Top News
1828 prikaza

Osvetnica iz Argentine: Progoni huligane i nasilnike

Patricia Bullrich
AGUSTIN MARCARIAN/REUTERS/PIXSELL
Uporno i otvoreno zagovara stroge kazne za nasilje navijača, te se angažirala u traženju napadača na hrvatske navijače

Argentinska ministrica sigurnosti nastavila je s otkrivanjem i javnim objavljivanjem identiteta navijača Argentine koji su u Rusiji napadali navijače Hrvatske pa je u utorak na društvenim mrežama objavila fotografije novog muškarca čime je broj optuženih porastao na pet, piše Hina.

"Video je jasan. Patricio Eisenberg je osoba koja udara hrvatskog državljanina. Rusija je pokrenula kazneni postupak te mu oduzela navijačku akreditaciju. Mi ćemo ga izbaciti s argentinskih stadiona. Odlučno nastavljamo sa svakim tko se služi nasiljem na stadionima i izvan njih", napisala je ministrica Patricia Bullrich na Twitteru.

Ona je prošli tjedan na isti način objavila imena i fotografije četvorice muškaraca koji su, kako su otkrile kamere na stadionu, udarali dvojicu navijača Hrvatske od kojih je jedan bespomoćno ležao na tlu dok su ga "cipelarili". Incidenti su dogodili nakon što je Hrvatska s 3-0 pobijedila Argentinu u drugom kolu Svjetskog prvenstva, gurnuvši svjetske doprvake na rub ispadanja.

Posebno je zanimljivo da je Bullrich još prije prvenstva potpisala memorandum o suradnji na sprječavanju izgreda na stadionima s Rusijom. Tamošnjem ruskom veleposlaniku Viktoru Koronelliju je dala podatke o nekih 3.000 argentinskih navijača sa zabranom ulaska na stadione i utakmice svjetskog prvenstva zbog nasilnih izgreda.

Papa Franjo PROBLEMI Top News Svađa: Zašto Papa ne želi posjetiti rodnu Argentinu

Bullrich ima dugo iskustvo u politici, ali zanimljiva je i njena karijera u jednoj specifičnoj organizaciji, Peronistima. Dosta dugo vremena se govorkalo da je povezana i s Montonerosima, terorističkoj organizaciji Peronove stranke, i to najviše zbog bliskog srodstva s dvojicom visokih članova Montonerosa.

Nakon povratka demokracije u argentinsku politiku Bullrich se priključila Stranci pravaša, koju je poslije Drugog svjetskog rata osnovao Juan Peron i njegova supruga Eva. Početkom devedesetih je Patricia postala tajnicom stranke, a kasnije je izabrana u parlament na listi iste stranke. Iako je 1995. proglašena zastupnicom godine, već 1997. je napustila stranku i parlament. Jedno vrijeme je radila za lokalne vlasti Buenos Airesa gdje je radila na projektu građanskog hvatanja zločinaca u četvrti Hurlingham koji je stekao značajnu slavu zbog svog uspjeha.

Nakon izlaska iz Peronističke politike, osnovala je svoju strnaku koja je u nekoliko koalicija sudjelovala u vlasti. 1999. godine je podržala predsjednika Fernanda de la Rua i on ju je imenovao za šeficu čitavog argentinskog zatvorskog sustava. Dvije godine kasnije je imenovana za ministricu rada, a kasnije iste te 2001. godine je dobila poziciju ministrice socijalne skrbi. Tijekom svog mandata je predvodila plan za smanjanje plaća državnim zaposlenicima, ali i državnih mirovina. 

Dok je bila ministrica rada je predvodila zahtjevne pregovore sa sindikatima i jedan od sindikalnih vođa ju je pogrdno nazvao la piba, što bismo mogli prevesti kao djevojčura.

Pred sami kraj 2015., nakon pobjede Mauricia Macrija, objavljeno je da je ona nominirana za poziciju ministrice sigurnosti. Prema svemu sudeći, trudi se održati odličnu komunikaciju sa svojim sugrađanima i redovito objavljuje izvještaje o policijskim akcijama putem Twittera gdje ima gotovo milijun sljedbenika. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.