Top News
4225 prikaza

Optužbe za silovanje: Što se Assangeu dogodilo te noći?

Julian Assange
REUTERS
Dok ga njegove pristaše svesrdno brane dvije Šveđanke tvrde da ih je hladnokrvno iskoristio dok je živio na slobodi u Švedskoj

Sada kada je izbačen iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu, osnivač WikiLeaksa Julian Assange suočava se s potencijalnim izručenjem Sjedinjenim Državama radi optužbe za zavjeru i hakiranje, te objavljivanje tajnih informacija.

No, treba podsjetiti da se u veleposlanstvo zapravo sklonio jer su ga dvije žene optužile za seksualne zločine.

Godine 2010. jedna je Šveđanka (u tisku su je na početku zvali Miss A), rekla da je Assange neovlašteno manipulirao kondomom tijekom seksa s njom dok je bio u posjetu Stockholmu, što ju je primoralo na seks bez zaštite. Otada je javno govorila pod svojim imenom, Anna Ardin. Druga žena, koja se naziva gospođica W, rekla je da je tijekom istog posjeta Assange penetrirao u nju bez kondoma dok je spavala.

Assange je odbacio te tvrdnje, ali je sud u Engleskoj, u kojem je živio u to vrijeme, presudio da bi trebao biti izručen Švedskoj kako bi se suočio s istragom. Stoga je zatražio politički azil u londonskoj ambasadi Ekvadora. U želji da ojača svoju reputaciju "branitelja" slobode govora (i vjerojatno da bi učinio stvari kompliciranim za SAD, s kojima se "svađa"), Ekvador je odobrio Assangeov zahtjev i on je ostao u veleposlanstvu do ovog tjedna.

Julian Assange | Author: Wikipedia Wikipedia
U međuvremenu, Ardin i gospođica W bile su tretirane sa skepsom, optužene u medijima da su "podmetnute" ili da djeluju iz ljubomore. Ljevičarski mislioci od Michaela Moorea do Naomi Wolf branili su Assangea, a Moore je te tvrdnje nazvao "glupostima".

Sada švedske vlasti razmišljaju o ponovnom otvaranju slučaja. 

"Nadamo se da će oni donijeti pravu odluku" i zatražiti da Assange bude izručen Švedskoj "kako bi se konačno suočio s pravdom", izjavila je Elisabeth Massi Fritz, odvjetnica za gospođicu W, u izjavi Voxu.

Ako i Švedska i SAD zatraže izručenje, vjerojatno bi bilo na Velikoj Britaniji da odluči gdje poslati Assangea - a u Engleskoj se sprema rasprava o tome gdje bi ga britanske vlasti trebale poslati. Assangeovo uhićenje moglo bi dovesti do javnog preispitivanja optužbi za navodne seksualne zločine koji djeluju ozbiljnije u #MeToo eri.

Optužbe protiv Assangea datiraju iz posjeta Stockholmu u kolovozu 2010., nekoliko mjeseci nakon što je WikiLeaks stekao međunarodnu slavu objavljivanjem materijala koje je tadašnji zviždač Chelsea Manning objavila o američkim ratovima u Afganistanu i Iraku. Assange je posjetio Švedsku kako bi se tamo sastao s političkom skupinom; prema policijskim dokumentima koje je pregledao Guardian, Ardin je kazala kako je organizirala njegov posjet i ugostila ga u svom stanu.

U njezinu stanu, Ardin je rekao da je počeo milovati njezinu nogu, a zatim joj je skinuo odjeću, razbijajući joj ogrlicu. Rekla je da je pokušala vratiti odjeću, ali ju je opet skinuo. Rekla je policiji da je tada dopustila Assangeu da je skine, jer je "bilo prekasno da zaustavi Assangea".

Julian Assange ASSANGE U AMBASADI Top News Sedam godina izolacije: Počeli su mu i zubi ispadati

Assange je pokušao s njom imati nezaštićeni seks, rekla je, ali ga je ipak zamolila da koristi kondom. Složio se, ali, rekla je, "učinio je nešto" kondomu kako bi ga istrgnuo prije ejakulacije.

Assange je rekao policiji da je imao odnos s Ardinom, ali nije rastrgao kondom, piše Guardian.

U danima koji su uslijedili, Ardin je rekla prijatelju da još uvijek dopušta Assangeu da ostane s njom, ali da se ne seksaju jer je "prekoračio granice onoga što je osjećala da može prihvatiti", rekao je prijatelj policiji.

Gospođa W sastala se s Assangeom na seminaru koji je organizirala Ardin, rekla je policiji. Kasnije su se upoznali i otišli u njezin stan, gdje je krenuo odnos. Ali Assange nije htio koristiti kondom, rekla je gospođica W, pa su se zaustavili i naposljetku zaspali. Kasnije te noći, rekla je, probudili su se i imali seksualni odnos tijekom kojeg je "nevoljko" koristio kondom. Ali ujutro, rekla je gospođica W, probudila se i našla Assangea kako penetrira bez kondoma.

Nakon što su Ardin i gospođa W prijavile svoja iskustva policiji, švedske su vlasti pokrenule istragu. Assange se vratio u London, a nakon dugotrajne pravne bitke britanski je sud 2012. godine presudio da bi trebao biti izručen Švedskoj.

Assangeovi odvjetnici bili su zabrinuti da bi, jednom u Švedskoj, mogao biti izručen SAD-u kako bi se suočio s optužbama u vezi s WikiLeaksom. Tako je Assange zatražio azil u veleposlanstvu Ekvadora. Prihvativši njegov zahtjev, vlada Ekvadora priopćila je kako štiti Assangea od oštre kazne koju bi mogao dobiti ako bude poslan u SAD. Mala većina Ekvadoraca podržala je tu odluku, navodi BBC.

U 2015. godini zastario je Ardinin navod. Godine 2017. švedske su vlasti odustale od svoje istrage o tvrdnji gospođe W jer nisu vidjele način da nastave dok je Assange bio u veleposlanstvu.

Međutim, sada kada je Assange uhićen, švedski tužitelji kažu kako razmišljaju o ponovnom otvaranju istrage, tvrdi USA Today. Zastara zahtjeva gđe W istječe 2020. godine.

Ako Švedska i SAD zatraže izručenje, vjerojatno će na Velikoj Britaniji biti da odluči, rekao je Ashley Deeks, profesor prava na Sveučilištu Virginia koji se specijalizirao za izručenja. U donošenju svoje odluke britanska vlada mogla bi uzeti u obzir čimbenike kao što su težina optužbi u svakom slučaju, redoslijed u kojem su zahtjevi podneseni i vjerojatnost da ga jedna zemlja odluči izručiti drugoj.

Julian Assange | Author: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL
"Nitko nije iznad zakona i nitko ne bi trebao biti u stanju sakriti se i pobjeći od pravde kao što je Assange učinio u ovom slučaju", kaže Fritz u svojoj izjavi. "Sada čekamo odluku švedskog tužiteljstva."

Potencijal ponovnog otvaranja švedske istrage već je uzrokovao podjele u Britaniji. Ljevičarska Laburistička stranka pozvala je premijerku Theresu May da ne izruči Assangea u SAD, a lider stranke Jeremy Corbyn tvita da Assangea ne bi trebalo kazniti za "otkrivanje dokaza o zločinima u Iraku i Afganistanu". 

Ardin se nada da će biti izručen Švedskoj.

U 2010. kontroverznost oko optužbi bila je žestoka. Assange je bio popularan među mnogima u svjetlu otkrića WikiLeaksa, a mnogi na lijevoj strani požurili su u njegovu obranu kada su optužbe postale javne. Neki, uključujući Assangeovog britanskog odvjetnika, nagovijestili su da bi Ardin i gospođa W mogle biti "stupice", koje je američka vlada angažirala da nasamari i naškodi Assangeu. U jednom intervjuu, Michael Moore nazvao je istragu primjerom "prljavih trikova" od strane vlada i korporacija kako bi dobili Assangea.

Drugi su odbacili tvrdnje žena kao beznačajne - u Huffington Postu, feministička spisateljica Naomi Wolf napisala je da je Assange kriv samo za "narcisoidno" ponašanje.

Novinari su iskopali pozadine tužitelja i pokušali baciti sumnju na njihove motive. The Daily Mail, na primjer, primijetio je da Ardin “nije samo bila štićenica militantnog feminističkog akademika, nego je i tijekom radnog staža na lokalnom sveučilištu obnašala dužnost 'službenika za seksualnu ravnopravnost u kampusu'" i nagađao da je možda bila ljubomorna jer je Assange spavao i sa drugom ženom.

Julian Assange sa svojim kućnim ljubimcem u Veleposlanstvu Ekvadora gdje je zaštićen azilom Domaćini nezadovoljni Top News Assange: Nije plaćao račune ni čistio za svojom mačkom

Assange je sa svoje strane hranio kritike svojih tužitelja. "Švedska je Saudijska Arabija feminizma", rekao je u jednom intervjuu. 

Ali žene su uvijek tvrdile da su njihove priče istinite.

"Ovo je bio vrlo dug i bolan proces za moju klijenticu", rekla je Fritz. "Borim se da se njezina prava pamte. Dobivanje pravde i restitucije od najveće je važnosti da ona može nastaviti svoj život. "

Zahvaljujući #MeToo pokretu, javni razgovor o silovanju i seksualnom zlostavljanju promijenio se od 2010. Nažalost, žene koje iznesu navode o seksualnom zlostavljanju i dalje se suočavaju s predrasudama. Ako se optužbe protiv Assangea ponovno razmotre, u kontekstu #MeToo-a, mogu se shvatiti ozbiljnije, a sukladna tome može biti i kazna.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • barakuda 06:56 24.Travanj 2019.

    Malo mu dala, pa mu nije dala, pa je "tvrdo" zaspala i nije se probudila sve dok nije ovaj bio gotov (valjda joj pasalo), upoznala ga preko prijateljice koju je prije već prije "iskoristio" ali na način koji njoj nije ... prikaži još! pasao, pa joj ta prijateljica sigurno nije pričala da je s njim imala seks. Ako se takvim izmišljotinama i glupostima stvano bavi švedsko pravosuđe i ako bi ga u takovom postpku osudili - sramota za jednu Švedsku koja je na glasu kao jedna od država u kojoj je demokrcija na visokom