Top News
3196 prikaza

Optužila redatelja: "Silovao me dok sam bila u nesvijesti"

Luc Besson
Press Association/PIXSELL
Glumica koja je Luc Bessona optužila za napad želi ostati anonimna, a s redateljem je nekada, tvrdi, bila u vezi

Francuski redatelj Luc Besson koji je napravio filmove "Peti Element", "Veliko plavetnilo", "Nikita", "Leon profesionalac" i druge sada je, u maniri Bill Cosbya, optužen za silovanje. Iako je nevin dok se ne dokaže suprotno Besson je još jedan u nizu moćnih muškaraca koji su optuženi za seksualno zlostavljanje.

Incident se, navodno, dogodio nedavno u jednom pariškom hotelu, a riječ je o 27-godišnjoj glumici koja ne želi otkriti svoj identitet.

The House that Jack Built Opet kontroverzan Kultura Ljudi pobjegli iz kina zbog scena mučenja i rezanja dojki

"Popila sam čaj i onda sam se onesvijestila, kasnije sam se probudila u njegovoj sobi i nakon što me u polubunilu silovao", rekla je žena, a policija s 59-godišnjim redateljem još nije obavila obavijesni razgovor.

Besson čvrsto negira da se takvo što dogodilo a optužbe je, preko svog odvjetnika, nazvao "fabrikacijama" i "fantazijama" koje služe da "izvuku novac". Odvjetnik je također rekao kako je osoba koja ga optužuje "netko koga Besson zna i prema kome nikada nije bio grub ili neprofesionalan".

Luc Besson | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Glumica je policiji rekla kako je nekada bila u dvogodišnjoj vezi s Bessonom, no da je osjećala kao da je "prisiljena na to iz profesionalnih razloga". Glumica je, donosi Variety, s Bessonom radila na dva filma.

U Francuskoj je u post-MeToo eri razotkriveno mnogo manje nedjela i manje je optužbi izneseno, prvenstveno radi oštrih zakona protiv klevete, a drugo i jer je riječ o kulturi koja seksualnost gleda drugačije od Amerike. Upravo zato Francuska nije bila toliko šokirana kada se 1991. Besson spetljao s 15 godišnjom glumicom Maiwen Le Besco i s njom dobio dijete, niti su se toliko zgražali nad filmovima koji su u Americi bili puno kontroverzniji poput "Leon profesionalac".

Albert Einstein i Charlie Chaplin Ogromni iznosi Life Charlie Chaplin na prijevaru je iskopao lovu iz svog vrta

Redatelj je od 2004. godine u braku s producenticom Virginie Silla, a to mu je četvrti brak. Prije toga bio je oženjen sa zvijezdama svojih filmova Anne Parillaud (Nikita), Millom Jovovich (Peti element) i Maiwenn Le Besco.

Le Besco je ostala trudna kao 15-godišnjakinja, a Besson je imao 32 godine. Dobili su kći Shannu i oženili se. Besson nije učinio ništa protuzakonito jer je u Francuskoj 15 godina granica kada, ukoliko je obostrano, odnos se ne može gledati kao napad, pedofilija ili zlostavljanje.

Luc Besson | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

"Neka je tamo legalno, ali on je i dalje lovio djecu", napisala je jedna komentatorica. Upravo je u to doba snimao film "Leon profesionalac" o odnosu ostarjelog ubojice kojeg je glumio Jean Reno i 12-godišnje djevojčice koju je glumila Natalie Portman.

Bračni par je nekoliko puta natuknuo kako je njihov odnos (upoznali su se kada je ona imala 12 no tvrde da se nisu družili do njezine 15-te godine) inspirirao elemente filma. Neki su filmski kritičari vidjeli mnogo pedofilskih motiva u filmu, od Portmaninog odjevanja u donje rublje do načina na koji razgovaraju, no Besson bi na to samo rekao da "ništa nije tako jednostavno i crno-bijelo" i da mnogi "simplificiraju film".

Glasine o pedofiliji i erotizaciji maloljetnica nisu naštetile redateljevoj karijeri, dapače, zbog toga je mnogima postao "karizmatičniji i hrabriji" u njihovim očima. Iako je često pričao o traumi iz djetinjstva jer je bio "suvenir razorenog braka" i roditelji su mu zasnovali nove obitelji Besson je prve tri supruge ostavio radi drugih žena.

Luc Besson | Author: Milestone Media/PIXSELL Milestone Media/PIXSELL

Le Besco je u filmu "Peti element" glumila lik pjevačice imena Diva Plavalaguna, a Besson ju je ostavio radi zvijezde filma, tada 19-godišnje Mille Jovovich.

Besson je vjerojatno internacionalno najpoznatiji francuski redatelj koji je samo prošle godine zaradio četiri milijuna dolara, a za "Peti element" je nagrađen nagradom César, francuskim Oscarom.

Monica Bellucci POPULARNO Style Pušenje cigareta na filmu i dalje je erotično i cool

Na setu je, kažu suradnici, težak i zahtjevan, ali korektan. Godine 2015. redatelj John Carpenter dobio je tužbu za plagijatorstvo protiv Bessona koji je za svoj film "Lockout" malo previše "posudio" od filmova "Bijeg iz New Yorka" i "Bijeg iz Los Angelesa".

Bessonovi roditelji bavili su se ronjenjem, pa je redatlej kao dijete mjesece provodio u Grčkoj i Jugoslaviji. U tinejdžerskim je godinama doživio nesreću koja mu je onemogućila da se i on bavi ronjenjem pa se posvetio filmu, a njegovo odrastanje i ljubav prema moru inspirirali su njegov hit film "Veliko plavetnilo".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.