Top News
4978 prikaza

Operacija 'Trolovi': HDZ-ovci opet kradu novac stranke?

Zagreb: Kolinda Grabar Kitarović obratila se javnosti nakon što je izabrana za prvu predsjednicu
Igor Kralj (PIXSELL)
Bit će zanimljivo promatrati Plenkovićevu reakciju na činjenicu da mu DORH istražuje jako važne ljude u vrhu stranke

Istražitelji DORH-a imaju radnu tezu po kojoj je netko iz vrha HDZ-a odobrio pranje 700 tisuća kuna iz nedavno otkrivene afere “Trolovi”, doznaje Express iz dobro obaviještenih krugova. Što to znači za istragu? Gotovo je sigurno da istražitelji smatraju kako su visoko pozicionirani pojednici sugerirali takvu operaciju i da ona nije osmišljena samo u glavi Mamićeve nećakinje Sande Mamić ili njezinih jataka. 

Dakle, mladoj Mamićki, unatoč njezinim iskazima, DORH baš i ne vjeruje da je sama ušla u pranje novca. Ovaj dramatični spin istrage dodatno će otežati ionako osjetljive pozicije glavnih osumnjičenika. Pogotove Sande, koja je tvrdila da je odradila posao za koji je primila novac, ali je provaljena da je o tome lagala. 

Za sada istražitelji ne žele izlaziti s imenima mogućih ciljeva istrage, ali se po novinskim i internetskim arhivima jako lako može rekonstruirati tko su bili glavni ljudi u Kolindinoj izbornoj kampanji. Kako na webu, tako i na društvenim mrežama.

Kolinda Grabar Kitarović KOLUMNA Top News Bravo, Kolinda! Otkrila si u kakvoj državi živiš

Ako se stvari zaoštre do kraja, bit će zanimljivo promatrati Plenkovićevu reakciju na činjenicu da mu DORH istražuje jako važne ljude u vrhu stranke. I da mu, ako su snažne indicije DORH-a točne, opet netko krade lovu iz stranke

HDZ stvarno oko toga nema sreće. Podsjetimo, novinar Jutranjeg lista Marin Dešković prije nekoliko tjedana razotkrio je krak velike istrage o pranju 57 milijuna kuna, a čiji se dio odnosio na izvlačenje 697 tisuća kuna iz internetskog oglašavanja Kolindine predsjedničke kampanje. 

Uskok je, naime, obustavio istragu protiv vlasnika tvrtke Napredni modeli Danijela Artenjaka, koji je zbog spomenutih optužbi dosad bio osumnjičen. 

Pod istragom Uskoka zbog istih tih optužbi, odnosno zbog izvlačenja novca dobivenoga od HDZ-a za kampanju za parlamentarne izbore 2015. našle su se četiri nove osobe - Sanda Mamić, nećakinja Zdravka Mamića, zatim Dinamov stručnjak za digitalni marketing i oglašavanje Matej Zadro, bivši glasnogovornik RTL-a i bivši izvršni direktor korporativnih komunikacija adriatica.net grupe Kristijan Gržetić te vlasnik tvrtke Usporedi Matko Pecotić, piše Dešković.

Andrej Plenković Kontroverzno Top News "Pravo glasa na izborima samo onima koji razumiju politiku"

Izuzev Pecotića, riječ je o de facto kompletnom PR timu koji je za HDZ osmišljavao kampanju na društvenim mrežama tijekom predsjedničkih izbora Kolinde Grabar-Kitarović 2014. i parlamentarnih izbora 2015. godine, a zanimljivo je da su Sanda Mamić i Zadro u vrijeme predsjedničke kampanje 2014. za HDZ radili kao zaposlenici GNK Dinamo. 

Dok su oni dosad u istrazi oko spomenutog izvlačenja novca bili samo svjedoci, a Artenjak osumnjičenik, sad je situacija obrnuta - oni su svi osumnjičenici, a Artenjak je postao svjedok protiv njih, pojašnjava pravosudni obrat novinar Dešković.

Glavni dokaz su pak činili e-mailovi koje je Uskoku predao Artenjak i iz kojih je vidljivo da Sanda Mamić, Gržetić i Zadro traže da im novac, koji je za njih dobio iz HDZ-a za njihove usluge u kampanji, proslijedi na Josimovićev Bossman tim.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • boris123 09:42 21.Kolovoz 2018.

    Ajmo se radit blesavi i reć da bilo tko od nas vjeruje u postenje u politici.,a narocito HDZovsko.

  • nelson 10:13 20.Kolovoz 2018.

    počeli su opet krast