Top News
2369 prikaza

Olivera ispratili uz pjesmu i pljesak: Hvala ti za sve

Procesija u Splitu u čast Olivera Dragojevića
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Split, i ostatak Hrvatske, od legendarnog pjevača oprostili su se okupljanjem koje će se teško u budućnosti nadmašiti

Iako će Oliver Dragojević biti, prema vlastitoj želji, sahranjen u rodnoj Veloj Luci na otoku Korčuli, njegov je Split priredio emotivni oproštaj. Nakon mise za obitelj i prijatelje u crkvi svetog Frane na Obali, lijes je krenuo put preko Rive do gata gdje je u 19.50 isplovio na kapetanovu, kako ga zovu prijatelji i obožavatelji, posljednju plovidbu prema Korčuli.

Ispraćaj Olivera Dragojevića u Splitu | Author: Ivo Cagalj/PIXSELL Ivo Cagalj/PIXSELL
Iza ograda na Rivi čekali su deseci tisuća ljudi, a mnoštvo je i isplovilo na svoji barkama i brodicama. Torcidaši su sačinjavali špalir između građana i procesije, odjeveni u bijelo. Gotovo sat vremena trebalo je da procesija prođe po Rivi, i ukrca se na katamaran. Ispred lijesa, uz obitelj, suprugu Vesnu i sinove koračali su i Tonći i Vjekoslava Huljić, Doris Dragović, Petar Grašo, Goran Karan.

Po prvi puta u 80 godina zazvonila su i zvona katedrale sv. Dujma, koja se su zadnji put zvonila prije 80 godina kad su se zvona oglasila povodom smrti splitskog gradonačelnika Ante Trumbića. Na bini su cijelo vrijeme klape pjevale Oliverove besmrtne hitove poput "Cesarica", pa "Moj lipi anđele", "Vjeruj u ljubav", "Ispod sunca zlatnoga","Ča je život vengo fantažija", "Oprosti mi pape"...

Procesija u Splitu u čast Olivera Dragojevića | Author: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Posebno je emotivno bilo kada je u jednom trenu čuo Oliverov glas dok pjeva. Građani su svom najdražem glazbeniku vikali "hvala ti, Olivere", a mnogo ih je došlo iz drugih mjesta, poput Trogira, Bola, Komiže... Uz zvukove jecaja i pjesme čula su se zvona i sirene, a katamaran Jadrolinije, koji je osigurala Vlada Republike Hrvatske, s njegovim tijelom zaplovila je uz brodove Lučke kapetanije, MUP-a i Hrvatske ratne mornarice. 

Gat su, u trenutku ukrcaja lijesa, gotovo opkolile brodice na kojima su stajali Dalmatinci s ružama ili bakljama u rukama koji su slijedili katamaran kada je, sa deset minuta zakašnjenja zaplovio prema Veloj Luci. To je tek početak jer će katamaran na određenim punktovima presresti i nekoliko stotina brodica sa Hvara, Brača i Visa.

Procesija u Splitu u čast Olivera Dragojevića | Author: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Split je, u suton, bio sav crven i zadimljen od baklji, a oproštaju su se pridružili i znatiželjni turisti. Na zvoniku sv. Dujma su također zapaljene baklje, a građani su se, nakon prolaska lijesa, počeli tiskati prema gatu kako bi po posljednji put mahnuli "maestru". Sa katamarana su Splitu, njegovim građanima ali i svima onima koji su došli odati posljednju počast pljeskali Gibonni, Stjepan Hauser i drugi glazbenici i Oliverovi prijatelji.

I drugi su gradovi iskazali počast glazbeniku. Fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu bit će u njegovom znaku, a iz zvučnika će dopirati njegova bezvremenska glazba, dok se ispred koncertne dvorane Vatroslav Lisinski već dva dana ostavlja cvijeće i pale svijeće. Pula će ugasiti svjetla u Areni, a tisuće građana procesiju prate na televiziji ili preko društvenih mreža.

Procesija u Splitu u čast Olivera Dragojevića | Author: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Oko 22 i 30 katamaran je uplovio u Vela Luku gdje su ga u tišini dočekale stotine, a zapjevala je i klapa koja je odmah po iskrcavanju lijesa otpjevala "Pismo moja hrli tamo".

Jučer se u splitskom HNK održala komemoracija na kojoj su se od Olivera Dragojevića oprostili njegovi najbliži suradnici. Prisutan je bio sav politički vrh te, naravno, članovi obitelji. 

Legendarni je pjevač preminuo u nedjelju u 5 sati ujutro u 71. godini u KBC-u Split nakon godinu dana borbe s teškom bolešću.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.