Top News
2964 prikaza

Orban tajno prima izbjeglice iz Venezuele uz jedan uvjet

Bijeda u Venezueli
REUTERS
Jedan je medij razotkrio dolazak Venezuelanaca, a Mađarska je imigrante zamolila da ne pričaju s medijima

Antiimigrantski orijentirana Mađarska, ispostavilo se, prima izbjeglice iz Venezuele. Oko 350 ih je već stiglo, a avionske je karte platila država.

Još barem 750 ih je na listi, čekaju u Caracasu, a možda ih još uslijedi.

No, ima caka. A to je da svi koji se prijave moraju imati mađarsko podrijetlo, koliko god daleko bilo.

Iako se glasnogovornici mađarske vlade trude to prikazati kao "dolazak kući", gotovo nitko nije rođen u Mađarskoj, a kamoli da priča jezik.

Većina ih je u Venezuelu emigrirala u dva vala. Prvi, nakon Drugog svjetskog rata, ima veze sa režimom Miklosa Horthya, koji je bio na strani nacističke Njemačke. Mnogi od involviranih predavali su mađarske Židove nacistima.

Vrlo drugačija skupina, od oko 400 ljudi uslijedila je 1956. nakon propale revolucije, a uključuje i neke koji su se borili protiv Sovjeta na barikadama u Budimpešti.

U međuvremenu, ubrojivši i potomke, narasli su na nekoliko tisuća. Mnogi mladi u Venezueli koji nemaju mađarsko podrijetlo bili su privučeni tom zajednicom u Caracasu, jer je uvijek nešto organizirala.

Tek kad je situacija 2017. postala kritična, i ruku pod ruku su došli glad i nasilje, zajednica se počela organizirati i tražiti pomoć od matice.

Viktor Orban Atmosfera straha Kultura "Moja Mađarska neonacistička je rupa Europe"

Ovih 350 koji su stigli su lijepo primljeni. Upisani su na tečajeve jezika, dobili su smještaj i nešto novca za integraciju u prvih 12 mjeseci.

Ironija svega toga jest da je program sastavio tim Fidesza, stranke koja se žestoko protivi imigraciji protekle četiri godine.
Nacionalistički premijer Viktor Orban kampanju je sastavio na temelju upravo toga - antipatije i opozicije bilo kakvoj vrsti imigracije u EU tj. Mađarsku.

To su popratili plakati i oglasi koje je EU osudila jer "izvrću istinu" i žele "oslikati crnu sliku tajne urote koja želi dovesti još migranata u Europu".

Većina programa za integraciju izbjeglica ukinuta je 2016. i 2017. godine. Samo 94 osobe dobile su azil u Mađarskoj u prvih devet mjeseci 2018. godine. Još 290 je dobilo neki oblik zaštićenog statusa.

Jedan je medij razotkrio dolazak Venezuelanaca, a Mađarska je imigrante zamolila da ne pričaju s medijima. 

"Mađarska je jasno rekla kako će biti teško komunicirati radi njihove vlastite histerične anti-migracijske kampanje", rekao je jedan Venezuelanac koji je već siguran u Mađarskoj, i zamolio je da se njegovo ime ne koristi.

Rekao je i kako oni inzistiraju na riječi repatrijacija. 

Za njih se na početku zalagao zamjenik premijera Zsolt Semjen.

"Bilo je teško uvjeriti vlasti koliko je teška situacija tamo, i da prosječna plaća jedva pokrije jedan obrok", rekao je izvor.

"Nismo postali izbjeglice laka srca. Posebno mi koji smo kao izbjeglice i došli u Venezuelu. Znali smo da možda izgubimo naš cjeloživotni rad, stanove, sve što imamo i što smo u Venezueli stekli".

Aviokarte i transport na aerodrom je sredila mađarska ambasada u Ekvadoru i niz dobrotvornih organizacija.

Prvi Venezuelanci koji su došli, došli su u travnju 2018. i duboko su, kažu, zahvalni Mađarskoj.

No začudna anti-migrantska atmosfera koju potiče Orbanova vlada dovela je do nekih tragikomičnih scena. Kada su smještenu u nekada turistički resort imena Balatonoszod, lokalni su Mađari stavili daske na prozore i zvali policiju jer su vidjeli "tamnopute" ljude na cesti.

"Istina je da dio nas ima tamniju kožu. Ali ima nekih koji su više Mađari od Mađara".

Godinu dana kasnije, djeca su tečna u jeziku, i dobro integrirana u škole. 

"Vole slobodu da izađu na ulice, slobodu da uče, da budu svoji pa čak i da budu egzotični", kaže jedan roditelj. No brige muče i more starije među njima.

Školski sat NOVI KURIKUL Top News Potpuni mrak: Susjedi u školama predaju fašizam

"Što će biti kad godina dana prođe. Nemamo pravo na svoje penzije ovdje", kažu. 

To je problem koji pokušava riješiti i mađarska vlada. Opozicija ih proziva za licemjerje jer uzimaju ljude iz Venezuele, a odbijaju Sirijce, Iračane i Afganistance.

U Venezueli se pak boje da će ti napadi smanjiti želju države da pomognu ostatku građana koji žele pobjeći. 

Čak primjećuju da se priljev usporio, kao da Mađari procjenjuju hoće li se nova vlast u Venezueli održati ili pasti.

Prema zakonima koji su doneseni 2018., organizacije i individualci koji pomažu migrantima mogu biti kažnjeni čak kaznom zatvora ili im se može oduzimati 25 posto prihoda.

Opozicija se šali kako bi u ovom slučaju vlada trebala kazniti sama sebe.

"Ako Maduro padne i makne se, hoćete li se vratiti u Venezuelu", pita novinar BBC-ja svoj izvor.

"Naravno, to je moj dom", odgovara izvor. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.