Top News
6964 prikaza

Moćna Soraya vraća Kataloniju Španjolskoj

Soraya Saenz de Santamaria
1/6
REUTERS
Soraya Saenz de Santamaria diplomirana je pravnica kojoj su do sada više puta uvaljivali brojne krizne situacije u Španjolskoj

Žena koju je Madrid imenovao kako bi vratila španjolsku vlast u Kataloniju smatra se jednom od najsposobnijih španjolskih političarki, a ako uspije riješiti krizu mnogi joj predviđaju da bi mogla postati buduća premijerka Španjolske.

Soraya Saenz de Santamaria desna je ruka premija Mariana Rajoya, diplomirana pravnica kojoj su do sada više puta uvaljivali brojne krizne situacije u Španjolskoj. Rajoyova je zamjenica otkako je postao premijer 2011. godine, a otada je bila vladina osoba zadužena za krizu prilikom izbijanja ebole 2014. godine, te situaciju nakon pada zrakoplova Germanwingsa 2015. godine koji je letio iz Barcelone za Dusseldorf, a u kojem je život izgubilo 150 putnika.

Soraya Saenz de Santamaria | Author: NordPhoto/NordPhoto/PIXSEL NordPhoto/NordPhoto/PIXSEL
Economist ju je proglasio najmoćnijom ženom u Španjolskoj, a Katalonija će biti prijelomna točka u njezinoj karijeri.

Soraya, kako je uglavnom zovu, je postala lice s naslovnice kada se 2011. godine, samo 11 dana nakon što je rodila svoje prvo dijete vratila na posao i to objasnila argumentima da je država u dubokoj ekonomskoj krizi i da se treba raditi. Osim što je zamjenica premijera, Soraya je neko vrijeme bila glasnogovornica Vlade, te je kratko vrijeme vodila ministarstvo pravosuđa.

Njena politička karijera počela je 2004. godine kada je ušla u parlament s Rajoyovom konzervativnom strankom, koja je na izborima pretrpjela ogroman gubitak glasova zbog 'kilavo' odrađenog posla nakon terorističkih napada u Madridu. Te je godine počeo Sorayin politički uzlet i jedna je od rijetkih koja je ostala čista kada je stranka upala u korupcijsku aferu i također je jedna od rijetkih koju španjolski narod praktički uopće ne kritizira.

Soraya Saenz de Santamaria | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Prije nego je ušla u politiku bila je državna odvjetnica kao jedna od najelitnijih pravnih stručnjakinja u Španjolskoj i više je nego kvalificirana za provođenje zakona u Kataloniji. U Kataloniji će je sasvim sigurno dočekati kao neprijatelja, barem oni koji traže neovisnost.

Soraya je već prošle godine provela dosta vremena u Kataloniji kao neka vrsta "posebnog izaslanika Vlade", tako da ne samo da dobro poznaje situaciju tamo, već i sve aktere uključene u posljednje događaje.

Ono što je čeka u Kataloniji je da uvjeri oko dva milijuna Katalonaca koji su 1. listopada glasali za neovisnost da su prevareni i obmanuti. Njezina dosadašnja karijera govori da bi mogla uspjeti, iako joj mnogi zamjeraju nedostatak karizme, te kao nedostatak navode manjak potpore među ženama, prije svega feministicima, obzirom da pripada stranci desnog centra.

O njoj se uglavnom zna sve o profesionalnom životu, dok je privatni prilično zaštitila. Velika je obožavateljica Amy Winehouse i grupe Coldplay, a kao mala bizarnost se spominje da obožva i posjeduje veliku kolekciju rukavica.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:45 30.Listopad 2017.

    ma eto ništa od katalonije