Top News
524 prikaza

Osuđeni ubojice ruskog disidenta Borisa Nemtsova

Boris Nemcov
Laura Lean/Press Association/PIXSELL
Godinama je bio među najglasnijim kritičarima Putina i Kremlja, a ostali su i dalje brojna neodgovorena pitanja

Ruski sud u četvrtak je osudio petoricu muškaraca za ubojstvo ruskoga oporbenog čelnika Borisa Nemtsova, dvije godine nakon što je političar ubijen nadomak Kremlja. 

Nemtsov, jedan od najglasnijih kritičara predsjednika Vladimira Putina, ubijen je 2015. na mostu blizu Kremlja dok je šetao gradom sa svojom partnericom. 

Tada pedesetpetogodišnji Nemtsov aktivno je i temeljito proučavao ulogu Rusije u Ukrajini. Njegovo ubojstvo bilo je jasna poruka oporbenim ruskim političkim krugovima.

Nakon osmomjesečnog saslušanja sud je u četvrtak za njegovo ubojstvo osudio petoricu Čečena. Među njima je i nekadašnji borac u čečenskom sukobu Zaur Dadajev, koji je, kako je kazano na sudu, povukao obarač. 

Četvorica ostalih osuđenika proglašena su njegovim suučesnicima. Za ubojstvo Nemtsova obećano im je 15 milijuna rubalja. 

Nemtsovljevi pristaše pozdravili su presudu, no smatraju da su Dadajev i ostala četvorica osuđenika tek sitni operativci. Smatraju i da je slučaj ostao neriješen, jer oni koji su naredili ubojstvo, financirali ga i organizirali nisu uhićeni. 

"Ovo je najveći zločin stoljeća, a stvarni organizatori ubojstva - oni koji su ga naredili, nisu uhićeni", rekao je nakon izricanja presude odvjetnik kćeri pokojnoga ruskog političara Nemtsova, Vadim Prohorov. 

"Ruska vlada nije bila spremna 'pročešljati' suradnike čečenskoga lidera Ramzana Kadirova", smatra Prohorov koji je uvjeren da je jedan od 'mozgova' ubojstva bio blizak suradnik čečenskoga čelnika. 

Žana Nemtsova, kći ubijenoga političara nekoliko puta je kazala da želi da se pred sudom ispita Kadirov, čovjek koji sebe naziva "Putinovim vojnikom". No on od početka negira navode o osobnoj umiješanosti u zločin i nikad se nije pojavio pred sudom. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.