Top News
4835 prikaza

Orban izgubio bitku, nitko ne zna što sada slijedi Europi

Viktor Orban
FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL
Čak je i europska desnica (EPP) većinski zaključila da je Orban ozbiljna prijetnja Uniji i načelima na kojima je nastala

S 448 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih, eurozastupnici su izglasali kritičko izvješće o Mađarskoj koje sada definitivno "raščišćava" put aktivaciji nikada do sada iskorištenog članka 7 koji bi zemlji članici, u ovom slučaju Mađarskoj, oduzeo prava koja ima kao članica EU, poput prava glasa u europskim institucijama.

Generalni je zaključak da Orbanova vlada ne poštuje europske vrijednosti. Rezultat ukazuje na to da su protiv Orbana  glasali i brojni zastupnici kluba njegove Europske pučke stranke (EPP). U EPP pripada Orbanov Fidesz, a tamo su i tri europarlamentarke - Dubravka Šuica (HDZ-EPP), Marijana Petir (nezavisna-EPP) i Ruža Tomašić (HKS-ECR) koje nisu glasale za to da se Orbana disciplinira.

Tomašić je, poput Orbana, otvoreni euroskeptik iako dobiva plaću kao zastupnica u Parlamentu.

"Smatram da je ovo izvješće vrlo pristrano. Ja i moja politička opcija glasati ćemo protiv. Mađarskoj se, između ostalog, spočitava raširena korupcija, a neki su čak ustvrdili da je to najkorumpiraniji režim u EU, no od te boljke nitko u Uniji nije pošteđen, uključujući i najutjecajnije zemlje. Rečeno mu je i da je lopov, a ako je to tako, onda se to mora dokazati i za to postoji sud. Stalno ponavljamo da je Europa ujedinjena u raznolikosti, međutim vidimo da to nije tako i u cijelom ovom postupku vidim jačanje podjele na staru i novu Europu. Što se migrantske krize tiče, tu su najveće greške počinile Njemačka i Francuska. Pomoći se svakako mora, prvenstveno ratnim izbjeglicama. Mislim da bi aktiviranje članka 7 bio opasan presedan i da ne bi polučio ništa dobroga", izjavila je Tomašić za Hinu.

"Naša delegacija bila je protiv izvješća", rekla je europarlamentarka Dubravka Šuica, a prenosi N1. Europarlamentarka Ivana Maletić i prije glasovanja preko društvenih je mreža rekla kako ne podržava ovo izvješće.

HDZ je u svom službenom priopćenju, objavljenom na njihovoj web stranici, napomenuo kako da bi o spornim pravnim pitanjima svoju odluku u konačnici trebao donijeti i Sud Europske unije budući da se protiv Mađarske već vodi nekoliko postupka zbog kršenja pravne stečevine EU-a. Naglašavaju kako su njihovi predstavnici u europskom parlamentu pomno analizirali izvješće koje je Mađarska predstavila u proteklom razdoblju, te će i dalje pomno pratiti izvješća drugih institucija ali i postupke koji se vode protiv Mađarske. 

"Tek ako bi se sudski utvrdilo kršenje pravne stečevine, a Mađarska ne bi postupila u skladu s odlukom Suda, tada bi bilo jasno da postojeći mehanizmi nisu dostatni te da bi trebalo ozbiljno razmotriti i druge. Aktivacija članka 7. je iznimno osjetljivo političko i pravno pitanje koje bi trebalo biti zadnje sredstvo (ultima ratio) protiv države članice kada se svi drugi načini osiguravanja poštivanja temeljnih vrijednosti pokažu neuspješni. Stoga je delegacija HDZ-a u Europskom parlamentu danas glasovala protiv izvješća", zaključuju u priopćenju.

Europarlamentarac Jozo Radoš (GLAS/ALDE) zato je podržao odluku.

"Izvješće o Mađarskoj pokazuje kršenje niza temeljnih demokratskih načela i dostignuća kao što su nezavisnost pravosuđa, sloboda medija, sloboda udruživanja, akademske slobode, sloboda vjeroispovijesti kao i ugrožavanje privatnosti građana. Stoga podržavam aktiviranje članka 7 kojim bi Vijeće EU-a od Mađarske tražilo poduzimanje sasvim određenih koraka u području tih sloboda, a nakon toga moguće donijelo i sankcije”, rekao je Radoš i napominje kako je "prilično apsurdno da zemljama-kandidatkinjama za članstvo u EU, a koje su dostigle nižu razinu demokratskog razvoja, postavljamo vrlo stroga pravila dok, istovremeno, pojedine zemlje članice ta pravila ne poštuju”.

"Bilo bi važno razviti mehanizme kojima bi se, relativno jednostavno, brzo i precizno te prema jasnim kriterijima, postavilo pitanje demokratskih povreda u zemljama članicama. Tada bi EU od zemalja koje žele biti članice kao i od zemalja s kojima Unija razvija suradnju mogla zahtijevati poštivanje tih istih pravila", kaže Radoš.

Kako donosi HINA, čelnik pučana u Europskom parlamentu Manfred Weber Orbanu je rekao da možda imaju različite zamisli o rješavanju migrantske krize, ali "ako općenito kažemo da se treba plašiti muslimana i općenito napadamo vjeroispovijest, onda radimo za džihadiste koji žele sukobe unutar naših društava".

"Europski ideali vjerske slobode i odvojenosti države i crkve načela su na kojima smo stvorili ljudska prava, ne kršćanska prava, na ovom kontinentu", rekao je čelnik pučana.

Udo Bullmann, koji je govorio ispred bloka socijaldemokratskih zastupnika, Orbanovu je vlast nazvao najkorumpiranijom u Europskoj uniji, te pozvao pučane da se jasno odrede spram politike mađarskog čelnika.

Predsjednik kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) Guy Verhofstadt, kritizirao je u raspravi Orbana i stanje u Mađarskoj. Rekao je da ovakva Mađarska ne bi mogla postati članica Europske unije te je optužio Orbana da je protiv europskog projekta, piše HINA.

Bivši čelnik euroskeptične stranke UKIP Nigel Farage kazao je da izvješće predstavlja uvredu i za Orbana i njegovu zemlju.

"Dođite u Brexit klub, sviđat će vam se", kazao je Farage.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • staribrod 08:48 13.Rujan 2018.

    Nemojte me nasmijavati...Evropa je izgubila, a Orban postaje narodni heroj.