Top News
3483 prikaza

On će pomoći Plenkiju da 'odvesla' predsjedanje EU-om

Vladimir Drobnjak
Žarko Bašić/ PIXSELL
Posljednjih sedam godina je ambasador naše zemlje pri UN-u, nikada nije bio u nijednoj stranci i treći put se vraća u Hrvatsku

Na glasu je kao najbolji od najboljih diplomata u novijoj hrvatskoj povijesti, svi ministri vanjskih poslova htjeli su ga blizu sebe, a u samo zadnjih godinu dana posao su mu nudili predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković. Vladimir Drobnjak, glavni pregovarač za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, na kraju je prihvatio ponudu premijera i prošlog tjedna postao njegov savjetnik za vanjsku politiku.

Karijerni diplomat koji nikad nije uzeo stranačku iskaznicu, a nudili su mu je i HDZ i SDP, tako se nakon višegodišnjeg života vani vraća u domovinu, i to upravo pred jednu od najvažnijih zadaća koju Hrvatska treba besprijekorno obaviti- presjedanje Europskom unijom.

"Drobnjak je ta garancija koja nam je potrebna da bismo bili sigurni kako će predsjedanje proći bez greške. Vjerujem da je zato i prihvatio ponudu premijera te da će itekako pomoći tijekom predsjedanja", govori nam sugovornik iz diplomatskih krugova, koji dodaje kako je premijeru Plenkoviću predsjedanje izuzetno važno te želi da ono prođe bez ijedne greške.

Desnica sprema "Crnog labuda 2" Predsjednički izbori Top News Crni labud 2: Plenkoviću i Kolindi spremaju pakao

A upravo zbog nadolazećeg presjedanja Europskom unijom vladajućima su nedavno upućivane kritike zašto jedan od naših najiskusnijih diplomata, pogotovo kad je u pitanju EU, nije već odavno pozvan i uključen u pripreme za predsjedanje.

"Sumnjam da mu nisu uputili poziv, odnosno da ga nisu kontaktirali s ciljem da dođe na Zrinjevac, ali mislim da Drobnjak nije znao što hoće nakon New Yorka. Trebao je razmisliti", govori nam sugovornik, koji je sa sad već bivšim predstavnikom Hrvatske pri UN-u u New Yorku u dobrim odnosima.

Vladimir Drobnjak | Author: FAH/PIXSELL FAH/PIXSELL

Na pitanje zašto Drobnjak nije prihvatio ponudu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja ga je, nakon što je savjetnik za vanjsku politiku Dario Mihelin otišao za veleposlanika u Kinu, pozvala na Pantovčak, naš sugovornik ne zna, ali dodaje da sigurno nije problem bio u predsjednici.

"Ponavljam, bilo je pitanje što Drobnjak uopće želi. Ni on sam, vjerujem, nije znao", govori nam naš sugovornik.


Nekad ambiciozni novinar, potom diplomat, čovjek o kojem zaista samo lijepo govore i lijevi i desni, zadnjih je godina bio hrvatski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, a mandat mu je istekao krajem prošle godine. Dugo mu se, naime, tražila zamjena, razmišljalo se tko bi ga u New Yorku mogao zamijeniti, a kad je diplomat njegove kategorije - Ivan Šimonović - pristao doći na njegovo mjesto, svi su odahnuli.

Odličan novinar, pa odličan u diplomaciji

Šimonović, osim toga, ima iskustva s radom u UN-u. Prije devet godina glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon imenovao ga je pomoćnikom za ljudska prava, a 2016. postaje pomoćnik glavnog tajnika UN-a te posebni savjetnik za odgovornost za zaštitu.

"Šimonović i Drobnjak primjer su kako se može uspjeti bez stranke. Obojica su karijerni diplomati i uspjeli su ostvariti zavidne karijere bez stranačke iskaznice. Gurao ih je svojedobno i Sanader, kojemu se mora priznati da je dobro odlučio kad je imenovao Drobnjaka za šefa pregovaračkog tima s EU. To mjesto je očekivao Andrej Plenković, ali Sanader je odlučio da to bude Drobnjak. 
Zbog toga je došlo do svađe između Sanadera i Plenkovića, a Plenković je potom zamalo završio u Ukrajini ili Albaniji. Spasio ga je Žužul te je otišao na mandat u Pariz", govori nam sugovornik iz HDZ-a.

No Drobnjak i Plenković ostali su u dobrim odnosima sve vrijeme.


Gabrijela Žalac Ide i ona Top News Plenki joj sređuje super posao - Žalac bježi iz Hrvatske

Sanader je te 2005. godine Plenkoviću ponudio da bude tajnik pregovaračkog tima, što je današnjeg premijera uvrijedilo jer je želio preuzeti funkciju glavnog pregovarača. U to vrijeme današnji šef HDZ-a bio je zamjenik šefa hrvatske misije u Bruxellesu i želio je odraditi posao s pristupanjem u EU do kraja, na šefovskoj poziciji. Stoga, nije mogao prihvatiti da bude tajnik", govori sam sugovornik, svjedok događaja iz tih godina.

Sanaderovoj odluci da za šefa pregovaračkog tima imenuje Drobnjaka, a ne Plenkovića, kumovalo je, kažu nam sugovornici koji su tad bili bliski Sanaderu, što je Drobnjak vodio hrvatsku misiju u Bruxellesu upravo u vrijeme kad se sklapao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, potpisan u listopadu 2001.

Također već je bio dogovoren konsenzus s oporbom oko njegova imenovanja kao nestranačkog diplomata za šefa pregovaračkog tima. Doduše, treba napomenuti da je i Plenković tada bio nestranački diplomat jer je u HDZ ušao 2011., na poziv bivše premijerke Jadranke Kosor.


Vladimir Drobnjak | Author: Žarko Bašić/ PIXSELL Žarko Bašić/ PIXSELL

"Drobnjak je uživao veliku potporu i među oporbom tako da nitko nikada nije njegovo imenovanje doveo u pitanje", govori nam naš sugovornik.

Najveći je zapravo u to vrijeme bio problem hoće li Drobnjak prihvatiti Sanaderov poziv jer je tada s obitelji bio na polovini mandata u New Yorku. Osim toga, obitelj je odlučila ostati u New Yorku jer je supruga ostvarila uspješnu karijeru znanstvenice u jednoj od najprestižnijih bolnica u New Yorku.


Plenković i Drobnjak, osim spomenutih dodirnih točaka, veže i to da ih je u Ministarstvo vanjskih poslova doveo dr. Mate Granić, čovjek koji je na glasu kao jedan od najboljih regruta hrvatske diplomacije. Granić je naime prepoznao Kolindu Grabar Kitarović, Plenkovića, Jandrokovića...


Otkrio ga Granić još 1992.

"Granić još nije ni postao ministrom vanjskih poslova kad je, tijekom boravka u New Yorku, kao šef hrvatskog izaslanstva, upoznao Drobnjaka, koji ga je toliko fascinirao znanjem i ponašanjem da ga je odmah pozvao da dođe raditi na Zrinjevac. Riječ je o 1992. godini, a Drobnjak je tad bio dopisnik Vjesnika i Večernjeg lista iz SAD-a i UN-a sa sjedištem u New Yorku", govori nam naš sugovornik.

Drobnjak je ubrzo pristao napustiti novinarstvo te je vrlo brzo postao i veleposlanik - 1995. godine.

Skup HDZ-a u Dubrovniku Svoj svome Top News HDZ promijenio zakon za 186 novih uhljeba


"Mate Granić imao je nos da prepozna diplomatske talente. Drobnjak je sasvim sigurno jedan od njih. Na glasu je kao iznimni profesionalac koji ne dopušta pogreške i sretan sam što će pomoći u organizaciji predsjedanja Europskom unijom", završava naš sugovornik.


Jadranka Kosor, bivša hrvatska premijerka koja je Hrvatsku uvela u Europsku Uniji završivši pregovore u dvije godine svog mandata o Drobnjaku ima samo riječi hvale.

"Kao premijerka imala sam odličnu suradnju s Drobnjakom. Kompetentan je i ozbiljan. Važno je reći da je bio dobar suradnik, da je bio spreman na otvaranje svake teme, svakog problema. Ja sam u završnici pregovora uvela praksu da, obično, na žalost, subotom, sazivamo sve pregovarače uključujući i glavnog i da onda pretresamo što smo tog tjedna, tih dan napravili, koje prepreke iskrsavaju, kako ih možemo zaobići. Drobnjak nikad nije pitao zašto sad to, je l’ potrebno i uvijek je bio spreman doći na sastanak. Prihvaćao je to kao nešto sasvim normalno i tada mi se kao i danas to činilo važnim za našu suradnju", rekla je Jadranka Kosor.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.