenu. Njihovo nedavno istraživanje ima dodatna otkrića o tome kako dezinformacija djeluje u društveno-medijskoj dobi, uključujući i iz Moskve.

U istraživanju ruskih propagandnih napora usmjerenih na domaće i međunarodne publike, istraživači iz Oxframa otkrili su dokaze o povećanju vojnih rashoda za operacije društvenih medija od 2014. godine. Također su saznali za sofisticirani sustav obuke za radnike koji su zaposleni u Putinovom dezinformativnom aparatu: "Oni su uložili milijune dolara u obuku osoblja i postavljanje ciljeva za njih", kaže Bradshaw. Opisana je radna okolina u kojoj se predviđa obuka engleskog za poboljšanje poruka za zapadnu publiku: Supervizori predaju tematske točke razgovora kako bi se uključili u koordiniranu razmjenu poruka, uređuje se sadržaj, a najbolji dobivaju nagrade.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 08:21 15.Listopad 2017.

    I opet Rusi,kriva adresa.