Top News
2204 prikaza

Otkad Plenković vodi Vladu, HDZ-ovci su malo shizofreni

Prosvjed povodom posjeta Aleksandra Vučića Hrvatskoj
1/5
Luka Stanzl/PIXSELL
Nitko kao Srbijanci ne može Hrvate zaokupiti tako da zaborave na stvarne probleme

Prije posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj javnost je bila na rubu živčanog sloma zbog novog vrhunca afere Agrokor – zbog basnoslovnih honorara koje inkasiraju Ramljak, njegova bivša firma i još neka probrana ekipa. Posljednjih dana omča se opasno stezala oko vrata Ramljakova, oko vrata potpredsjednice vlade Martine Dalić i još nekih umočenih, no onda je na vrata banuo Vučić i svi su zinuli na njega, kompletna hrvatska javnost. I Dalićeva, Ramljak i ostali mogli su odahnuti.

Nitko kao Srbijanci ne može Hrvate zaokupiti tako da zaborave na stvarne probleme i međusobne nesuglasice. Nitko kao Srbijanci ne može natjerati suprotstavljene političke struje u Hrvatskoj da gude skladno poput dobro uštimana orkestra. Dovoljno je bilo da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić provede u Zagrebu pola sata, i Agrokor je postao dijelom prethistorije, a HDZ, SDP i Most gudili su prema istim notama.

Prosvjed povodom posjeta Aleksandra Vučića Hrvatskoj, Željko Sačić | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Luka Stanzl/PIXSELL

Za zastupnika HDZ-a Josipa Đakića Vučić nema što tražiti u Hrvatskoj jer je, veli, on deklarirani četnik koji je imao pretenzija na hrvatski teritorij i jer se nije ispričao zbog nečega što je izgovorio devedeset i neke u okupiranoj Glini. Mostovac Miro Bulj misli slično, veli da je Vučić Šešeljev pomoćnik, da je kriv za ono što se događalo u Hrvatskoj, i da mu je mjesto u Remetincu.

Orkestru se pridružila i SDP-ova violina Bojan Glavašević, zagudivši da je Hrvatska ponižena, jer u Hrvatskoj boravi Vučić koji dokazano nije naš prijatelj. Đakić i Bulj dali su si povrh svega truda da prisustvuju protestu na Jelačić placu organiziranom povodom Vučićeva dolaska. S Buljevim učešćem na protestu sve je više, manje u redu. Što se Đakića tiče, nije jasno koji je točno Đakić bio na protestnom skupu: Đakić saborski zastupnik HDZ-a, Đakić predsjednik HVIDRA-e, ili naprosto građanin Đakić.

Primijećeno je, naime, otkako Plenković vodi HDZ i vladu, da su mnogi HDZ-ovci i njihovi koalicijski partneri počeli patiti od endemskog oblika shizofrenije, da su jednom ovo, drugi put ono, pa bi bilo dobro da unaprijed obavijeste javnost kada u kojem obliku nastupaju, da se izbjegnu mogući nesporazumi.

Andrej Plenković, Milan Kujundžić Metla u Vladi Top News Plenkijeva crna lista: Četiri ministra lete iz Vlade

Kakvih je, recimo, bilo sa savjetnikom ministrice kulture stanovitim Ilčićem, koji je bulaznio nešto o ženskim hormonima, ali je iz ministarstva odaslano objašnjenje da to nije bulaznio javni dužnosnik u Ilčiću, već violinist u njemu. To pojašnjenje iz ministarstva također je bulažnjenje, no u Hrvatskoj bulažnjenja odlično prolaze, to je vrlo tražena roba.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srbijanskim predsjednikom hrvatska predsjednica, zanimljivo, nije bulaznila, već se jasnim riječima osvrnula na spomenuti protestni skup. Kazala je: "Ne smijemo dopustiti da nam pojedinci s rubova političkog spektra diktiraju politiku. Politiku, međudržavne odnose trebamo diktirati mi, državnici i ogromna većina naših građana koja podržava posjet predsjednika Vučića Hrvatskoj".

Ponovila je to i na svečanoj večeri i pritom se ispričala Vučiću i delegaciji ako su doživjeli neku neugodnost. Njezine riječi šokirale su Đakića koji je, što vam je podsvijest, u likovima s ruba prepoznao sebe i Stevu Culeja, pa je podsjetio predsjednicu da ju je "veteranska populacija" izgurala na Pantovčak i da će ta "populacija razmisliti hoće li ona i dalje imati njihovu potporu".

Prosvjed povodom posjeta Aleksandra Vučića Hrvatskoj, Josip Đakić | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Luka Stanzl/PIXSELL

Premijer Plenković, koji uopće nije bio oduševljen hrvatsko-srbijanskim susretom na vrhu, nije komentirao izjavu hrvatske predsjednice o političkim marginalcima. No zato je okupljene na Jelačić placu, koji izvikivali ustaški pozdrav i koji su dubrovačku zastavu što visi na hotelu Dubrovnik proglasili srpskom, četničkom zastavom – premijer Plenković nazvao "ljudima koji su jasno artikulirali svoj stav o čelniku susjedne zemlje". 

Važno je reći da je na Jelačić placu protestirao samo mali dio HDZ-ova šatorskog krila, moglo bi se reći da je doista riječ o trećepozivnicima, petoešaloncima. Glavne šatoraške face, Klemm, Glogoški i Medved glatko su odbili poziv da dođu na Jelačić plac, jasno je i zašto – namireni su, siti, napojeni, u toplome. I što je najvažnije – na vlasti je HDZ. A ovi što su izišli na hladni zagrebački trg i koje policija nije pustila na Markov trg, oni će već sutra zaboraviti na predsjedničino omalovažavanje.

Već sutra će se opet rascvasti stara ljubav začeta u šatoru u Savskoj. Shvatit će da je predsjednica rekla to što je rekla ne zato što to ona doista misli, već zato što je morala, to je bila taktička varka, dok su zapravo i oni i ona pobjednici, većina u ovoj zemlji, mainstream, zar nisu prije nekoliko godina srušili obojicu, i socijaldemokratskog predsjednika i socijaldemokratskog premijera.

Martina Dalić i Andrej Plenković Napokon Ekonomix Dalićka priznala: "Odgovorna sam za lex Agrokor"

Hrvatski desničari su kokošji soj i već sutra će zaboraviti što je rečeno jučer. Već danas predsjednica tvrdi da nije rekla ono što je rekla, da je to trganje iz konteksta, smola u ušima, komunikacijski šum, ili nešto slično. A HDZ-ov saborski zastupnik Stevo Culej zna dobro na koga je predsjednica mislila kad je govorila o marginalcima, i tko maršira Zagrebom kad je HDZ na vlasti.

Naravno, nisu to on, Klemm, Glogoški, Medved i kompanija, koji marširaju samo kad je SDP na vlasti, već to, veli Culej, marširaju Dražen Keleminec i A-HSP, i na njih je mislila predsjednica. A što se šatoraša tiče, nastavlja Culej, "oni su uvijek imali podršku ove predsjednice, za razliku od drugih predsjednika. Puno su kilometara, truda i volje potrošili da bi ona bila predsjednica i da bi uklonili prošlog predsjednika". 

Nema, dakle, zime za buduće odnose. Ovo što se proteklih dana događalo između Pantovčaka, Markova trga i Šatora, to je samo sitna obiteljska svađa. U budućnosti možemo i dalje očekivati savršenu suradnju HDZ-a i šatoraša u, kako to lijepo Culej kaže, uklanjanju političkih protivnika.  

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 12:20 18.Veljača 2018.

    na vlasti nije posrnuli i anemični hadeze, nije ni njihov koalicijski partner, pupovčev srpski esdees, već uhljebnički, protuhrvatski haenes. toliko su moćni da čovjeka sa srednjom prometnom školom (šofer) mogu instalirati za konzula u new yorku.