Top News
11394 prikaza

Osudio je Mamića, a prije njega generale, branitelje...

Darko Krušlin
Davor Javorovic (PIXSELL)
Suca Darka Krušlina u Osijeku znaju kao suca koji vrlo često dobiva teške i 'pipkave' slučajeve

Braću Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića te Milana Pernara na zatvor je osudio osječki sudac Darko Krušlin uz članove sudskog vijeća Miroslava Rošca i Miroslava Jukića. Darko Krušlin najmlađi je kazneni sudac na Županijskom sudu u Osijeku, 52 su mu godine. Na glasu je kao izuzetno stručan i korektan, ali i sudac u čijoj sudnici nema izvrdavanja ili odugovlačenja, piše Večernji list.

Krušlin je uspio pripitomiti Zdravka Mamića, koji je najavljivao dar-mar u sudnici kada mu je počeo suđenje u Osijeku.

"Bio sam obavezan čuvati tajnost postupka, ali sada mogu otvoreno reći da je to politički montirani proces temeljen na zločestim konstrukcijama. Budite sigurni da ću idućem u razdoblju uveseljavati medije i hrvatski puk. Onda ću pričati što je prava istina", bilo je to Mamićevo obećanje.

Županijski sud u Osijeku Sude nam Life Hrvatski suci: "Najbolji među nama ne napreduju!"

Međutim, Mamić je uveseljavao, kako je rekao, puk, uglavnom na cesti ispred suda, gdje je nakon skoro svakog ročišta držao Castrovske mitinge i monologe o tome kako je žrtva progona. Uspijevao je Mamić povremeno izvesti show i u sudnici, ali sudac Krušlin mu nikad nije dao da se previše razmaše.

U nekoliko navrata Krušlin je Mamiću morao prijetiti novčanim kaznama i izbacivanjem iz sudnice, no niti jednom nije posegnuo za tim mjerama. Novinari koji redovito prate rad Županijskog suda u Osijeku za Novi list su ispričali da se najvjerojatnije radilo o taktičkom potezu. Prema njihovom mišljenu, Krušlin je znao da je Mamić ovo suđenje neprestano nazivao politički motiviranim procesom u kojem mu sustav pakira veliku robiju, i zato mu nije želio pružiti dodatnu priliku za izigravanje žrtve.

Darko Krušlin | Author: REUTERS REUTERS
Krajem ožujka prošle godine Krušlin je zbog afere Sibinj umirovljenom generalu Mladenu Kruljcu izrekao presudu od godinu dana zatvora te nadoknadu štete državi od 67.459, preinačenu u rad za opće dobro. U toj je općini udaljenoj osam kilometara od Slavonskog Broda 2007. došlo do sumnjive preprodaje zemljišta u gospodarskoj zoni, a Kruljac se našao među šestoricom okrivljenika zato što je zapovijedio inženjerijskoj postrojbi vojske da uredi cestu na tom području. Bilo je to drugo suđenje za spomenutu aferu, s time da je Kruljac na prvom dobio osamnaest mjeseci zatvora, i to bezuvjetno.

Krušlin je inače sudac kojeg u Osijeku znaju kao suca koji na stol vrlo često dobiva teške i 'pipkave' slučajeve, kao i presude koje je odbio Vrhovni sud Republike Hrvatske.

U ponovljenom suđenju za aferu Dijagnoza 2, Krušlin je izrekao zatvorske kazne lažnim invalidima Domovinskog rata i osobama koje su im potvrđivale odgovarajuću dokumentaciju. Sedmorka optuženih proglašena je krivom zbog zloporabe položaja i ovlasti, primanje mita te udruživanje radi počinjenja kaznenih djela kojima je državni proračun, zbog protuzakonitog omogućavanja statusa ratnih vojnih invalida većem broju osoba, oštećen za 3,2 miljuna kuna.

Pod njegovim predsjedanjem sudskim vijećem izrečena je i najviša kazna u povijesti Županijskog suda u Osijeku. Zbog okrutnog ubojstva osječkog odvjetnika i člana Društva hrvatskih književnika Luje Medvidovića u siječnju 2013., Krušlin je optuženog Roberta Rubića osudio na maksimalnih četrdeset godina zatvora. Zločin je počinjen u Medvidovićevom uredu, a na njegovom tijelu pronađeno je 105 ubodnih i reznih rana zadanih nožem, piše Novi list.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar hohmann
    hohmann 08:16 07.Lipanj 2018.

    Bravo gospodine Darko Krusline samo dalje tako zelim ti sve najbolje mnogo pozdrava iz Njemacke. hohmann-kelava

  • martinska2 22:55 06.Lipanj 2018.

    Kamo sreće dasu nam svi hrvatski sudci ovakovi puno manje bi bilo lopovluka