Top News
82629 prikaza

Ona je bogata, gay i Hrvatica: Vučić je želi za premijerku

Ana Brnabić
Srdjan Ilic (PIXSELL)
O Ani Brnabić (41) navode da je 2016. u Londonu bila u vezi sa spektakularno zgodnom manekenkom

Ona je bogata, gay, prozapadna je liberalka, porijeklom je Hrvatica i sada je najizglednija kandidatkinja za predsjednicu vlade u Beogradu. Predsjednik Aleksandar Vučić je, prema pisanju srpskih medija, već odlučio da će nova premijerska Srbije biti Ana Brnabić, iako to još uvijek nije službeno potvrđeno.

Izbor nove premijerke Islanda bio je 2009. svjetska senzacija. Na čelo male nacije na sjeveru Atlantika tada je došla socijaldemokratkinja Jóhanna Sigurðardóttir, tada u dobi od 68, kao prva premijerka na svijetu koja se otvoreno deklarirala kao lezbijka. Ne jedan svjetski medij pokušavao je predvidjeti koja bi zemlja mogla biti sljedeća.

I apsolutno nikome u ozbiljnim promišljanjima nije moglo pasti na kraj pameti da bi to možda mogla biti Srbija. Lezbijka na mjestu predsjednice vlade činilo se ZF-om čak i u najprogresivnijim članicama EU-a. A onda je bljesnula prva iskra moguće megasenzacije u Beogradu. Express.hr pisao je prije dva mjeseca o razlozima zbog kojih su pojedini mediji stali ispitivati Anu Brnabić (41) bi li bila zainteresirana za mjesto premijerke. Upravo to bi se moglo dogoditi.

Ana Brnabić Ana Brnabić Top News Srbija dobiva gay premijerku?

Brojni su otpori odluci Aleksandra Vučića da upravo njoj ponudi da ga zamijeni nakon što je on osvojio predsjedničke izbore. Ona je porijeklom s Krka, dakle Hrvatica, na što ukazuje njeno prezime. Da je deklarirana gay osoba poznato je već dugi niz godina, a to ona i ponosno ističe, pa tako i na Povorkama ponosa u Beogradu, što u pravilu nije sasvim siguran politički istup.

Prošle godine je, primjerice, 1000 ljudi u povorci, u kojoj je bila i Ana Brnabić, gradonačelnik Beograda i još neki visoki političari, osiguravalo čak 5000 policajaca. Njena seksualna orijentacija je i razlog zašto je Srpska pravoslavna crkva, sudeći po izvještajima srbijanskih medija, upregla sve svoje političke veze kako bi spriječila Anu Brnabić da postane predsjednica vlade.

SPC navija za Ivicu Dačića, no o njemu se govorilo da nema šanse iz jednog od dva razloga; ili zato što ga Zapad ne voli, što je točno, ili zato što ga Vučić gleda kao političku konkurenciju, što je moguće, ali nije sigurno. Na kraju je, čini se, Vučićev izbor pao na nju, ženu koja se u politici Republike Srbije uspela munjevito, otkako je iznenada kao nestranačka osoba imenovana ministricom uprave u kolovozu 2016., da bi predsjednica vlade postala manje od godinu dana poslije toga.

U njenom životopisu stoji da je odmah nakon mature u Beogradu 1994. otišla na studije u SAD-u i Hull u Velikoj Britaniji, odakle se 2002. vratila u Srbiju s dvije diplome i znanjem engleskog i ruskog. Još u Londonu od 1998., kad je imala samo 23 godine, bila je administrator i PR "Srpskog informativnog centra", organizacije koja je povezivala političke reformiste i protumiloševićevske aktiviste s medijima u Velikoj Britaniji. Iste te 2002. kad se vratila u Beograd, počela je raditi za USAID na nizu projekata.

I tako sve do 2011. kada ulazi na visoku poziciju u američku tvrtku za vjetroelektrane "Continental Wind Serbia", gdje je 2013. postala direktorica. O njoj govori i popis nekretnina iz njene imovinske kartice. "Stan i potkrovlje u Beogradu površine 327 kvadrata" ne zvuči posebno spektakularno sve dok se ne dozna da je riječ o kući na Dedinju, u blizini Belog dvora, nekoć kraljevske rezidencije. Kao i to da ju je kuća stajala, navodno, pola milijuna eura što je platila kreditom.

Ana Brnabić Užareno u Beogradu Top News Crkva u Srbiji protiv gay premijerke: "Ne odlučuju popovi"

A što se hrvatskih korijena tiče, na Krku je naslijedila staru oronulu kućicu od 30 metara četvornih i još jednu, očito bitno drugačiju, od 167 metara četvornih, vrijednu 300.000 eura. I još tako neke stvari Što se obiteljskog statusa tiče, mediji po Srbiji ne spominju da premijerka Brnabić ima stalnu partnericu, ali navode da je prošle godine u Londonu bila u vezi s izvjesnom manekenkom iz Španjolske, navodno spektakularnom ljepoticom i po mjerilima svijeta mode.

Zapravo je riječ o ženi koja privlači nevjerojatne situacije. Aleksandar Vučić, čovjek koji je u prošlom životu bio agilni član Šešeljeve Srpske radikalne stranke, u kolovozu je Anu Brnabić hrabro javno branio u pogledu njene seksualne orijentacije. "Ana Brnabić i ja smo razgovarali i o tom aspektu. Ona to ne krije, s ponosom to govori. Ona je toliko fina i ljupka, i pitala me je, rekla je 'ako vam to smeta, sigurna sam da će o tome sada da govore'.

Odgovorio sam joj 'mene zanima što možeš napraviti, a znam koliko si stručna i vrijedna'", govorio je tada Vučić. Kazao je još i to da Brnabić ima izvanrednu energiju, da se jako raduje radu s njom, da je dobrodošla u Vladu Srbije, te da ga zanima što tko o njoj ima loše za reći samo ako se tiče njene profesionalne biografije.

Nakon tog Vučićevog istupa, doista nije bilo nikakvih problema po tom pitanju. Njeno ministriranje jako je zasmetalo dijelu LGBT aktivističke zajednice, koji je smatrao da je besmisleno da na takav način homoseksualna osoba daje legitimitet konzervativnoj vladi. S druge strane se čuo argument da je upravo takav njen postupak doveo do skidanja stigme s otvorenog deklariranja homoseksualnih osoba u javnom životu i promoviranja prava i vidljivosti seksualnih manjina. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • antun1962 20:21 26.Ožujak 2018.

    jadranka je učinila najveći dio posla to treba priznati i teško da će je netko nadmašiti. otvorila je zakladu za financiranje glasača u kojoj su se djelili novci podobnima a ne potrebitima i s njima se je korumpiralo psihijatre a ... prikaži još! u dnevnim bolnicama se je učilo o simptomima bolesti koju nosioci navodno posjeduju tako je jadranka kosor približno pošteno podjelila kolač ali podobnima a potrebite je zanemarila, njima je osigurala jednosmjernu putnu kartu za u grob. naočigled svih putnika sa jednosm

  • BlackBear 13:08 09.Lipanj 2017.

    Sad tek vidjeh da tu ima više bolesnika nego što sam mislio... kakav jad i tuga!!! uaaa

  • BlackBear 13:06 09.Lipanj 2017.

    Kakav bolesnik...ti se i dan danas natežeš sa izmišljenim likovima od pre četvrt decenije...Nema više toga, pusti ljude da žive... Dokaz da i u Srbiji ne misle o hrvatima ništa loše je Ana... svaka čast na izboru!! 😅