Top News
4036 prikaza

Otete pomorce pirati često muče do iznemoglosti

Tanker usred mora
1/3
Thinkstock
Nakon više od mjesec dana, hrvatski pomorac s broda MV Glarus poletio je iz Nigerije za Švicarsku

Presretni smo što vas možemo informirati da je svih dvanaest članova posade, koje je 22. rujna kod Lagosa u Nigeriji otela kriminalna grupa, sada oslobođeno. Nakon liječničkog pregleda svi su sada na putu prema svojim zemljama i svojim obiteljima", napisali su u izvješću iz švicarske brodarske tvrtka Massoel, koja je vlasnik broda MV Glarus.

Krajem rujna nigerijski pirati napali su brod tako da su prerezali zaštitnu žicu kako bi se domogli tereta. Brod je prevozio pšenicu kroz prolaz od Lagosa do Port Harcourta. Dvanaest od četrnaest članova posade tada je oteto i zatočeno. 

Odmah su informirane sve nadležne službe, a Massoel je surađivao s najiskusnijim profesionalcima kako bi osigurali sigurno oslobađanje svojih pomoraca. 

J. Paul Getty J. PAUL GETTY Life Unuka nije htio spasiti, ali je na tepihe trošio bogatstvo

"Detalje same operacije nećemo otkrivati jer bi u suprotnom to samo potaklo više ovakvih kriminalnih radnji ", rekli su iz Massoela, koji su rekli da pozdravljaju hrabrost posade i da će im pružiti svu podršku u nadolazećim mjesecima.

Među oslobođenima je i hrvatski član posade, koji u nedjelju ujutro krenuo iz Nigerije za Švicarsku, odakle će se vratiti kući u Hrvatsku.  

"S obzirom na uvjete u kojima su boravili mjesec dana, zdravstveno stanje mu je dobro. Koliko znamo, ukrajinski pomorac je bio ozlijeđen prilikom otmice, ali ništa ozbiljno. Vrlo skoro će se javiti i obiteljima, čim stignu u Švicarsku. Onda će biti poznato i više detalja - kazao je glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan. 

Ni piratski napadi u teritorijalnim vodama Somalije, na istočnoj obali Afrike, nisu rijetkost. Još se svi sjećaju slučaja kad je gotovo 5 godina 26 mornara s broda Naham 3 bilo zatočeno u Somaliji, da bi ih gusari pustili na slobodu u zamjenu za relativno malu svotu novca. Stoga nerijetko brodovi imaju vlastitu oružanu zaštitu.

Gusari modernog doba predali su taoce dobrotvornoj organizaciji Oceans Beyond Piracy (OBP) u kolovozu 2017. godine, čime je završeno mučenje zatočenika. Prvi korak bio je objavljivanje fotografije svih zatočenika koji su držali papir s dogovorenim kodom

Drugi korak bilo je potpisivanje ugovora. "Dobili smo konačnu potvrdu o životu mornara, zatim smo im jednostavno dali ugovor", ispričao je John Steed iz OBP-a za Business Insider.

22. listopada 2017., svih 26 mornara je pušteno na slobodu čime je okončano drugo najdulje zatočeništvo u rukama somalskih gusara. Steed je dosta detaljno ispričao kako je išao proces oslobađanja taoca. "Odradili smo nešto čega se ni specijalna policija ne bi posramila", pohvalio se Steed.

2011. godine je oko 700 taoca bilo u rukama somalijskih gusara kada su oni bili na vrhuncu moći, a ogroman novac od otkupnina i osiguranja se slijevao u ratom uništenu Somaliju. U to vrijeme je otimanje taoca bilo dobro uhodan posao i stabilan izvor prihoda gusarima.

"Osiguravajuće kuće i brodarske kompanije mogle su se brinuti za svoje zaposlenike. Plaćali su ogromne otkupnine koje su na kraju naplaćivali od osiguravajućih kuća i svi su bili sretni i zadovoljni", prisjeća se Steed.

Međutim, neke otkupnine nisu plaćane. Ponekad je brod oštećen u napadu, ponekad je posada zatočena na obali i odjednom bi se gusari našli praznih šaka. "Jadni mornari su zatočeni u Somaliji, a gusari misle da će netko platiti otkupninu za njih. Zbog toga su ih tako dugo držali", ispričao je Steed.

Naham 3 ribarski je brod pod tajvanskom zastavom, a posada je dolazila iz svih zemalja jugoistočne Azije. U ožujku 2012. godine su plovili južno od Sejšela, a na brodu je bilo 29 članova posade. Kada su ih gusari napali, kapetan se pokušavao oduprijeti, ali su ga gusari ubili. Tijekom zatočeništva su još dvojica mornara podlegla bolesti.

Godinama je Steed pokušavao nagovoriti gusare da puste zatočene mornare. Pregovori su išli sporo i u kolovozu prošle godine činilo se da su propali i da je sudbina otetih mornara bila zapečaćena. Međutim, ove godine došlo je do velikog preokreta.

Nigerija, ilustracija Boko Harama TRAGEDIJA Top News 'Teroristi su oteli sirotinju pa nikoga nije briga"

Steed kaže:""Doslovno smo im dali ugovor kojeg su potpisali. Promatrači su bili po jedan mornar iz svake od država, lokalne vjerske vođe i tako dalje. Naravno da to nije obvezujući ugovor, ali sami potpis ih je natjerao da se ponašaju ozbiljno".

Tada su počeli dogovori o lokaciji preuzimanja i tih nekoliko tjedana bilo je najteže. Svaka, pa i najmanja stvar, koja bi krenula po zlu mogla je značiti smrt taoca. Uspjeli su dogovoriti let UN-ovog zrakoplova gdje su ih trebali čekati taoci.

Taoci su bili sigurni i ubrzo su svi sretno odletjeli iz Somalije. U danima nakon njihovog oslobađanja počele su izlaziti priče o zarobljeništvu. Steed prepričava kako je bilo lažnih smaknuća, mučenja i premlaćivanja.

Liječnici su ustvrdili da su oslobođeni taoci dosta zdravi, ako se uzme u obzir da su proveli u zarobljeništvu četiri i pol godine. Psihološke posljedice tek će osjetiti, a stručnjaci su uvjereni da postoji realna mogućnost da oslobođeni taoci počnu pokazivati simptome PTSP-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.