Top News
8616 prikaza

Otac fašizma vraća se u Rijeku

Gabriele D'Annunzio
public domain
Okorjeli ekstremisti i provokatori spremaju pravu seriju ekscesa u situaciji gdje bi sve trebalo biti dostojanstveno

Talijanski fašisti i ekstremni desničari bi stalno nekuda marširali. Najvažniji, barem za Hrvatsku, marš dogodio se 1919. godine kad je b pohodio Rijeku i tako označio početak talijanske okupacije koja je završena tek krajem Drugog svjetskog rata.

Kako neki dijelovi talijanske političke scene i danas slave D’Annunzija, pa čak i šalju djecu u posjet njegovoj rezidenciji, bit će zanimljivo promatrati kako će nedavne događaje popratititi nova vlast.

Naime, Bruno Guerri , direktor Fondacije Vittoriala della Italiani koja se brine za očuvanje uspomena na D’Annunzijev lik, najavio je svoj "marš" na izložbu u Rijeci povodom stote obljetnice D’Annunzijeva pohoda na taj hrvatski grad. Istog dana, 12. rujna, na poziv Zajednice Talijana Rijeke u njihovim prostorijama trebao bi predstaviti knjigu “Disobedisco” koja je prateća knjiga tršćanske izložbe o D’Annunziju.

Na dan kada je D’Annunzio 1919. okupirao Rijeku na poziv talijanskih Fiumana i na dan kada je u Trstu najavljeno svečano postavljenje njegove skulpture na Trgu burze.

Simbolike napretek.

Gabriele D'Annunzio D'Annunzio Kultura Prvi se nazvao "Duce", a onda mu je Mussolini ukrao "izum"

Kao dodatnu provokaciju, Guerri je već ranije zahtijevao da riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu uruči repliku glave riječkog orla koju su D’Annunzijevi vojnici odsjekli s gradskog tornja po ulasku u grad.

Zahtijevao je Guerri čak i da ga organizatori izložbe D’Annunzijeva mučenica uključe u službeni program, valjda kako bi ponudio svoje viđenje fašističke okupacije grada. Organizatori su se pristojno zahvalili na ponudi i još pristojnije ju odbili.

Kad uzmemo u obzir da se okupacija Rijeke personificira kroz lik grada kao žene, upućujući na mnoge d’Annunzijeve ljubavnice koje su po okončanju veze bile iscrpljene fizički i emocionalno, baš poput Rijeke, razumljivo je i zašto je Guerri dobio odbijenicu.

S druge strane granice, u Trstu, on je rado viđen gost. Neslužbeno, talijanski diplomati nisu pretjerano sretni ovakvim provokacijama, ali teško mogu zaustaviti namjere tršćanskog gradonačelnika o postavljanju spomenika D’Annunziju, pogotovo kad uzmemo u obzir da je ekstremni desničar Matteo Salvini tek nedavno maknut s vlasti u Italiji.

Gabriele D'Annunzio D'Annunzio 3 Kultura Otac fašizma: Umro je ovisan o kokainu i sa sifilisom

Određeni izvori uvjereni su da je sve to tek dio Salvinijevog narativa, kojim je on za 19.10. najavio “Novi pohod na Rim” po uzoru na Musolinija, a kojim će pokušati srušiti novu vladu.

Važno je napomenuti da se D’Annunzio nikad nije deklarirao kao fašist, ali ga je povijest ubilježila kao duhovnog tvorca i kuma fašizma zato što je njegova vladavina Rijekom postala predloškom za prvo razdoblje Mussolinijeve vladavine Italijom.

A njegov privatni život...

U tajnom D’Annunziovu muzeju nalaze se pisma ljubavnicama, muške haljine s rupom strateški izrezanom na međunožju jer je odlučio da svoje ljubavnice neće izlagati staračkoj koži, ali je ovako pristup ključnom komadu njegova “karaktera” ipak bio neometan. Kako je skupljao predmete, tako je skupljao i žene.

I dok se predmeta teško odricao, žene je brzo odbacivao, bez obzira na to što bi one koje s njim pristale ići u krevet odlikovao.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 19:51 12.Rujan 2019.

    Nakon prvokacija u Rijeci i Trstu antikomunisti i ljubitelji Pavelića će pisati prosvjedne note i litanije Italiji.