Top News
3610 prikaza

Ona je preuzela uništavanje 'pluća planeta'

Kolaž amazona i tereza correo
Wikipedia
Prašume su među najvažnijim proizvođačima kisika i njihov opstanak izravno je povezan s našim

Samo nekoliko sati nakon što je i formalno postao novi predsjednik Brazila, Jair Bolsonaro već je, kako je i obećao, upogonio čitav niz "napada" na očuvanje Amazone kao i rezervata za Indijance koji tamo stanuju,a maksimalno povećao ovlasti ministarstvu poljoprivrede kojim zapravo zapovijeda agro-lobi.

Indijanski su se vođe, ekolozi, udruge i civilno društvo već propeli na stražnje noge. Rezervati za Indijance sačinjavaju oko 13 posto teritorija zemlje, a uskoro bi šume na tim teritorijima mogle pasti žrtve govedarstvu i agrikulturi.

Jair Bolsonaro | Author: RICARDO MORAES/REUTERS/PIXSELL RICARDO MORAES/REUTERS/PIXSELL
"Slijedi nam potpuno uništavanje šuma i maltretiranje domorodaca koji štite okoliš" kaže Dinaman Tuxá za The Guardian, jedan od aktivista i koordinatora udruga koje predstavljaju domorodačko stanovništvo.

Do sada je demarkaciju domorodačke zemlje kontrolirala agencija Funai, koja više nije pod jurisdikcijom ministarstva pravosuđa, već ministarstva žena, obitelji i ljudskih prava koje kontrolira evangelički pastor.

Time Bolsonaro želi čim prije i čim žešće pod kontrolu staviti sve NGO-e u zemlji i obuzdati civilno društvo.

Ta odluka, koja je 120 dana privremena ako je unutar tog roka ne potvrdi kongres, kaže da tajnik vlade Carlos Alberto Dos Santos Cruz "odsada nadgleda, koordinira i prati sve akcije međunarodnih organizacija i NGO-a na nacionalnom teritoriju Brazila".  

Amazonska prašuma | Author: CIFOR/ Flickr/ CC BY 2.0 CIFOR/ Flickr/ CC BY 2.0

Bolsonaro o NGO-ima (posebno međunarodnima) govori kao o "štetočinama koje guraju nos u Brazil".

"Više od 15 posto nacionalnog teritorija su zemlje domorodaca i quilombosi. Tamo živi manje od milijun ljudi, izolirano od pravog Brazila, i eksploatirano od strane NGO-a. Zajedno ćemo integrirati te građane", napisao je.

S druge strane u isto vrijeme ministar zdravstva Luiz Henrique Mandetta tvrdi kako će skresati budžet za indijansku populaciju jer, kaže vrlo šturo, se na ostatak populacije "po glavi" troši puno manje.

Jair Bolsonaro Brazil Top News Bolsonaro: Trumpov čovjek za uništenje Južne Amerike

Među mnoštvom predizbornih obećanja Bolsonaro je obećao kraj demarkacije domorodačke zemlje, smanjenje dosega i važnosti svih agencija koje se bave zaštitom okoliša, te blaže zakone za otvaranje rudnika i rudarenje te komercijalni uzgoj kultura unutar rezervata. Želi potpunu moć i nad quilombosima - ruralnim mjestima na kojima žive potomci nekadašnjih robova i kojima je nakon stotinu godina borbe dodijeljena ta zemlja.

Osnovna figura, osim Bolsonara, biti će i ministrica poljoprivrede Tereza Cristina Dias, koja kaže kako su sve kritike ekologa i "samoproglašenih zaštitnika prirode" neutemeljene. Dias je debelo povezana s agrikulturnim lobijem i industrijom poljoprivrede. Godine 2018. borila se za to da se na razini države može koristiti više pesticida (među kojima i neki do tada zabranjeni).

Tereza Cristina Corrêa da Costa Dias | Author: wikipedia wikipedia
Još jedan poznati evangelički pastor i Bolsonarov prijatelj, Silas Malafia, tvrdi kako bi im "svijet trebao plaćati da ne uništavaju Amazonu". 

"Gringosi su svoje uništili, a sada nas maltretiraju", kaže.

Nekadašnja ministrica zaštite okoliša Marina Silva tvitala je kako je "Bolsonaro krenuo na najgori mogući način".

Tuxá, predstavnik domorodaca, kaže kako je ovo "početak još jedne kolonizacije, to je ono što oni žele".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.