Top News
354 prikaza

Opara: 'Sad je na požarištu 737 ljudi, sad je puno bolje'

Andro Krstulović Opara na požarištu
Ivo Čagalj/PIXSELL
Gradonačelnik procjenjuje da je izgorjelo 10-ak kuća, hvali pomoć iz Hrvatske, a premijer kaže da "stihije nije bilo"

Nakon sjednice Stožera civilne zaštite u Splitu, na kojoj je bio i premijer Andrej Plenković, splitski gradonačelnik Andro Krstulović rekao je da je dan nakon ponedjeljka u kojem su umalo počele gorjeti i stambene četvrti Splita, stanje puno bolje. "Stanje je sada doista puno bolje", kazao je za Express.

"Ako bi se ipak dogodilo da vjetar opet promijenio smjer, očekujemo da snage koje su došle iz cijele Hrvatske kao zamjena već izmorenim vatrogascima koji su ovdje već tri dana, da preuzmu saniranje požarišta i nadgledanje", kazao je gradonačelnik. Rekao je da su napokon uspjeli vratiti vodu u opožarene četvrti, sela i prigradska područja. Rekao je da je iz Hrvatske stigla velika pomoć u gašenju.

"Sad je na požarištima angažirano 737 ljudi, među njima je i onih 200 vojnika koje su jučer po zapovijedi Krstičevića rasporedili duž požarne fronte od 14 kilometara. Imamo 159 vozila iz cijele Hrvatske, to je što se tiče profesionalaca koji se bore s vatrom. Uz njih još i ekipe hitnih medicinskih službi i još 50 ljudi iz Crvenog križa koji su na moju zapovijed organizirali prihvatni centar za evakuirane u Spaladium Areni", bilo je to još jučer.

Požri u Dalmaciji Split u plamenu Top News VIDEO Ovo su snimke apokalipse u Dalmaciji

Tamo je navečer pohitalo samo 12 ili 13 ljudi, uglavnom stranaca, kaže on, jer srećom očito nije bilo potrebe za prihvat velikog broja. Što se tiče stradalih kuća, najviše ih je stradalo u Žrnovnici, potom u Mravincima, te na području Solina.

"Zasad su informacije neslužbene, vatrogasci tek obavljaju očevide, tako da je vrlo nezahvalno procjenjivati koliko je kuća stradalo. Koliko zasad znam, izgorjelo je desetak objekata; starih napuštenih kuća, nekoliko štala i pomoćnih objekata, nekoliko kuća je nagorjelo ili je ostalo bez krova. Ali, kažem, o tome je još prerano govoriti", kazao je gradonačelnik.

A za stotine vatrogasaca i vojnika koji su na izmaku snaga ili su već i kolapsirali, koje su u posljednji trenutak na terenu zamijenila pojačanja iz drugih krajeva Hrvatske, Studentski centar je otvorio svoje smještaje, restorane za odmor vatrogasaca i vojske. "Kanaderi su već rano jutros odradili sve što su im dopustile vremenske prilike", kazao je još gradonačelnik.

N1 pak citira nakon sastanka Stožera civilne zaštite u Splitu premijera Andreja Plenkovića, koji se požalio na podatke koji su se tijekom ponedjeljka pojavljivali po portalima. "Ja bih razlučio dojmove, impresije u ovom internetskom vremenu trenutne komunikacije svih sa svima, ne nužno baratanje potpunim informacijama i činjenicama. Sustav je reagirao upravo onako kako je trebao reagirati", ocijenio je premijer. Na kraju je još rekao: "Prema potrebi procjenjuje se koliki je potreban dodatni angažman, nije bilo nikakve stihije."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.